Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Met reflectoren veilig door het verkeer

In het wegverkeer worden fietsers te vaak over het hoofd gezien, zelfs als de zon schijnt - de situatie wordt des te hachelijker bij slecht zicht, zoals in de regen, in de mist, in de schemering of 's nachts. Reflectoren op je fiets bieden je extra veiligheid, omdat ze onmiddellijk de aandacht van andere weggebruikers op jou en je fiets vestigen. Hier kun je zien welke reflectoren verplicht zijn voor gebruik op de weg in Nederland. In onze winkel vind je geschikte reflecterende accessoires voor elke kant van je fiets. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Reflectoren en verlichting: het verschil

Zowel verlichting als reflectoren zijn verplichte accessoires, voordat je met je fiets de weg op mag. In tegenstelling tot fietslampen hebben reflectoren geen eigen stroombron nodig. De speciaal behandelde kunststof oppervlakken van reflectoren bestaan uit talrijke kleine, verschillend georiënteerde straalvlakken, die dankzij hun piramidevormige opstelling het invallende koplamplicht verstrooien en weerkaatsen. Zo is de reflector voor de fiets snel en goed zichtbaar zonder andere weggebruikers te verblinden of te irriteren. Reflectoren schijnen dus niet uit zichzelf, maar weerkaatsen het licht slechts.

Welke fietsreflectoren zijn noodzakelijk, welke nuttig?

Om allround beschermd te zijn, moet je altijd voldoende, grote reflectoren op je fiets monteren. Vooral in het donker moet je fiets van alle kanten goed zichtbaar zijn om te voorkomen dat er überhaupt gevaarlijke situaties ontstaan. De volgende reflector-varianten zijn wettelijk verplicht:

  • voor- en achterreflector
  • wielreflectoren (Geen spaakreflectoren! Die kunnen je een boete opleveren. Wel aan de velgen of banden.)
  • pedaalreflectoren

Daarnaast vind je ook geschikte aanvullingen in ons assortiment, zoals:

  • frame-stickers
  • reflecterende sprays
  • reflecterende tapes
  • Hi-Vis-kleding.

Reflectoren voor en achter

eflectoren voor en achter zijn echte must-haves voor de fiets, omdat ze een verplichte aanvulling zijn op de voor- en achterlichten, die eveneens verplicht zijn. Frontreflectoren worden meestal direct boven of onder het frontlicht gemonteerd. Ze zijn verkrijgbaar in ronde, vierkante of rechthoekige vormen. Reflectoren achterop mogen niet driehoekig zijn.

Bij de montage is de juiste kleurkeuze cruciaal: witte reflectoren horen altijd aan de voorkant, de rode versie altijd aan de achterkant.

Dit type fietsreflector wordt vaak aan het stuur, de vork of het frame bevestigd met een praktische schroefklembevestiging. Tegemoetkomende en inhalende voertuigen zien dus altijd het volledige reflecterende oppervlak. Door de verschillende kleuren kunnen automobilisten ook snel beoordelen in welke richting je rijdt.

Wielreflectoren

Er bestaan fietsbanden met een reflecterende streep aan beide kanten. Ook de velgen kunnen met reflectie zijn uitgerust. In ieder geval is het belangrijk dat de wielreflectie op de fiets van beide kanten goed zichtbaar is. Natuurlijk kun je ook meerdere versies monteren - als je er meer dan één hebt gemonteerd, zit je aan de veilige kant.

Oranje-gele pedaalreflectoren zijn ook verplicht volgens de Regeling Voertuigen. Als ze nog niet gemonteerd zijn, kun je de pedalen meestal achteraf voorzien van een bijpassende set.

Extra reflectoren voor nog meer zichtbaarheid

Heb je alle verplichte reflectoren op je fiets aangebracht, maar voel je je nog steeds niet voldoende zichtbaar? Geen probleem, want behalve de verplichte reflectoren heb je nog vele andere mogelijkheden om je fiets en natuurlijk jezelf op te laten vallen – en zelfs met een extra portie stijl! Frame-stickers in allerlei vormen en ontwerpen zijn bijzonder populair. Let op, dat je je aan het wettelijk voorgeschreven kleurenschema houdt. Je kunt de stickers en de plakstrips gemakkelijk aanbrengen op het gereinigde fietsframe of spatbord. De stickers zijn al op maat gesneden, zodat je ze meteen kunt opplakken.

Reflecterende logo's, strepen of motieven zijn vaak te vinden op fietskleding, helmen en accessoires. Deze zogenaamde hi-vis-kleding is vooral nuttig als het erom gaat je als fietser in de volle lengte en breedte zichtbaar te maken. Als je je favoriete uitrusting zoals helm, kleding of handschoenen extra wilt laten stralen, kun je ook een reflecterende spray of praktische reflectorclips gebruiken. Een veiligheidsvest geeft ook een goede zichtbaarheid, vooral voor kinderen. Het beschermt niet alleen op de fiets, maar bijvoorbeeld ook op weg naar de bus. In het algemeen is het raadzaam om vooral felgekleurde en lichtgekleurde kleding te kiezen als het zicht beperkt is. Probeer zo mogelijk grote, goed verlichte wegen te kiezen voor je route in het donker. Meer interessante informatie over reflecterende kleding vind je in onze Hi-Vis themawereld.

Wat is nog meer belangrijk bij slecht zicht?

Zichtbaar zijn voor anderen is een belangrijke bescherming voor je. Zorg er daarom voor dat je reflectoren kiest die zo groot mogelijk en goed zichtbaar zijn. Om je rit nog veiliger te maken, vind je in ons assortiment een grote selectie accessoires voor de verkeersveiligheid. Naast voldoende heldere fietsverlichting bevatten deze ook aparte positielichten voor helmen.

Reflectoren: een must voor de verkeersveiligheid

Met de juiste fietsreflectoruitrusting zorg je voor ideale zichtbaarheid en dus voor extra veiligheid in het verkeer. In combinatie met verlichting en een gepaste dosis oplettendheid staat niets je volgende nacht- en mistactie op twee wielen in de weg!