Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Hoe vind ik de voor mij beste MTB-schoenen?

Het vinden van de juiste schoenen voor mountainbiken is niet zo makkelijk. Want voor elke MTB-discipline is er een grote keuze aan verschillende schoenmodellen. In principe verschillen de meeste MTB-fietsschoenen erin dat ze als modellen met en zonder cleat verkrijgbaar zijn, d.w.z. of als MTB-fietsschoenen voor klik-pedalen of voor flat-pedals (platte pedalen). De beste manier om bij BIKE24 je ideale MTB-schoenen voor mannen of vrouwen te vinden, is wanneer je al weet hoe je de schoenen wilt gebruiken en wat je persoonlijke eisen zijn. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Wat onderscheidt mountainbike-schoenen van sportschoenen of andere fietsschoenen?

MTB-schoenen zijn speciale wielerschoenen voor verschillende toepassingen in het mountainbike-segment. In tegenstelling tot de klassieke wielerschoenen, die exclusief zijn ontworpen voor performance op de fiets, moeten MTB-schoenen voor mannen en vrouwen ook geschikt zijn om te lopen. Hierbij moeten ze een bepaalde mate van loopcomfort bieden, omdat je vaak gedwongen bent om af te stappen op onherbergzaam terrein of langere tochten en je mountainbike moet duwen. De buitenzool zou daarom ook een bepaalde flexibiliteit moeten hebben. Een geschikte profilering moet bovendien voldoende grip garanderen. Afhankelijk van het beoogde gebruik en de persoonlijke voorkeuren zijn er verschillende versies van MTB-schoenen.

Typische onderscheidende criteria voor MTB-schoenen

Zoals al eerder vermeld, zijn MTB-wielerschoenen fundamenteel verschillend tussen modellen met en zonder pedaalplaten, d.w.z. met zogenaamde cleats of zonder.

MTB-klikschoenen met gemonteerde cleats kunnen op geschikte pedalen van je fiets worden “geklikt” en maken zo een stevigere houvast op het pedaal mogelijk. De gangbare norm voor de klikpedalen binnen het MTB-bereik is het SPD-systeem van Shimano: hier kun je de vrijgavehardheid aanpassen met behulp van de voorspanning van de veer en zo zelf bepalen hoe strak of los je wilt worden verbonden met je mountainbike. Je kunt de zijdelingse bewegingsvrijheid op de SPD, net als bij veel andere verkrijgbare pedaalsystemen, vergroten of verkleinen, met behulp van de geselecteerde pedaalplaten. Hier hoef je echter geen rekening mee te houden bij het kiezen van je mountainbikeschoen voor dames of heren.

Mountain-schoenen zonder cleat-bevestiging hebben daarentegen een normale loopzool. Ze verschillen van standaardschoenen meestal door een hogere stijfheid en een buitenzool met een speciaal profiel en een rubberen samenstelling met grip. Hierdoor kunnen de MTB-wielerschoenen en de pinnen van de platte pedalen in elkaar grijpen, voor een goede stabiliteit, ondanks de “losse” verbinding met het pedaal. Nog een voordeel: in het geval van een dreigende val bereiken de voeten de grond veel sneller dan bij gebruik van MTB-klikschoenen.

MTB-winterschoenen houden je voeten droog en warm

Tijdens koude dagen kunnen naast de overeenkomstige fietssokken vooral winter-MTB-schoenen een echte redding zijn. Normaliter maakt een speciaal membraan de meeste voor de winter geschikte MTB-schoenen waterdicht. Zo bieden ze betrouwbare bescherming tegen regen of sneeuw. Omdat je tijdens het koude seizoen vaak te maken hebt met modderige, ijzige of gladde oppervlakken, is een zool met extra grip uitermate belangrijk voor deze modellen. Een ander speciaal kenmerk van MTB-winterschoenen is dat ze - in tegenstelling tot de normale MTB-schoenen - enkelhoog zijn en dat het gevoelige gebied van de enkels dus ook warm wordt gehouden.

Waar je je bewust van moet zijn bij het kopen van mountainbike-schoenen

Intussen weet je: het assortiment mountainbike-schoenen voor mannen en vrouwen is enorm. Daarom moet je tenminste enigszins weten, voor welke toepassing je de MTB-fietsschoenen primair wilt gebruiken.

De pasvormen tussen de mountainbike-schoenen voor mannen en vrouwen zijn verschillend. Sommige fabrikanten bieden ook individuele modellen aan in een bredere versie. Net als bij hardloopschoenen mogen de MTB-schoenen niet aan de zijkanten drukken en mogen de tenen niet tegen de neus drukken. Want de voeten hebben een beetje ruimte nodig, omdat je in het bijzonder bij afdalingen een stukje naar voren glijdt in de schoenen.

Bekijk de maattabel van de betreffende schoen om de ideale maat te vinden voor je toekomstige MTB-schoen.

Om je met je aankoopbeslissing te helpen, moet je de volgende vragen beantwoorden voor de aankoop van MTB-schoenen:

  • Ben je op zoek naar MTB-schoenen voor klik- of platte pedalen?
  • Welke eisen stel je aan de loopzool of het profiel van de schoen?
  • Wat is voor jou belangrijk: het comfort tijdens langere tochten of de maximale krachtoverbrenging in een lichte en stijve MTB-schoen?
  • Welk sluitingssysteem heeft de voorkeur: vetersluiting, klittenband, ratel of draaisluiting?
  • Wil je dat de mountainbike-schoen goed geventileerd of misschien zelfs waterdicht en geïsoleerd is?
  • En last but not least: hoe moet de schoen eruit zien, heb je individuele kleurwensen?