Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Zadeltassen - de praktische extra opbergruimte onder het zadel

Een van de meest praktische accessoires voor elke fiets is de zadeltas. Je hebt hem niet alleen altijd bij je, maar je kunt er ook alles in opbergen wat belangrijk voor je is: van de benodigdheden voor de tocht tot de bagage voor een groot bikepacking-avontuur. Hieronder laten we je zien welke modellen en functies er bestaan bij fietszadeltassen. We geven je ook de informatie die je nodig hebt om de zadeltas te vinden die het beste past bij jouw behoeften. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Wat is een fiets zadeltas - en wie heeft hem nodig?

Als je gereedschap, accessoires of bagage wilt vervoeren tijdens het fietsen, is een zadeltas voor je fiets een geweldige oplossing. Het maakt niet uit of je op een e-bike, mountainbike, gravelbike of trekking-fiets rijdt. In tegenstelling tot andere fietstassen past een zadeltas bijna altijd op de fiets, is hij onopvallend geplaatst en zit hij niet in de weg. En alles wat je erin stopt, hoef je niet op je lichaam te dragen - sterke argumenten voor de zadeltas.

Maar de zadeltas is niet alleen ongelooflijk praktisch, hij is ook veelzijdig. Er zijn allerlei soorten fiets zadeltasjes, die verschillen in grootte en gebruiksgebied. Wij leggen uit welke de juiste is voor jouw fiets op basis van de gebruiksgebieden en functies.

Zadeltassen voor fietsen - deze versies zijn beschikbaar

Zadeltassen verschillen in principe naargelang het beoogde gebruik of naargelang de fietsen waarop ze gemonteerd worden. Er zijn de volgende hoofdcategorieën:

 • zadeltassen voor trekking-fietsen: zadeltassen voor e-bikes en trekking-fietsen mogen iets groter zijn, omdat gewicht geen doorslaggevende factor is. Ze bieden ruimte voor alles wat je onderweg nodig zou kunnen hebben: gereedschap, pomp, reserveband, sleutels, geld en eten - en in het beste geval zelfs een kleine compacte bescherming tegen het weer.
 • zadeltassen voor gravelbikes: Op gravel-fietsen zijn zadeltassen bijzonder handig. Ze bieden ruimte voor alles wat je nodig hebt tijdens een dagtocht of echte opbergruimte tijdens het bikepacken. Ze moeten waterdicht zijn en zijn vaak uitgerust met reflecterend materiaal. De grootte hangt af van het beoogde gebruik: voor dagelijks gebruik moet de zadeltas groot genoeg zijn voor gereedschap en pomp, reserve-binnenband en eventueel een compact regenjack.
 • zadeltassen voor bikepacking: voor bikepacking zijn zeer grote zadeltassen met veel inhoud de norm. In de scene worden ze ook wel "ass-rockets" genoemd vanwege hun vorm. Ze hebben vaak een inhoud tot 30 liter.
 • zadeltassen voor mountainbikes: MTB-zadeltassen bieden plaats aan gereedschap, patroonpompen, reserveonderdelen en voedsel. MTB-zadeltassen zijn ook robuust en waterdicht. Als je gaat bikepacken, geldt voor mountainbike-zadeltassen hetzelfde als bij gravelbikes.
 • zadeltassen voor racefietsen: deze zijn klein en licht, om luchtweerstand en gewicht te minimaliseren. Ze bieden ruimte voor de binnenband en, indien nodig, voor geld en sleutels. Als je een dagtocht plant, mag de tas iets groter zijn, om ruimte te bieden aan een paar energierepen en een windjack.

Koopadvies - de belangrijkste kenmerken

Het belangrijkste kenmerk van een zadeltas is zeker de capaciteit. Maar er zijn ook andere features waar je op moet letten bij het kopen van een zadeltas. Je kunt gericht naar deze features zoeken met behulp van de filterfunctie in het menu aan de linkerkant.

 • capaciteit: het doorslaggevende criterium voor een zadeltas is de grootte. Tassen met een inhoud van minder dan twee liter worden aanbevolen voor sportieve fietsen en bieden ruimte voor gereedschap, binnenband en benodigdheden. Als je op een e-bike onderweg bent of op trektocht gaat, is een tas met een inhoud tot vijf liter prima, met extra ruimte voor een jas en eten. Als je meerdere dagen gaat bikepacken, is een echt grote tas met een inhoud van minstens tien liter de beste keuze. Afhankelijk van de lengte van je tocht zijn er tassen met een inhoud tot 30 liter.
 • bevestiging: zadeltassen worden geleverd met bevestigingsbeugels en bevestigingsopties zoals klittenband. Bedenk dus wat het beste bij je bike past.
 • toegankelijkheid: afhankelijk van het beoogde gebruik kan het een rol spelen, hoe je bij de inhoud van de zadeltas kunt komen. Er zijn verschillende ontwerpen - bijvoorbeeld met toegang tot het hoofdvak vanaf de zijkant of vanaf de achterkant.
 • waterdichtheid: voor fietsen zonder spatborden en voor bikepacking moet de zadeltas waterdicht zijn. Dit geldt des te meer als je gevoelige spullen zoals elektronica vervoert.
 • reflectoren / licht: reflectoren zijn praktisch. Als je van plan bent om dagen achtereen te rijden, moet je ervoor zorgen dat je ze hebt. Sommige zadeltassen hebben ook een bevestiging voor een achterlicht - praktisch voor onderweg naar je werk en voor nachtelijke ritten tijdens het bikepacken.
 • comprimeren: bij grotere zadeltassen, vooral voor bikepacking, is het praktisch als je de tas kunt samendrukken als hij niet helemaal vol is. Op die manier verschuift er niets in de bochten of tijdens het rijden staand in het zadel, want afhankelijk van het gewicht kan dat gevaarlijk zijn.

Zadeltassen kopen bij BIKE24 - samenvatting

Fietstassen zijn op elke bike uiterst praktisch voor alles wat je altijd bij je moet hebben, maar niet direct op je lichaam wilt dragen. Als je een zadeltas wilt kopen, bedenk dan eerst: Wat wil je altijd bij je hebben? Dit bepaalt de juiste maat die je moet zoeken. Beslis ook of je features nodig hebt zoals reflectoren en of de zadeltas waterdicht moet zijn. Bij grote tassen voor bikepacking moet je ervoor zorgen dat je de zadeltas kunt samendrukken.

Trouwens: als je op zoek bent naar meer verpakkingsopties zoals stuurtassen, frametassen of heuptassen, vind je ook een grote selectie in ons assortiment.