Summer Sale - Tot wel 50% korting!
Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid

Uitrusting voor klimmen en boulderen

Een goede voorbereiding is de sleutel tot het overwinnen van wanden en boulders. Niet alleen wat betreft de klimuitrusting die we tijdens de beklimming gebruiken, maar ook wat betreft het van tevoren nadenken over de problemen die zich kunnen voordoen en wat we vervolgens kunnen doen om ze op te lossen. Net zoals er voor elk probleem een oplossing bestaat, geldt dit ook voor de uitrusting, die bepalend is voor succes. Verder lezen

Onze topsellers

Merken en thema's

Klimmen als mentale oefening

Van buitenaf kan klimmen worden gezien als een fysieke oefening die een uitgebreide voorbereiding vereist. Dat klopt.

Wat je op het eerste gezicht niet ziet, is de mentale discipline die het klimmen vereist, evenals de minutenlange observatie en analyse die de rotswanden vereisen, met duizenden en duizenden controlehandelingen, die veiligheid en beheersing van de uitdaging in gelijke mate garanderen.


Deze voorbereidingsfase is nodig voor alle klimsoorten, van klassiek klimmen, waarbij het correcte gebruik van de beschikbare hulpmiddelen centraal staat, tot populaire praktijken, zoals boulderen, dat zowel in de klimzaal als in de vrije natuur in de belangstelling staat.

Zodra je hersenen de complexiteit van de uitdaging hebben geaccepteerd, kun je overgaan naar de technische fase, om de klimuitrusting te kiezen die het beste bij je past.

De lichamelijke uitdaging van het klimmen

Als je eenmaal weet wat je te wachten staat, kun je je klimschoenen aantrekken en beginnen met klimmen.

Omdat klimmen een veeleisende fysieke activiteit is die veel kracht, lenigheid en flexibiliteit vereist, is het belangrijk om je op te warmen en je spieren te rekken, om blessures te voorkomen.

Vergeet niet dat je je tijdens het klimmen niet veel pauzes kunt veroorloven. In de meeste gevallen zul je op jezelf en je voorbereiding moeten vertrouwen, tenzij een berggids je bijstaat om het probleem op te lossen.

Zelfs als je veel tijd in je strategie hebt geïnvesteerd, kan er van alles gebeuren als je eenmaal op een richel staat, bijvoorbeeld als je je niet ver genoeg kunt uitstrekken of als je de richel die van bovenaf bereikbaar leek, niet kunt vastklikken.

In zulke gevallen moet je improviseren, een alternatieve route nemen en de seconden van besluiteloosheid vermijden die je ofwel van je kracht beroven of je dwingen om op het crashpad te vallen.

Essentiële klimkleding en bescherming

Zodra je lichaam en geest als een team werken, is het tijd voor de extra's, de materialen, die je verder helpen of je direct beschermen tegen ongelukken.


Inmiddels is de benodigde klimuitrusting net zo geëvolueerd als de sport zelf.

Van tijd tot tijd duiken er nieuwe technologieën op, die de mogelijkheden van de reeds bekende uitbreiden, zoals touwen en klimgordels met een hoge trek- en weerbestendigheid.


Maar we moeten niet vergeten dat elke klimstijl zijn eigen specifieke kenmerken heeft.

Bij free solo, bijvoorbeeld, lijkt alles af te hangen van conditie en concentratie, maar als we het in detail analyseren, realiseren we ons dat het van cruciaal belang is, welke klimschoenen we kiezen.

Technieken zoals toe-pounding vereisen schoenen die zo asymmetrisch mogelijk zijn en die goed aansluiten tijdens micro-presses.

Ook de manier waarop je het magnesium meeneemt, is erg belangrijk. Je moet beslissen of gemakkelijk mee te nemen chalk voldoende is of een vertrouwde magnesiumzak, waarin beide handen passen.

In beide gevallen is het belangrijk dat je je handen aan de grepen niet vochtig maakt of verwondt.


Aan de andere kant hebben klimstijlen zoals boulderen, een meer natuurlijke manier van klimmen, precieze accessoires en boulder-kleding nodig, die het oplossen van problemen makkelijker maken.

Iedereen is anders en staat op verschillende momenten voor verschillende uitdagingen. Sommigen vinden het comfortabel om kniebeschermers en protectoren te dragen, terwijl anderen zich redden met handschoenen en hele, hele strakke schoenen.

Uiteindelijk is de belangrijkste les in het klimmen echter dat je jezelf goed moet kennen, dat je je te allen tijde bewust moet zijn van je sterke en zwakke punten en dat je je bewust moet zijn van de grenzen die je wilt overschrijden.


Het mag ook duidelijk zijn dat alle klimuitrusting robuust, maar vooral lichtgewicht moet zijn. Het beste voorbeeld hiervan zijn klimhelmen, die de laatste decennia enorm verbeterd zijn. Hetzelfde geldt voor klimgordels, die zo ontworpen zijn dat je niet eens meer doorhebt dat je ze draagt. Het idee hierachter is, dat klimuitrusting een nuttige toevoeging moet zijn en geen obstakel dat de beklimming moeilijker maakt.

Modernste technologie voor klimaccessoires

Behalve de hulpmiddelen en uitrusting die we bij ons kunnen dragen of die weinig ruimte innemen, zoals een borstel om overtollig magnesium van sommige grepen te verwijderen, zijn er veel hulpmiddelen die het klimmen gemakkelijker maken.

Sommige van deze hulpmiddelen zijn vrij voor de hand liggend, want je kunt je niet zekeren zonder touwen, karabiners of lanyards. Andere zijn geavanceerder, want welke boulderaar zou de aanwezigheid van een draadloze ventilator niet op prijs stellen, wetende dat deze de temperatuur van je handen kan verlagen en zo het zweten vermindert.


Maar dit zijn optionele extra's, want nogmaals, bij klimmen draait alles om jou en de berg, en hooguit om de gidsen die er zijn om je te helpen klimmen, dus gebruik je hoofd bij het beslissen welke klimuitrusting voor jou het verschil kan maken.


Wanneer je kiest voor extra uitrusting, zorg er dan voor dat deze van goede kwaliteit is. De grote merken zorgen er al voor dat de lat hoog ligt.


De karabiners zijn even sterk als altijd, maar wegen slechts een paar gram en hebben een gebruiksvriendelijk openingssysteem, zelfs in extreme omstandigheden.

In het algemeen is het idee om kracht te combineren met robuustheid al lang achterhaald, omdat bijvoorbeeld touwen dunner zijn geworden, zonder iets van hun kracht te verliezen.


Een andere opvallende factor is de speciale aard van de materialen. Wanneer je bijvoorbeeld zekeringsapparaten en abseil-uitrusting koopt, kies je ook voor geavanceerde technologie, die bijzonder goed bestand is tegen vocht en beschadiging.