Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Fietsmontagestandaards en centreerstandaards voor hobbymonteurs en professionals

Terwijl een professionele fietsmontagestandaard zoiets is als het hart van een goede fietswerkplaats en het leven gemakkelijker maakt voor vrijwel alle montage-, reparatie- en servicewerkzaamheden aan de fiets, is de centreerstandaard een onmisbaar speciaal gereedschap voor wielbouw of onderhoudswerkzaamheden aan wielen. Er zijn een paar dingen waarmee je rekening moet houden als je er een koopt. We laten je zien wat belangrijk is. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

oor alle werkzaamheden aan je fiets: de montagestandaard

Of het nu gaat om racefiets of MTB - volwaardige montagestandaards houden de fiets op zo'n hoogte, dat je er comfortabel van verschillende kanten, staand, aan kunt werken.

Meestal wordt de fiets vastgehouden door de zadelpen of een framebuis in een verstelbare en draaibare klem. De wielen en cranks kunnen dan vrij worden bewogen om het werk aan de remmen en versnellingen te vergemakkelijken. Je moet goed kijken naar de kleminrichting, hier zijn duidelijke verschillen in de omgang.

Er zijn echter ook fietsreparatiestandaards waarbij de fiets ondersteund wordt op het trapasgedeelte. Soms moet je het voorwiel verwijderen en de vork vastzetten op de montagestandaard.

Inklapbare centreerstandaards worden aanbevolen voor hobbymonteurs en voor onderweg, omdat je ze gemakkelijker kunt opbergen als je ze niet gebruikt of voor vervoer. Voor professionele werkplaatsen zijn er daarentegen ook montagestandaards die vast aan de vloer zijn geschroefd.

Een ruimtebesparend en goedkoop alternatief kan een montagearm zijn die aan de werkbank of muur wordt geschroefd. Voorwaarde is natuurlijk dat de werkbank of muur het gewicht van een fiets kan dragen.

Er zijn ook eenvoudige varianten van fietsstandaards, die alleen het achterwiel omhoog houden en zo werkzaamheden als het afstellen van de versnellingen vergemakkelijken en ook het parkeren van de fiets vereenvoudigen.

Essentieel voor de wielbouw: de centreerstandaard

Als je een slag in het wiel of radiale uitloop op wielen wilt corrigeren, of zelfs als je van plan bent om wielen helemaal opnieuw te spaken uit losse onderdelen, dan heb je een centreerstandaard nodig.

De basisconstructie

Eenvoudig gezegd lijken de meeste centreerstandaards op een omgekeerde vork, waarin je het wiel bij de naaf vastklemt. De inbouwbreedte kan worden aangepast aan de gebruikelijke afmetingen. Daarnaast zijn er ook asymmetrische of zelfs 'eenarmige' centreerstandaards, die bijzonder ruimtebesparend zijn. In beide gevallen moet je letten op de compatibiliteit met steekassen. Voor sommige modellen moet je extra adapters bestellen.

Eenvoudige centreerstandaards zijn meestal niet zo torsiestijf en vereisen daarom meer aandacht en geduld bij het centreren. Bovendien moet je bij veel modellen het wiel draaien om de centrering goed te kunnen vaststellen.

Hoogwaardige modellen en die voor professioneel gebruik zijn daarentegen zwaarder en groter, maar daardoor veel degelijker en preciezer.

Als je ook met gemonteerde band slagen in de velg wilt kunnen compenseren, moet je ervoor zorgen dat de centreerstandaard daarvoor voldoende ruimte biedt. Bij velen is dit niet het geval.

Op zoek naar zij- en hoogteslagen in het wiel

Nu heb je het wiel vastgeklemd in de centreerstandaard, maar wat dan? Om slagen in het wiel te kunnen vinden, worden in eenvoudige modellen verstelbare sensoren van metaal of kunststof toegepast. Als je ze dicht genoeg bij de velg plaatst, kun je de afstand zien fluctueren als de velg niet rond loopt. Iets beter is een verende plastic punt, die bij contact de velg ontziet en krassen voorkomt.

Op professionele centreerstandaarden vind je vaak meters in plaats van eenvoudige voelers, waarmee je veel doelgerichter en preciezer kunt werken.

Nauwkeurig centreren met de centreermeter

Je kunt niet met elke centreerstandaard de velg betrouwbaar op de naaf centreren. Herhaaldelijk draaien kan een remedie zijn, maar is op den duur omslachtig. Met een zogenaamde centreermeter is relatief eenvoudig te controleren of een wiel centraal gespaakt is en of het wiel later centraal door het frame of de vork zal lopen. De meter vergelijkt eenvoudigweg de afstand van de naafas tot de velg aan beide zijden.

Bestel je nieuwe montage- of centreerstandaard nu bij BIKE24!

Mis je nog een spaaksleutel voor de wielbouw of een gereedschap voor de trapas? In het brede assortiment van BIKE24-producten vind je niet alleen je nieuwe montagestandaard en centreerstandaard, maar ook het juiste gereedschap voor alle werkzaamheden aan je bike.