Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
Gratis en eenvoudig retour

Thuis zijn in de buitenlucht - geniet van het buitenleven met de perfecte outdooruitrusting en kampeerspullen

Reizen en buiten leven wordt steeds populairder: kampeertochten, trektochten of meerdaagse wandelingen zijn voor velen de eerste keuze voor ontspanning. Laat de alledaagse drukte achter je en geniet van het gevoel van vrijheid, rust en ontspanning in de natuur. En de beste manier om dat te doen is natuurlijk zonder op de klok te kijken. Met de juiste uitrusting wordt kamperen in de natuur nog leuker. Maar wat is belangrijk en welke kampeeraccessoires heb je nodig als je onderweg bent en buiten wilt overnachten? Klik hier voor meer informatie:

Verder lezen

Gewekt worden door het geluid van de natuur: vogels die fluiten, wind in de bomen, het geluid van water. De ochtend is echter alleen maar zo mooi als de nacht ervoor. En hopelijk heb je die comfortabel en warm doorgebracht in je slaapzak en beschermd tegen het weer in je tent. In deze themawereld ontdek je wat de basisuitrusting voor elke outdoorliefhebber is en hoe je de perfecte balans tussen comfort en avontuur in de natuur kunt vinden.

Kampeerspullen en outdooruitrusting - midden in de natuur

Kampeerspullen en outdooruitrusting - midden in de natuur

Kampeervakanties met het gezin, meerdaagse wandelingen met gelijkgestemden, trektochten of fietstochten - al deze manieren om van de natuur te genieten hebben één ding gemeen: je brengt de meeste tijd buiten door. Het is duidelijk dat je een speciale uitrusting nodig hebt om goed voorbereid te zijn en optimaal te kunnen genieten van je uitstapje in de natuur. Maar welke uitrusting is echt onmisbaar? Natuurlijk is dat individueel afhankelijk, hoeveel comfort je nodig hebt of waar je niet zonder kunt. De volgende spullen behoren echter tot de basisuitrusting:

  • Een tent of een tarp - dus een onderdak voor de nacht.
  • Een slaapmat - het model bepaal je natuurlijk zelf
  • Een slaapzak - ook hier bepaal je zelf welk model je kiest.
  • Een kampeerkeuken - een keukenuitrusting waarmee je in de buitenlucht een warme maaltijd kunt bereiden.

In het algemeen is de outdooruitrusting voor het kamperen vooral ontworpen met het oog op comfort, terwijl de uitrusting voor bergbeklimmen, wandelen of trektochten meer gericht is op gewicht.

Tenten - je bescherming tegen weer en wind

De tent was een van de eerste constructies ter bescherming tegen natuur en weer, duizenden jaren geleden gebouwd door de eerste mensen. Ook nu nog moet hij deze taken vervullen. Het is dus uiterst belangrijk dat je de juiste tent vindt voor jouw behoeften. Om de juiste tent te kiezen, moet je jezelf vooraf enkele vragen stellen:

  • Hoe groot moet de tent zijn?
  • Hoeveel mensen zullen erin slapen?
  • Hoeveel comfort heb je nodig?
  • Hoe zwaar moet de tent zijn?
  • In welke periode van het jaar zul je onderweg zijn?

De juiste keuze hangt dus af van tal van factoren. Bijvoorbeeld het aantal personen, de weersomstandigheden en de bagage die je meeneemt. Maar natuurlijk zijn ook je individuele behoeften belangrijk. Een ruime tent voor 2 personen kan al snel te krap worden als je kampeergenoot graag meer bagage meeneemt. Alternatieven zoals een voortent of een tarp om de bagage buiten het slaapgedeelte op te bewaren en te beschermen, zijn dan te overwegen. In ieder geval moet de tent niet alleen worden aangepast aan jouw behoeften, maar ook aan de heersende weersomstandigheden. Je kunt ook een extra grondzeil gebruiken, niet alleen als bescherming tegen takken of stenen, maar ook als bescherming tegen kou en vocht. Als je in de winter/sneeuw onderweg bent, moet je tent stabiel genoeg zijn om elke sneeuwbelasting te weerstaan. De in moderne tenten gebruikte materialen kunnen je, beschermen tegen weer en wind, zijn robuust en licht en worden gekenmerkt door snel en ongecompliceerd opzetten en afbreken. Ze zijn meestal gemaakt van polyester, katoenmengsels of nylon. Aangezien elk materiaal zijn eigen voor- en nadelen heeft - afhankelijk van de eisen die aan de tent worden gesteld - moet je er altijd eentje kiezen die past bij het beoogde gebruik.

De verschillende tenten worden gekenmerkt door verschillende ruimte-indelingen, stokken en vormen. Kleinere varianten zijn meestal tunnel- of koepeltenten en zijn over het algemeen vrij populair omdat ze gemakkelijk op te zetten en toch stabiel zijn. Grote katoenen tenten (of tipi's) of tunnel- en koepeltenten met meerdere cabines zijn geschikt voor meerdere personen. Geodetische tenten zijn speciale vormen van koepeltenten, omdat ze meerdere stokbogen hebben die ze zeer stabiel maken. Ze zijn bijzonder robuust, stormbestendig en ideaal voor extreme omstandigheden. Ze zijn echter aanzienlijk zwaarder, met een gewicht van meerdere kilo's.

💡 Met deze tips wordt het opzetten en afbreken van jouw tent een eitje:

  • Maak je voor je avontuur al thuis vertrouwd met je nieuwe tent en zet hem misschien zelfs op. Alleen op die manier kun je hem zonder problemen opzetten in het donker of bij regenachtig weer. 
  • Check of kamperen op jouw locatie überhaupt is toegestaan.
  • Controleer de grond en verwijder eventuele takken, stenen of andere voorwerpen voordat je je tent op de locatie opzet.
  • Vergeet de haringen niet. Als ze het niet houden in de losse grond en eruit glijden, kun je ze gewoon verzwaren met een paar stenen.
  • Kies een licht hoger gelegen plek om je tent op te zetten. Zo kan regenwater altijd van de tent wegstromen.

Slaapzakken voor aangename nachten buiten

Voor een aangename nachtrust in een tent of zelfs onder de blote hemel is de juiste slaapzak onmisbaar voor elke natuurliefhebber. De fabrikant geeft meestal een comforttemperatuur of een temperatuurbereik aan waarvoor de slaapzak geschikt is. Je moet echter altijd rekening houden met je individuele gevoeligheid voor kou. Voordat je tot aanschaf overgaat, moet je rekening houden met het gebruiksgebied, het gewicht, de grootte (er zijn speciale slaapzakken voor mannen, vrouwen en kinderen) en het pakvolume.

De bekendste slaapzakvormen zijn waarschijnlijk de mummieslaapzak en de dekenslaapzak. De ronde mummieslaapzak is vooral geschikt voor lagere temperaturen dankzij zijn snit en strakke pasvorm. Hij heeft ook meestal een klein pakvolume. De hoekige deken-slaapzak daarentegen kan flexibel worden gebruikt (als slaapzak of geopend als deken). Hij biedt meer beenruimte en is meer geschikt voor warmere temperaturen. Voor de vulling worden ofwel dons ofwel synthetische vezels gebruikt. Donzen slaapzakken isoleren zeer goed bij lage temperaturen, omdat de lucht tussen de kleine veertjes wordt opgesloten en daardoor veel warmte wordt vastgehouden. Tegenwoordig zijn veel slaapzakken ook gevuld met moderne synthetische vezels, waardoor ze bijzonder onderhoudsvriendelijk, sneldrogend, robuust en licht zijn. De synthetische vezels zijn gemodelleerd naar de donsstructuur om van de voordelen daarvan te kunnen profiteren. Zo zijn synthetische vezels ook geschikt voor koud en vooral vochtig weer (in tegenstelling tot dons, dat in vochtige omstandigheden zijn isolerend vermogen verliest).

Een speciale zak voor noodgevallen is de bivakzak. Deze moet je altijd bij je hebben tijdens je tocht. Het materiaal van deze dunne noodzakken is een film die je beschermt tegen weer en wind en tot 90% van de lichaamswarmte reflecteert. De afkoeling wordt vertraagd, zodat je een ongeplande nacht in de buitenlucht veilig en wel overleeft.

Praktische accessoires voor een ontspannen nacht in de natuur zijn kleine slaapzakkussens of slaapzakvoeringen van katoenmix voor meer comfort, en zelfdragende insectennetten voor overnachtingen direct onder de sterrenhemel.

De natuur in - geniet van het buitenleven met de perfecte outdoor- en kampeeruitrusting

De slaapmat - jouw matras voor onderweg

BIKE24 biedt ook een breed scala aan slaapmatten. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes, breedtes en diktes om aan je individuele behoeften te voldoen. Slaapcomfort is ongelooflijk belangrijk wanneer je een tocht door de natuur maakt. Hoe kun je anders na een slapeloze nacht met een goed humeur de volgende etappe doorkomen? In de winter of bij koude temperaturen is de keuze van de juiste slaapmat nog belangrijker, omdat je gezondheid daar nog meer van afhangt. In principe moet je jezelf de volgende vraag stellen: welke temperaturen kan ik verwachten?

Je kunt je oriënteren op de zogenaamde R-waarde. Die geeft de warmteweerstand van een materiaal aan en staat meestal vermeld op het gegevensblad van de slaapmat. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter de mat van onderen isoleert. Maar let op: als je een koukleum bent, moet je een mat kiezen met een betere isolatie.

Ter oriëntatie hebben we een overzicht samengesteld:

R-waarde Temperatuur Seizoen
1 tot +7° C Zomer, warme lente- of herfstnachten
2 tot +2° C Zomer, lente of herfst zonder grondvorst
3 tot -5° C Lente, zomer, herfst, zachte winternachten
4 tot -11° C Het hele jaar door, want al winterklaar
5 tot -17° C Winter
6 tot-24 °C Winter, bergtochten
7 en meer vanaf -24 °C Extreme winternachten, hoge bergtochten, expedities enz.

 

De R-waarde mag echter nooit de enige factor zijn. De keuze van je uitrusting moet altijd in zijn geheel en in relatie tot het beoogde gebruik worden bekeken.

Welke slaapmatten zijn er en welke is de juiste voor jou?

Zijn slaapmatten allemaal gelijk? Helemaal niet. Er zijn voornamelijk vier soorten, die vooral verschillen in het materiaal. De klassieker onder de slaapmatten is waarschijnlijk de schuimrubberen mat. Deze is betrouwbaar, vrij ongevoelig en daardoor duurzaam. Hij is verkrijgbaar in verschillende materiaaldiktes.

Een ander model dat de laatste jaren populair is geworden, is de zelfopblazende slaapmat. Deze zijn er in talloze varianten en diktes. Het luchtdichte buitenmateriaal omsluit een kern van schuim met grote cellen, zodat er direct lucht in kan stromen als je het ventiel opent. Vervolgens kun je het ventiel weer sluiten of meer lucht erin pompen. We raden je aan een pomp of een pompzak te gebruiken, omdat er via de ademlucht vocht in de binnenkant van de mat kan komen. Dit is bij warme temperaturen een goede voedingsbodem voor bacteriën en kan bij koude temperaturen bevriezen. Om de zelfopblazende mat op te bergen, open je gewoon het ventiel opnieuw, druk je de lucht eruit en rol je hem op. Deze matten hebben een zeer goede verhouding tussen warmte en comfort en zijn daarom zeer populair.

Wie "luchtmatras" hoort, denkt onmiddellijk aan de klassieke badluchtmatras. Dit type matras is echter alleen vergelijkbaar qua basisprincipe: het bestaat uit meerdere kamers die met lucht zijn gevuld. De verschillend gerangschikte kamers zorgen voor stabiliteit; de uiterst lichte en robuuste materialen zorgen voor een extreem laag gewicht en een klein pakvolume. Wij raden je aan ter bescherming een onderlaag of dekzeil onder een luchtgevulde mat te leggen.

Het vierde model dat we je willen voorstellen zijn gevulde slaapmatten. De luchtkamers van deze variant zijn gevuld met dons of synthetische vezels, wat de thermische prestaties sterk verhoogt. Daarnaast zijn ze zeer licht en kunnen ze gemakkelijk in je bagage worden opgeborgen, waardoor ze de ideale metgezel zijn op wintertochten of in alpine terrein.

Het eten staat klaar: alles wat je nodig hebt in de kampeerkeuken

BIKE24 biedt een ruim assortiment aan apparatuur voor je kampeerkeuken, zodat je ook in de buitenlucht van een warme maaltijd kunt genieten. In onze shop zijn er veel oplossingen voor het veilig bewaren en bereiden van voedsel en accessoires voor waterbehandeling. Als centraal element van je buitenkeuken moet je een kamperkooktoestel aanschaffen. Deze kleine, praktische helpers werken op benzine, gas of andere brandstoffen en kunnen in een mum van tijd heerlijk eten opwarmen en je bovendien van warmte voorzien. Om ruimte in je rugzak te besparen, zijn veel modellen opvouwbaar en bijzonder licht. Gewicht, stabiliteit en pakvolume zijn bovendien belangrijke kenmerken van kookgerei en bestek voor outdoor diners, waarvan sommige ook opvouwbaar of inklapbaar zijn. Ze zijn dus niet te vergelijken met de potten, pannen en borden van je keuken thuis.

Checklist: dit is een must voor de buitenkeuken:

  • Kampeerkooktoestel
  • Kookgerei
  • Kampeerbestek: bijvoorbeeld een ruimtebesparende spork - een combinatie van een lepel (spoon in het Engels) en een vork.
  • Aansteker en vuurstaal
  • Toebehoren voor de waterbehandeling
  • Multitool (met mes en blikopener) of een zakmes
  • Vuilniszakken
  • Snijplank

Als je met de auto reist en een klassieke kampeervakantie plant, kan de keukenuitrusting ook weelderiger zijn. Meerdere branders of praktische kampeermeubels dragen bij tot het comfort. Maar als gewicht een probleem is - tijdens bergtochten of trektochten - is de buitenkeuken meestal compact en beperkt tot het hoognodige.

Ga naar buiten en beleef outdoor avonturen

Welke kleding voor het buitenavontuur?

Naast de uitrusting die je nodig hebt om in de natuur te overnachten, speelt ook geschikte kleding een belangrijke rol. Tijdens het wandelen door de mooiste landschappen wil je namelijk tegen alles voorbereid zijn, zodat je optimaal kunt genieten van de schoonheid van de natuur. Als het om wandelkleding gaat, staat functionaliteit voorop. De kleding moet ademend zijn, maar toch geschikt voor alle weersomstandigheden. In eerste instantie hangt de juiste kleding altijd af van de heersende weersomstandigheden en buitentemperaturen. Tijdens het wandelen kun je het beste meerdeere lagen dragen (vooral in wisselvallige omstandigheden). Dit betekent dat je begint met een basislaag van functionele synthetische vezels of merinowol, waarover je een ademend wandelshirt of -blouse draagt. Tot slot moet je een winddicht en waterafstotend of waterdicht outdoorjack overwegen, dat je ook in je rugzak kunt opbergen als de zon schijnt. Wandelbroeken zijn meestal gemaakt van robuust en bijzonder licht materiaal. Kleine voorzieningen zoals afneembare broekspijpen met ritsen of praktische zakken maken ze de perfecte metgezel op de tocht.

Aangezien je tijdens wandelingen of trektochten (meerdaagse tochten) in de natuur wandelt, is het juiste schoeisel van cruciaal belang. Er zijn speciale wandelschoenen voor dames, heren en kinderen die meestal waterafstotend of waterdicht zijn en een zool met profiel hebben, zodat je altijd stevig contact met de grond hebt. We raden je aan je nieuwe wandelschoenen al ruim voor een langere tocht in te lopen. Alleen dan kunnen ze zich perfect aan je voeten aanpassen en je tijdens je tocht optimaal ondersteunen - dus geen blaren of pijnlijke voeten.

Met de perfecte outdooruitrusting kun je elke top beklimmen

Wandelrugzakken voor elke gelegenheid

Niets kan zonder een goede wandelrugzak, want je bagage moet ergens heen. Wandelrugzakken zijn slijtvast en meestal uitgerust met een meervoudig verstelbaar draagsysteem. Dit omvat gewatteerde schouderbanden, een heupriem en bijna altijd een borstriem, die individueel kunnen worden aangepast en dus ideaal zijn voor de drager. Deze draagsystemen zorgen er uiteindelijk voor dat de rugzakken perfect zitten en niet wegglijden tijdens beklimmingen, afdalingen of vlakke passages. Een net van stevige meshstof voor een goede ventilatie op de rug, een praktische binnenverdeling en extra buitenvakken voor bijvoorbeeld een bidon of andere kleine voorwerpen die je snel moet kunnen bereiken, zijn nog andere kenmerken van wandelrugzakken.

Voor trektochten (d.w.z. dagtochten) is een daypack (dagrugzak) met een volume van ongeveer 20-30 liter ruim voldoende. Daarin kunnen de proviand voor de dag, genoeg te drinken, kleding, de wandelkaart en zelfs een zonnebrandcrème gemakkelijk worden opgeborgen. Trekkingrugzakken daarentegen zijn aanzienlijk groter (ongeveer 60 liter is niet ongewoon), om ook de uitrusting voor overnachtingen in de buitenlucht te kunnen opbergen.

Wanneer je een keuze maakt, moet je altijd de instructies van de fabrikant voor wandelrugzakken voor dames en heren volgen. Wandelrugzakken houden qua vorm en ontwerp van het draagsysteem en de ruglengte vaak rekening met de anatomische kenmerken van mannen en vrouwen. Maar er zijn ook speciale kinderwandelrugzakken voor de kleine avonturiers die zijn aangepast aan de anatomie van de kleintjes. Qua kenmerken en comfort lijken de kindermodellen vaak sterk op die van hun ouders.

Wat heb je nog meer nodig?

Natuurlijk is er nog andere uitrusting die nuttig kan zijn voor je kampeerreis. Dit hangt echter altijd af van hoe je reist en hoeveel bagage je meeneemt. Sporthorloges of navigatieapparaten zijn bijvoorbeeld vooral populair bij trekking of bergbeklimmen om de afgelegde afstand te registreren. Als je nog wat ruimte in je bagage hebt, is ook een hangmat een geweldige gimmick voor je tijd in de natuur.

Niet vergeten: je moet altijd een EHBO-kit en een reparatieset voor je tent, slaapzak en slaapmat bij je hebben. Zo ben je beschermd tegen een voortijdig einde van je buitenavontuur.