Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

De fietsbel - een must-have voor je fiets

Of het nu een luid gerinkel is, een getoeter, een discreet gerinkel of een vrolijke ding-dong: fietsbellen zijn net zo divers als de fietsen waarop ze gemonteerd zijn en hun eigenaars. Met de verspreiding van de moderne fiets als individueel vervoermiddel geschikt voor de massa in de 20e eeuw, nam ook de behoefte toe om zich in het wegverkeer te laten opmerken. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Het idee voor de kleine, meestal ronde blikvanger die op het stuur is gemonteerd en van daaruit wordt bediend, kwam van John Richard Dedicoat. Hij patenteerde de fietsbel in 1887
Met dit praktische accessoire kun je andere weggebruikers tijdig waarschuwen en zo zorgen voor een vrije weg. Om deze redenen zijn fietsbellen ook wettelijk verplicht voor deelname aan het wegverkeer. 

Je vindt deze hulpjes, de fietsbellen, in vele vormen en kleuren - van retro tot elektrisch, voor racefietsen of MTB's. Kijk eens rond en ontdek onze gevarieerde selectie fietsbellen!

Voor iedereen de juiste fietsbel

Een fietsbel moet niet alleen luid zijn, maar ook een opvallend accessoire dat past bij het ontwerp van je fiets! 

Bij BIKE24 vind je een breed scala aan ontwerpen, patronen en kleuren. Als visueel onopvallende variant zijn er bijzonder kleine, maar toch sonore fietsbellen die dankzij resonantiegaten een hard, goed waarneembaar geluid produceren. Als je liever kleur hebt, vind je kleurrijke geanodiseerde bellen of stijlvolle motiefbellen met polkadots, geblokte patronen of plantenmotieven.  

Voor voetbalfans is er een leuke fietsbel in de clubkleuren van hun favoriete club, met de bovenkant van de bel in de vorm van een voetbal en de klepel in de vorm van een kleine voetbalschoen.  

Retro fietsbellen daarentegen zijn de ideale keuze voor randonneurs met slanke stalen frames en passen met hun vele chromen onderdelen perfect in het ontwerp van klassieke fietsen. Ze laten je fiets opvallen door veel glimmend messing en chroom en bel- of blikvormen. 

Velen kennen het vrolijke gerinkel nog uit oude films of uit hun jeugd, bijvoorbeeld als de postbode op zijn fiets de straat door reed. De zogenaamde ding-dong bellen zijn trouw gebleven aan hun ontwerp en slaan nog steeds een bijzonder goed figuur op Nederlandse fietsen of klassieke heren- en damesfietsen om een glimlach op de gezichten van mensen te toveren.

Het belang van een luide fietsbel in het wegverkeer

In Nederland is een luide, helder klinkende fietsbel wettelijk verplicht voor deelname aan het wegverkeer per fiets. Als je zonder bel op de weg rijdt, kun je een boete krijgen als je wordt aangehouden.  

Omdat het verkeerslawaai de laatste jaren is toegenomen, is een luide fietsbel enorm belangrijk om als weggebruiker te worden waargenomen. Ééntonige varianten, die met een klepel worden aangeslagen, zijn bijzonder luid. Maar omdat hoge tonen meestal minder goed worden waargenomen door oudere mensen, kun je beter kiezen voor een grote fietsbel of een ding-dong bel (twee tonen) met een hoge frequentiebandbreedte.  

Niet alleen in het stadsverkeer is het belangrijk rekening te houden met andere weggebruikers. Zelfs als je met je racefiets over eindeloze landweggetjes rijdt of met je MTB off-road - een fietsbel zorgt voor veiligheid en is een handige voorziening op elke fiets.

Speciale racefiets- en MTB-bellen

Sommige bestuurders denken: 'ik doe geen bel op mijn MTB of racefiets'. Maar een fietsbel is ook een belangrijk waarschuwingsmiddel bij het trainen op de landweg of het toeren in de bergen, want het kan ongelukken voorkomen en zo levens redden. En laten we eerlijk zijn: het maakt je pronkstuk alleen maar veelzijdiger, want je kunt hem ook gebruiken in combinatie met een lichtsysteem en reflectoren voor woon-werkverkeer in het dagelijks leven volgens de wet.

Er zijn nu ook bijzonder kleine of geïntegreerde bellen. Deze hebben het in zich en zijn een goed compromis. Je vindt chique versies met een discrete bel die naadloos om het stuur sluiten of geïntegreerd zijn in de kopkap van de stuurpen. Daartegenover staan echte blikvangers, zoals modellen in het iconische cowbell-design voor een maximaal racegevoel op de mountainbike of grappige bellen waarbij bij de bel ook een shotglas inbegrepen is.

Een elektronische fietsbel voor je e-bike

Hoe sneller een voertuig gaat, hoe luider en dus eerder hoorbaar zijn waarschuwingssignalen moeten zijn. E-bikes maken steeds meer deel uit van het weg- en verkeersbeeld. Daarom is het belangrijk dat ze ook een duidelijk hoorbare bel hebben, want hun snelheid wordt door andere weggebruikers vaak onderschat. Daarom vertrouwen fabrikanten van snelle e-bikes op elektrische fietsbellen, die wettelijk verplicht zijn voor e-bikes tot 45 km/u. Maar achteraf een luider of beter waarneembaar model inbouwen kan ook zinvol zijn, zodat jij en anderen altijd veilig je bestemming bereiken. 

Een elektrische bel kan gemakkelijk met een drukknop vanaf het stuur worden bediend en wordt rechtstreeks op de accu van de fiets aangesloten. Speciale fietsbellen voor S-pedelecs zijn voorzien van een keurmerk, omdat ze moeten worden goedgekeurd.

Kinderbellen voor maximale veiligheid

Een luide fietsbel hoort natuurlijk ook op een kinderfiets. Want ook bij het spelen met vriendjes voor het huis moet de fiets rijklaar zijn. Bij BIKE24 vind je een grote selectie toeters en fietsbellen voor jongens en meisjes met grappige motieven en personages uit kinderfilms, kinderboeken of strips.

Fietsbel kopen online bij BIKE24

Alle fietsbellen aangeboden door BIKE24, of je nu op zoek bent naar een chique retro fietsbel, een grappige fietsbel of een discrete bel voor je MTB, vind je in onze online shop!