Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid

Fietspedalen voor een afgeronde stap en perfecte voetafwikkeling - klikpedalen, platformpedalen, combipedalen en meer

Fietspedalen zijn er in allerlei uitvoeringen. De bekendste soorten fiets pedalen zijn klikpedalen en platformpedalen. Maar ook combipedalen worden steeds vaker gekocht. Welke pedaalvariant voor jou de juiste is, hangt helemaal af van je rijgewoonten. Op deze pagina leggen we in detail uit welke soorten trappers er zijn en waar je op moet letten bij het fietspedalen kopen. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Er zijn drie contactpunten tussen een fiets en een persoon: het stuur, het zadel en de trappers. Rechte lijnen spelen een heel bijzondere rol in de wielersport. Direct op de trapas gemonteerd, brengen fietspedalen je trapkracht over op de fiets en zetten die zo om in aandrijving. Fietspedalen zijn daarom een van de meest onopvallende, maar ook een van de belangrijkste onderdelen van je fiets. Maar niet alle trappers zijn hetzelfde: Afhankelijk van het beoogde gebruik zijn er veel verschillende soorten fietspedalen, die allemaal hun eigen voor- en nadelen hebben. In principe zijn er vijf verschillende soorten fietspedalen: platformpedalen, klikpedalen, combipedalen, vlakke pedalen en haakpedalen. Hieronder presenteren we de kenmerken van de verschillende pedalen.

Fietspedalen - Deze types zijn beschikbaar:

  • Platformpedalen
  • Racefietspedalen
  • Combinatiepedalen
  • Flat pedals
  • Toeclippedalen

Platformpedalen - De juiste pedalen voor je stads- of trekkingfiets

Het klassieke type fietspedalen zijn platformpedalen. Deze zijn bijzonder geschikt voor dagelijks gebruik of ook voor trekking fietstochten. De reden: met platformpedalen kun je in elke situatie op- en afstappen. De pedalen zijn meestal vrij groot en plat, zodat je er met normale wegschoenen goed op kunt staan. Platformpedalen bieden echter geen stevige grip en je moet bij het trappen altijd enige kracht uitoefenen om niet van het pedaal af te glijden. Bovendien is trappen op platformpedalen minder efficiënt, omdat je geen kracht kunt overbrengen als je je been omhoog trekt. Dit vermindert de efficiëntie. Omdat dit echter alleen voor ambitieuze sporters een rol speelt, zijn platformpedalen de meest voorkomende pedaalvariant. Platformpedalen zijn meestal voorzien van oranje reflectoren en worden gebruikt op bijna alle stads- en trekkingfietsen. Wij bevelen ze aan alle fietsers aan die zo eenvoudig en flexibel mogelijk willen rijden.

Klikpedalen - De juiste pedalen voor sportieve en ambitieuze fietsers

Klikpedalen zijn het populairste type fietspedaal onder fietsers. De reden hiervoor is de speciale constructie: klikpedalen bieden door hun strakke pasvorm een zeer hoge mate van efficiëntie. Met klikpedalen kun je je trapkracht volledig overbrengen op de rit - zowel in de trap- als in de trekfase. Klikpedalen zijn daarom de eerste keuze voor zowel mountainbikers, racefietsers als gravelbikers. Je moet echter eerst wennen aan het rijden met klikpedalen en leren hoe je ze veilig kunt gebruiken. Zo is het op- en afstappen met klikpedalen wat moeilijker dan met andere soorten pedalen, omdat de voet - vergelijkbaar met een skibinding - na het inklikken stevig op het pedaal vastzit. Dit werkt met pedaalplaatjes of schoenplaatjes die op speciale fietsschoenen worden geschroefd. Klikpedalen zijn er in verschillende uitvoeringen voor racefietsers en mountainbikers. De constructiemethoden verschillen per fabrikant. Bekend zijn bijvoorbeeld de Keo-serie van Look op het gebied van racefietspedalen en de SPD-serie van Shimano op het gebied van mountainbikepedalen.

Combipedalen - Het beste van twee werelden

Combipedalen zijn een combinatie van platform- en klikpedalen. Deze pedalen bieden het voordeel dat je er zowel met gewone wegschoenen als met fietsschoenen goed op kunt staan en rijden. Het principe is heel eenvoudig: De ene kant van het pedaal is ontworpen als een platformpedaal, terwijl de achterkant een klikmechanisme heeft als een klikpedaal. Zo kun je voor elke rit beslissen welke versie of welke kant van het pedaal je wilt gebruiken. Het rijcomfort is echter niet zo goed als met platformpedalen, omdat de pedalen meestal wat kleiner zijn. Ze zijn meestal ook zwaarder dan klikpedalen. Combipedalen zijn toch de ideale fietspedalen voor iedereen die zowel sportief als geschikt wil zijn voor dagelijks gebruik. Wij bevelen ze vooral aan voor trekking- en toerrijders.

Platte pedalen - Voor de beste grip in het terrein

Platte pedalen zijn speciale fietspedalen voor gebruik bij downhill, trail of enduro-mountainbiken. Ze lijken qua ontwerp op platformpedalen, maar zijn meestal iets groter en bieden door hun speciale structuur een betere grip. Bovendien zijn platte pedalen vaak voorzien van noppen of knopjes en een klevend oppervlak die extra grip op het terrein geven. Zo kun je je fietsschoenen goed aan het pedaal bevestigen en heb je ook bij ruige afdalingen een stevige voet aan de grond. Rijden met platte pedalen is echter minder efficiënt dan met klikpedalen, omdat je in de tractiefase geen kracht kunt overbrengen. Bovendien is het op- en afstappen wat moeilijker, omdat de voet niet zo goed vastzit. Wij raden platte pedalen aan voor iedereen die graag met hoge snelheid bergafwaarts rijdt. BMX-pedalen behoren ook tot de categorie platte pedalen.

Toeclip-pedalen - Sportieve aanspraak met retro-uitstraling

Toeclip-pedalen waren lange tijd het pedaaltype bij uitstek en worden tegenwoordig vooral gemonteerd op fietsen in retrostijl. Ze lijken op platformpedalen, maar aan de onderkant zit een haak waar de voet in wordt geduwd. Dit principe maakt toeclip-pedalen zeer efficiënt en biedt een hoog trapcomfort. Het op- en afstappen is echter iets moeilijker dan bij andere fietspedalen, omdat je eerst de juiste voetpositie in de haak moet vinden. Bovendien kun je bij onvoorzichtig rijden - bijvoorbeeld als je per ongeluk van de fietstrapper glijdt - je enkel of been verwonden. Wij bevelen toeclip-pedalen aan aan iedereen die op zoek is naar een sportief fietspedaal met een vintage tintje.

Pedaalaccessoires - van schoenplaatjes tot reflectoren

Platformpedalen, klikpedalen, combipedalen, vlakke pedalen en toeclip-pedalen - voor elk soort trapper zijn er ook bijbehorende accessoires. Bij klikpedalen zijn dat meestal de zogenaamde schoenplaatjes of pedaalplaatjes die je nodig hebt om je fietsschoen met het pedaal te verbinden. Een fietsschoen zelf valt ook onder de categorie accessoires. Bij platformpedalen daarentegen is er vaak vraag naar vervangende reflectoren. Voor de regelmatige verzorging van pedalen raden we ook producten voor fietsreiniging aan.

Zo zie je maar: fietspedalen zijn daarom niet alleen een belangrijk onderwerp, maar ook een zeer divers onderwerp. Welke pedalen het meest geschikt zijn voor jou en je fiets, hangt helemaal af van je eisen en het beoogde gebruik. Overigens: platformpedaal, klikpedaal, combinatiepedaal, vlakpedaal of haakpedaal - bij BIKE24 hebben we alle soorten trappers in talloze varianten. Bij ons vind je gegarandeerd de trapper die het beste bij je past.