Summer Sale - Tot wel 50% korting!
Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid

Fietsreiniger - zo krijg je je fiets in een handomdraai schoon!

Heb je je fiets lang niet schoongemaakt en besef je dat het nu dringend tijd wordt? Maak je geen zorgen, met onze tips is het schoonmaken van je fiets in een mum van tijd gedaan! Op deze pagina vind je ook de beste producten voor wat betreft fiets- en kettingreiniging. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Waarom regelmatig fietsonderhoud zo belangrijk is

Opspattend water, vuil en modder - één ritje in slecht weer is genoeg om je normaal zo glimmende fiets helemaal vuil te maken. Vooral mountainbikers, maar ook forenzen, kunnen je het een en ander vertellen over hoe snel een fiets vuil wordt. Maar het uiterlijk is niet het enige probleem dat een vuile fiets met zich meebrengt. Ook de functie van de fiets zelf heeft na verloop van tijd te lijden onder vuil. Modder en stof kunnen bijvoorbeeld na verloop van tijd vast komen te zitten in de remkabels en versnellingskabels en hun werking belemmeren. De aandrijving - ketting, cassette, crank en andere schakelcomponenten - heeft ook te lijden onder vuil en slijt sneller. Bovendien is kan er roest ontstaan, die de levensduur van je fiets aanzienlijk kan verkorten als hij onbehandeld blijft. Om deze redenen zouden fietsreinigingsproducten een vast onderdeel moeten zijn van je fietsaccessoires - en zo je fietsplezier op lange termijn vergroten.

De voordelen van fietsreiniging op een rij

 • Door je fiets regelmatig schoon te maken, blijft je bike er piekfijn uitzien.
 • Schoonmaken helpt het lakwerk te beschermen tegen slijtage.
 • Regelmatig fietsonderhoud voorkomt roest.
 • Fietsonderhoud zorgt ervoor dat de aandrijfcomponenten soepeler lopen.
 • Als je je bike vaker schoonmaakt, vallen andere beschadigingen of defecten snel op.

Welke fietsreinigers zijn er en waarvoor dienen ze?

Onderhouds- en reinigingsproducten zijn in principe onderverdeeld in de categorieën reinigen en bescherming. De eerste dienen ervoor, om de fiets schoon te maken. De tweede zorgen ervoor, dat de fiets of bepaalde onderdelen goed blijven functioneren. En de laatste zorgen er ook voor, dat de onderdelen zo lang mogelijk meegaan. Eerst en vooral moet je nagaan welke fietsreiniger geschikt is voor jou. Er is een grote keuze aan verschillende reinigers en fiets schoonmaakmiddelen, variërend van goedkope allesreinigers tot dure speciale producten. Bovendien zijn fietsreinigers verkrijgbaar in verschillende vormen, bijvoorbeeld als spray of als vloeibaar reinigingsmiddel. Je kunt ook specifieke borstels of sponzen vinden in het reinigingsassortiment bij BIKE24.
Welke fietsreiniger je ook gebruikt, je kunt deze het beste gebruiken als je fiets in de montagestandaard hangt.

Welk type reiniger je kiest, hangt grotendeels af van hoe vuil je bike is, wat voor soort fiets het is, welk fietsonderdeel het is en van welk materiaal het voornamelijk gemaakt is. Er zijn bijvoorbeeld specifieke fietsverzorgingsproducten voor carbon onderdelen, zoals racefietsonderdelen, die hun functie intact houden. Er is ook vraag naar producten voor het reinigen van e-bikes. Om een soepele werking te garanderen, zijn er specifieke smeermiddelen voor onderdelen zoals remkabels of de aandrijving. Specifieke finishing-producten die het lakwerk verzorgen en in stand houden, dragen bij aan de bescherming. Zogenaamde antistatische sprays die het ophopen van vuil bemoeilijken, zijn ook populair op fietsen.

Fietsketting reiniger - welke producten zijn specifiek geschikt voor het reinigen van kettingen?

De ketting neemt een bijzondere plaats in bij het reinigen van fietsen. Omdat hij bestaat uit vele kleine, metalen kettingschakels, is hij bijzonder gevoelig voor vuil en roest. Bovendien wordt hij als overbrenger van de trapkracht bijzonder zwaar belast. Daarom moet je bij het schoonmaken van je fiets extra aandacht besteden aan de ketting. Fietskettingreinigers, dat wil zeggen specifieke reinigingsproducten voor de ketting, kunnen uitkomst bieden. Er is ook de zogenaamde kettingreiniger. Dit is een reinigingsapparaat waar je de ketting doorheen kunt trekken en hem op die manier kunt schoonmaken.

Zijn er milieuvriendelijke fietsreinigers?

Er zijn tegenwoordig talloze fietsreinigers die bijzonder milieuvriendelijk zijn. Bij BIKE24 worden deze producten dienovereenkomstig gemarkeerd in de respectieve productbeschrijvingen. Je kunt milieuvriendelijke fietsreinigers ook herkennen aan bepaalde milieu-labels. De Blauwe Engel en het EU Ecolabel zijn hier bekend.

De Blauwe Engel wordt in Duitsland sinds 1978 toegekend. Het is een milieu-label voor bijzonder milieuvriendelijke producten en diensten. Het EU Eco-label, ook bekend als het Europese Eco-Label, is een internationaal keurmerk voor producten. Het is ingesteld in het kader van de EG-verordening 1980/2000/EG. Het identificeert producten die bijzonder milieuvriendelijk zijn en een geringe impact op de gezondheid hebben.

Hoe vaak moet ik mijn fiets schoonmaken?

Een vraag die vaak gesteld wordt in verband met het schoonmaken van fietsen is, hoe vaak je je fiets moet poetsen. Hier hangt alles af van je gewoontes. In veel gevallen is bijvoorbeeld een grondige schoonmaakbeurt om de twee tot drie maanden voldoende. Het hangt er natuurlijk ook vanaf hoe vaak en onder welke omstandigheden je je fiets gebruikt. Hoe vaker en hoe extremer je tochten zijn, hoe sneller je je fiets een schoonmaakbeurt moet gunnen. Professionele wielrenners beginnen overigens altijd met een perfect schoongemaakte fiets aan de wedstrijd. Hun voordeel is echter ook, dat ze mecaniciens hebben die dit werk voor hen doen.

Samenvatting - 7 tips & tricks voor het schoonmaken van je fiets

 • Je fiets regelmatig schoonmaken is niet alleen belangrijk voor de looks, maar ook voor de werking en levensduur.
 • Fietsreinigers moeten deel uitmaken van je basisuitrusting van gereedschap en onderhoudsmiddelen.
 • Vooral de fietsketting moet regelmatig worden schoongemaakt en geolied om zijn werking te behouden en roestvorming te voorkomen. Speciale kettingreinigersschoonmaakmiddel en -schoonmaakmiddelen helpen bij het reinigen van de ketting.
 • Er zijn tegenwoordig veel milieuvriendelijke fietsreinigers verkrijgbaar. Je kunt ze herkennen aan hun eco-labels.
 • De inzet van een hogedrukreiniger lijkt misschien een eenvoudige oplossing, maar kan de gevoelige onderdelen van de fiets beschadigen. Als je van je fiets houdt, gebruik dan een borstel, een doek en professionele fietsreinigingsproducten.
 • Een fietsonderhoudsset bevat de belangrijkste fietsonderhoudsproducten en maakt het schoonmaken van je bike een stuk eenvoudiger.
 • Hoe vaak je je fiets moet schoonmaken, hangt af van verschillende factoren en moet je individueel beslissen.