Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Triatlon-opzetsturen - de wind verslaan

Of het nu gaat om een professionele triatlon of een hobby-tijdrit - in elke wedstrijd tegen de klok tellen de seconden. Als je tijdens een wedstrijd een voorsprong wilt hebben, moet je daarom niet alleen je training verbeteren, maar ook je materiaal. Een mogelijkheid hierbij zijn triatlon-opzetsturen. Met het juiste opzetstuur kun je de wind verslaan en je tijd verbeteren. In dit artikel leggen we uit welke soorten stuurbevestigingen er zijn en waar je op moet letten bij de aanschaf ervan. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Triatlon-opzetsturen - eenvoudige constructie, groot effect

Wanneer acht seconden beslissen over de overwinning in de Tour de France, blijkt maar weer eens duidelijk dat bij de profs elke seconde telt. Dit is wat er gebeurde in de Ronde van Frankrijk van 1989. In de 24,5 kilometer lange slottijdrit naar Parijs had de Amerikaanse Amerikaan Greg LeMond 58 seconden afgepakt van de voorheen leidende Laurent Fignon (Frankrijk) – en daarmee een achterstand van 50 seconden omgezet in een voorsprong van acht seconden. Het spannende: LeMond gebruikte in die tijdrit een zogenaamd triatlon-opzetstuur. Een materieel-technisch voordeel ten opzichte van de traditionele onderstuurpositie die Fignon gebruikte – en uiteindelijk de sleutel tot de Tourzege.

Een opzetstuur als sleutel tot de overwinning in de belangrijkste wielerwedstrijd ter wereld - het duurde niet lang voordat deze hulpstukken, die oorspronkelijk uit de triatlonsport kwamen, ook in de hobbysport ingang vonden. Vandaag de dag behoort het schoolvoorbeeld van triatlononderdelen ook tot het standaardrepertoire in de meest uiteenlopende fietsdisciplines als het gaat om aerodynamisch materiaal. Bij hobbytijdritten en kortere triatlonafstanden worden ook racefietsopzetsturen op klassieke drop-bars geschroefd. Voor lange-afstandtriatlons en belangrijke individuele tijdritten maken ze deel uit van een compleet triatlonstuur. En zelfs bij gravel- en bikepacking-wedstrijden monteren veel renners triatlon-opzetsturen. Het doel: op het stuur kunnen liggen en uitrusten tijdens lange afstanden.

Een ruime keuze aan topmerken

Of het nu gaat om triatlon of tijdrijden op de weg – een triatlon-opzetstuur functioneert altijd op dezelfde manier. De uitvoering is echter deels anders, afhankelijk van de startsituatie. Voor een klassiek racefietsstuur zijn speciale triatlon-opzetstuen voor racefietsen geschikt. Deze aero-opzetsturen worden met een klem op de bovenkant van het klassieke racefietsstuur geschroefd - vandaar dat ze ook wel clip-on-bars worden genoemd. Zoek je een opzetstuur voor een triatlonstuur, zoek dan naar een triatlonbevestiging voor een aerostuur. Deze worden eveneens geklemd of rechtstreeks op het basisstuur geschroefd voor een nog aerodynamischer integratie. Het eigenlijke aero-opzetstuur bestaat altijd uit twee langwerpige, naar voren gerichte buizen (extensions) die fungeren als handgrepen. Daarnaast is er een linker en een rechter armsteun (arm-rest), waarop je je onderarmen kunt steunen. Het resultaat is een bijna buikige bovenlichaamspositie, waardoor je minder windweerstand hebt – en dus een aerodynamische en in sommige gevallen zelfs comfortabelere positie op de fiets.

Triatlon-opzetsturen of opzetsturen voor tijdritten zijn verkrijgbaar gemaakt van verschillende materialen en in verschillende uitvoeringen - geschikt voor verschillende doeleinden. Ze zijn gemaakt van aluminium, carbon en kunststof. Er is ook een breed scala aan klemdiameters voor verschillende soorten sturen. Bij BIKE24 vind je een grote selectie aan opzetsturen, zodat je zeker het juiste opzetstuur voor je volgende wedstrijd of endurance-rit kunt vinden. Wij voeren de bekendste merken op het gebied van triatlonhulpstukken, zoals PRO, Profile Design en Vision.

Opzetstuuraccessoires - gadgets die je opzetstuur nog beter maken

Wil je nog meer uit je triatlon-opzetstuur halen? Dan moet je eens kijken naar de opzetstuuraccessoires. Afhankelijk van de fabrikant en het model kun je je opzetstuur tunen met gadgets. Sommige rijders zijn bijvoorbeeld geïnteresseerd in andere of nieuwe triatlonstuur-armsteunen die beter bij hun anatomie passen. In dezelfde geest proberen veel rijders ook anders gevormde armverlengingen voor nog meer stroomlijning en comfort. Computerhouders zijn ook populair. Daarmee kun je je fietscomputer rechtstreeks op het stuur bevestigen, zodat je niet van houding hoeft te veranderen om je ritgegevens af te lezen.

Een ander accessoire waar veel vraag naar is, zijn zogenaamde riser-kits. Dit zijn afstandhouders (spacers) waarmee je de hoogte van het opzetstuur kunt aanpassen. Zo kun je je rijpositie nog preciezer afstellen, om het maximale te halen uit de spagaat tussen aerodynamica en krachtoverbrenging.

Triatlon-opzetsturen - samenvatting

Een triatlon-opzetstuur, ook wel tijdrit-opzetstuur genoemd, is een aerodynamische verlenging voor je racefietsstuur. Het opzetstuur wordt gemonteerd met een klem. Verder bestaat het uit twee buizen om vast te grijpen en twee armschalen voor het ondersteunen van de onderarmen. Je kunt een triatlon-opzetstuur in de meest uiteenlopende situaties gebruiken - van klassieke triatlons via tijdritten tot lange-afstandsgravelwedstrijden. Heb je nu zin gekregen om zo'n opzetstuur zelf uit te proberen? Neem gerust direct een kijkje bij ons!
En vergeet niet: in elke race tegen de klok tellen de seconden. Een triatlon-opzetstuur kan je helpen, ze te winnen.