Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Fietstochten - kaarten en fietsroutes voor je fietsavonturen

Begint een fietsavontuur met de eerste pedaalslagen of begint het met uitgebreide kaartstudie en routeplanning? Voor veel fietsers is het laatste het duidelijke antwoord. Op deze pagina vind je een breed scala aan fietskaarten en routeplanners. Daarnaast leggen we hieronder uit wat belangrijk is bij een goede fietskaart en waar je op moet letten bij de aanschaf ervan. Verder lezen

In tijden van online-content en -routeplanners en GPS-apparaten lijkt de goede oude fietskaart als vertegenwoordiger van fietsboeken of papieren media soms antiek. Het is echter niet voor niets voor vele fietsers nog steeds een vast onderdeel van de hele onderneming. Dit geldt vooral voor routeplanning: geen enkel online-portaal of fietsnavigatieapparaat kan zoveel informatie tegelijk en zo gedetailleerd weergeven als een breed over de grond uitgespreide kaart. Met een goede fietskaart kun je routes ontdekken die je anders misschien nooit had gevonden. En het belangrijkste is, dat een fietskaart het gemakkelijk maakt om speciale fietsroutes te vinden. Vooral met fietsroutekaarten kun je de beste routes voor je tochten uitzoeken. Dit geeft je een gevoel voor wat je kunt verwachten op je fietsavontuur.

Waaraan voldoet een goede fietskaart?

Ook al is een fietskaart in principe een klassieke landkaart, hij moet toch voldoen aan een aantal specifieke, op fietsers toegesneden eisen. Om je aankoop te vergemakkelijken hebben we een lijst samengesteld met de belangrijkste aankoopcriteria en eisen voor fietskaarten:

  • Fietskaarten moeten zijn afgestemd op de behoeften van fietsers. Dit betekent dat fietspaden speciaal gemarkeerd moeten zijn. 
  • Ook de terrein- en bodemgesteldheid en de hoogte moeten worden aangegeven.
  • Zeer gedetailleerde fietskaarten geven ook het stijgingspercentage op steile beklimmingen aan. Zo kom je onderweg niet voor onaangename verrassingen te staan.
  • Het is ook een pluspunt als er fietstoeristische hoogtepunten worden aangegeven.
  • Dit zijn niet alleen bezienswaardigheden, maar ook plaatsen om te stoppen voor bijvoorbeeld verfrissingen, reparatiepunten of e-bike-oplaadstations.
  • Fietskaarten moeten gedrukt zijn op weerbestendig en scheurvast papier. Niemand wil onderweg de kaart niet meer kunnen lezen omdat die is aangevreten door motregen.
  • Behalve de gedrukte fietskaart bieden sommige aanbieders van fietskaarten ook GPS-tracks van de routesuggesties en hoogteprofielen om te downloaden.

Fietstochten - welke soorten fietskaarten zijn er?

Fietskaarten zijn er in verschillende vormen. Bij BIKE24 hebben we bijvoorbeeld klassieke landkaarten en speciale fietskaarten. Veel kaarten geven al tochtsuggesties, zodat je die alleen maar hoeft te volgen. Erg populair zijn bijvoorbeeld de ADFC-fietstochtkaarten van de Algemene Duitse Fietsclub. Er zijn ook fietstochtboekjes met route-ideeën en gedetailleerde tochtbeschrijvingen. Veel reizigers gebruiken ook fietsreisboeken en fietsreis-illustratieboeken om inspiratie op te doen voor hun avonturen. De lijst van de populairste fietsroutes in Duitsland laat zien dat je niet altijd ver weg hoeft. Veel van deze routes hebben hun eigen fietsroutekaarten.

De populairste fietsroutes in Duitsland zijn (met de Duitse benaming van de fietsroutekaarten tussen haakjes erachter):

  • Weser-fietsroute (Weser Radweg)
  • Elbe-fietsroute (Elbe Radweg)
  • Main-fietsroute (Mainradweg)
  • Fietsroute Oostzeekust (Ostseeküsten-Radweg)
  • Fietsroute Ruhrgebied (Ruhrtalradweg)
  • Altmühltal-fietspad (Altmühltal-Radweg)
  • Donaufietspad (Donauradweg)
  • Rijnfietsroute (Rheinradweg)
  • Moezelfietsroute (Mosel-Radweg)
  • Vijf-rivieren-fietsroute (Fünf-Flüsse-Radweg)

Bron: ADFC

Welke accessoires heb ik nodig voor mijn fietsroutekaart?

Heb je de juiste fietskaart voor je avonturen gevonden? Bij BIKE24 bieden we ook accessoires aan, zodat je je kaart ook onderweg kunt gebruiken. Hiertoe behoort bijvoorbeeld de klassieke kaarthouder, waarmee je gemakkelijk een fietskaart op je toerfiets kunt monteren. Vooral bij lange tochten is de papieren fietskaart soms superieur aan het GPS-apparaat, omdat die geen batterij nodig heeft. Maar het goede oude kompas is ook een populair reisaccessoire, dat je fietskaart perfect aanvult. Praktisch is ook de zogenaamde kaartmeter: dit is een analoog navigatie-instrument met een wijzer waarmee je de lengte van je geplande route kunt bepalen.