Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

MTB-shirts - veel meer dan alleen stijl off-road

Er goed uitzien is gemakkelijk met het juiste MTB-shirt. Maar belangrijker dan de look zijn de functie, pasvorm en vele andere details van een goed mountainbike-shirt - het maakt niet uit of je van plan bent de Alpen te doorkruisen of op zoek bent naar de juiste outfit voor het dichtstbijzijnde bike-park. Op deze pagina hebben we een lijst samengesteld met tips voor de aankoop van je volgende off-road-jersey. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Wat zijn de kenmerken van een goed MTB-shirt?

In tegenstelling tot klassieke fietsshirts zijn MTB-truien perfect aangepast aan off-road-gebruik. Ze zijn ontworpen om te voldoen aan de eisen in het bike-park, op de trail en tijdens lange tochten in de bergen, terwijl ze maximaal comfort bieden. Naast onmiskenbaar belangrijke criteria zoals design en kleuren, moeten de snit en functie dus de juiste zijn - en ze moeten voldoen aan jouw persoonlijke eisen en passen bij jouw type fietsen.

Mountainbike-shirts zijn er daarom voor veel verschillende doeleinden:

  • trail-trui: Dit shirt heeft meestal een losse snit en is  gemaakt van licht, ademend materiaal, dat zweet snel afvoert.
  • freeride-shirt: Dit shirt heeft vaak een iets lossere snit dan trail-truien en is gemaakt van steviger materiaal.
  • all-mountain-trui: Een mix van trail- en freeride-shirts. Is vaak wat losser gesneden, maar biedt nog steeds enige bescherming.
  • XC-shirt: Dit shirt is bijzonder licht en strak gesneden, om de luchtweerstand te minimaliseren en de aerodynamica te verbeteren.
  • downhill-trui: Deze biedt meestal meer bescherming en is vaak voorzien van speciale padding op de ellebogen en schouders.

Waar je op moet letten bij de aankoop van een MTB-shirt

Nu ken je de verschillende soorten MTB-shirts. Bij het kopen van een nieuwe MTB-trui moet je vooral letten op de specifieke kenmerken die we je hieronder laten zien.

Pasvorm

Er zijn in principe twee soorten pasvormen: de nauwsluitende trui en het meer casual MTB-shirt. Klassieke MTB-shirts zijn optimaal voor wedstrijden en snelle missies. Net als een racefietsshirt zijn ze aerodynamischer, omdat ze minder luchtweerstand bieden door de strakke pasvorm. Het losser gesneden mountainbike-shirt is geschikt voor ontspannen trail-surfen, enduro, freeride en touren, omdat de comfortabelere pasvorm meer bewegingsvrijheid biedt. Ongeacht of de snit strak of los is, in onze shop vind je altijd MTB-shirts voor mannen en vrouwen met een snit die past bij de respectievelijke anatomie.

Mouwlengte

De mouwlengte van een MTB-shirt is niet alleen afhankelijk van het seizoen waarin je het shirt draagt. Natuurlijk is een MTB-shirt met korte mouwen geschikt voor warme dagen en een MTB-shirt met lange mouwen voor koeler weer. Maar op de fiets betekenen lange mouwen ook bescherming bij valpartijen. Daarom zijn er MTB-shirts met lange mouwen van ademend materiaal voor optimale bescherming op warme dagen. Middellange mouwen zijn ook populair en bieden een goede combinatie van comfort en bescherming.

Bescherming tegen het weer

Als essentiële laag over een ademend sport-onderhemd is het MTB-shirt grotendeels verantwoordelijk voor de temperatuurregeling. Bij hoge temperaturen en onder zweterige omstandigheden moet je op zoek gaan naar lichtgewicht, ademend en sneldrogend materiaal. Op koelere dagen moet het shirt je lichaam warm houden. Wij raden materialen als merino, wol of fleece aan. Als je extra bescherming tegen het weer wilt omdat je geen jack draagt, zijn er MTB-truien van softshell, met windbescherming of met een waterafstotende of waterdichte afwerking.

Uitrusting

De basisuitrusting speelt ook een rol bij aankoop van een trui. Een wedstrijdshirt heeft bijvoorbeeld een doorlopende ritssluiting, zodat je het gemakkelijk aan en uit kunt trekken. Dit is niet nodig bij een casual gesneden shirt. Een MTB-racetrui heeft ook de verplichte drie achterzakken, soms een extra zakje met rits voor geld en sleutels. Als je op de bike zit met een rugzak of als je een jack over het shirt draagt, kun je de zakken niet gebruiken en heb je ze dus ook niet nodig.

Hoe vind je de juiste MTB-trui voor mannen en vrouwen bij BIKE24?

Man of vrouw, race of tour, met lange of korte mouwen, warm of licht en luchtig - er is een geschikte MTB-trui voor elk gebruik en elke behoefte. Bedenk voordat je koopt waar en wanneer je het shirt wilt dragen en zoek dan in ons assortiment specifiek naar de juiste snit en eigenschappen. Je kunt dit eenvoudig doen met behulp van de filters in het menu aan de linkerkant.