- Home
- Fietsen
- Fietskleding & Schoenen
- Overschoenen
Fietsoverschoenen - warme, droge voeten trappen het snelst
Overschoenen voor de fiets zijn heel praktisch. Ze beschermen je schoenen tegen nattigheid en vuil, en tegelijkertijd houden ze je voeten warm. Bovendien zijn er modellen met reflectoren en zorgen zo voor meer veiligheid in het donker. En je kunt ook de aerodynamica met overschoenen optimaliseren. Op deze pagina willen we nader ingaan op de functies die fietsoverschoenen hebben en welke varianten er op de markt zijn. Verder lezen
Overschoenen voor fietsen - deze varianten zijn beschikbaar
Toerfietsers gebruiken ze net zo vaak als racefietsers. En forenzen gebruiken ze evenveel als sporters op gravelbikes en cyclocrossers. We hebben het over overschoenen. Fietsoverschoenen zijn er voor de meest uiteenlopende gelegenheden en doeleinden. Ze maken dan ook deel uit van de fietskleding van veel fietsers. Dat is geen toeval: fietsoverschoenen kunnen immers in heel verschillende situaties van pas komen. In de regen houden ze je voeten en schoenen droog. Bij het mountainbiken beschermen ze je fietsschoenen tegen vuil. Bij wedstrijden kunnen ze de aerodynamica ter hoogte van je voeten verbeteren. 's Nachts maken ze je beter zichtbaar. En voor wintertrainingen zijn ze essentieel om je voeten warm te houden, zelfs tijdens ritten van meerdere uren. Het volgende overzicht laat zien hoe divers het aanbod aan fietsoverschoenen is.
Fietsoverschoenen in een oogopslag:
- regenoverschoenen: het vaakst worden fietsoverschoenen in de regen gebruikt. Deze modellen zijn zo ontworpen, dat ze winddicht en waterdicht zijn. Vaak hebben ze ook reflecterende details en waterafstotende ritsen.
- toe-cover: net zoals tegen regen, kunnen overschoenen je ook beschermen tegen koude wind. Zogenaamde teenbeschermers of toe-covers bieden hier uitkomst. Ze bedekken alleen het voorste deel van de fietsschoen, zodat je ze gemakkelijk kunt aan- en uittrekken.
- winteroverschoenen: net als regenoverschoenen zijn winteroverschoenen vaak gemaakt van neopreen. Daar is een goede reden voor: enerzijds moeten ze beschermen tegen opspattend water, anderzijds moeten ze isoleren. Een thermisch gelaste constructie zorgt voor extra bescherming.
- lycra overschoenen: ze behoren tot de basisuitrusting van elke wielrenner en tijdrijder. Ze beschermen niet alleen je dure raceschoen bij een val, maar kunnen ook de aerodynamica verbeteren. Een lycra overschoen zorgt namelijk voor een vlottere luchtstroom langs je voeten. Zonder overschoenen zou deze onregelmatiger langs de schoenen en hun gespen lopen, en voor een hogere luchtweerstand zorgen.
Koopadvies - waarop moet je letten bij fietsoverschoenen?
Hoe verschillend de toepassingen en modellen ook zijn, bijna alle fietsoverschoenen hebben bepaalde gemeenschappelijke eigenschappen. Allereerst moeten ze comfortabel zijn en niet drukken of knellen. Ook mag de overschoen niet te smal zijn, anders verschuift hij tijdens het fietsen. Verder is het belangrijk dat de overschoen goed aansluit en een goede pasvorm heeft. Alleen dan kan hij zijn volledige functie ontplooien. Een andere belangrijke eigenschap van fietsoverschoenen is hun waterdichtheid. Ze moeten bij elk weer zorgen voor droge voeten. Daarvoor zijn meestal membranen verantwoordelijk, die waterafstotend en tegelijkertijd ademend zijn. Last but not least speelt ook de materiaalkwaliteit een doorslaggevende rol bij fietsoverschoenen. Ze moeten slijtvast zijn en mogen niet scheuren bij belasting. Hieronder hebben we de belangrijkste eigenschappen van fietsoverschoenen op een rijtje gezet.
Koopcriteria voor fietsoverschoenen:
- de juiste pasvorm: de overschoenen moeten qua maat en pasvorm passen bij je fietsschoenen.
- uitsparing voor schoenplaatjes en zool: indien nodig moeten de overschoenen uitsparingen hebben voor schoenplaatjes en de zool. Dit laatste is vooral praktisch, zodat de overschoen niet te snel verslijt tijdens het lopen.
- gemakkelijk aan en uit te trekken: goede overschoenen hebben klittenband of ritsen, zodat je ze gemakkelijk kunt aan- en uittrekken.
- reflectoren en reflecterende elementen: als je je fiets gebruikt voor woon-werkverkeer, moeten je overschoenen reflectoren hebben – of in ieder geval een opvallende kleur. Zo ben je beter zichtbaar in het donker.
- materiaal: afhankelijk van het type overschoen speelt ook het materiaal een beslissende rol. Aero-overschoenen moeten gemaakt zijn van gestroomlijnd lycra. Neopreen is het materiaal bij uitstek voor winteroverschoenen.
- duurzaamheid: dit is ook een materiaalkwestie. Overschoenen zijn onderhevig aan veel slijtage – of het nu om trappen gaat of naast de fiets lopen. Daarom moeten ze tegen een stootje kunnen en niet direct scheuren bij belasting.
Overschoenen fiets - Welke maat heb ik nodig?
Niet alleen de eigenschappen en het beoogde gebruik, maar ook de maat is een doorslaggevende factor bij de aankoop van fietsoverschoenen. In principe koop je overschoenen in dezelfde maat als je fietsschoenen, of een maat groter. Dit zorgt ervoor dat je de overschoenen gemakkelijk over je fietsschoenen kunt aantrekken. Bij BIKE24 vermelden we de maten van de overschoenen altijd in de productbeschrijvingen, zodat je gemakkelijker de juiste maat kunt kiezen.