- Home
- Fietsen
- Elektronica & Verlichting
- Telefoonhouders
Fietsen met je smartphone - telefoonhouder fiets
Als helper bij pech, als navigatieoplossing of om onderweg naar muziek te luisteren - de smartphone is een constante metgezel geworden in ons dagelijks leven. Dit geldt ook al lang voor de fiets: op tournee of in de sport - de mobiele telefoon heb je altijd bij je. Het is dan ook geen toeval dat speciale telefoonhouders voor de fiets steeds populairder worden. Maar wat is eigenlijk belangrijk voor een telefoonhouder voor op de fiets? En hoe verschillen de talrijke telefoonhouders voor de fiets op de markt? Je kunt er hier op BIKE24 alles over te weten komen. Verder lezen
De smartphone in het dagelijkse fietsleven
Volgens de huidige gegevens van marktonderzoek gebruiken ongeveer 62,6 miljoen mensen in Duitsland een smartphone. In de leeftijdsgroep van 14- tot 69-jarigen ligt het gebruik van mobiele apparaten dus ruim boven de 90 procent. De situatie is vergelijkbaar in de meeste andere Europese landen. Volgens schattingen bezitten ongeveer 485 miljoen mensen op ons continent momenteel een smartphone, en die trend neemt sterk toe. Op basis van deze cijfers is het geen toeval dat de mobiele telefoon nu stevig deel uitmaakt van ons dagelijks leven. De nieuwste berichten worden direct naar je display gestuurd via push notificatie. Je kunt e-mails gemakkelijk onderweg bewerken. En deel foto's in enkele seconden met je vrienden. Het is daarom niet verwonderlijk dat de mobiele telefoon ook op de fiets allang een constante metgezel is geworden.
De smartphone heeft veel verschillende functies op de fiets. Als pechhulp, bijvoorbeeld als je de dichtstbijzijnde garage moet vinden. Als navigatiesysteem om de beste route te vinden voor de weekendtocht met het gezin. Of gewoon om tijdens lange reizen naar muziek of podcasts te luisteren. Zelfs sporters gebruiken nu hun mobiele apparaten om te trainen. Met de juiste apps wordt de smartphone een virtuele gegevensverzamelaar en kan een geweldige aanvulling zijn op de GPS-fietscomputer. Maar dat is nog niet alles: sommige fabrikanten van e-bikes integreren nu ook de smartphone in hun systemen. Speciale apps houden de gebruiker voortdurend op de hoogte van de actuele status van de elektromotor. Ze helpen ook om de systemen up-to-date te brengen via de updatefunctie. En in sommige gevallen dienen ze zelfs als analyse-instrument voor fouten.
Smartphonehouder fiets: dit zijn de voordelen van telefoonhouders onderweg
Smartphones zijn praktische metgezellen tijdens het fietsen, maar de beste functies zijn nutteloos als je onderweg je mobiel niet in de gaten kunt houden. Je wilt toch tijdens het fietsen van het landschap genieten en niet voortdurend hoeven stoppen en in je jaszak rommelen om je mobiele telefoon tevoorschijn te halen. Ook het veiligheidsaspect maakt het gebruik van de smartphone tijdens het fietsen moeilijk. Je bent namelijk een normale weggebruiker op een fiets en moet niet worden afgeleid door dingen die in de virtuele wereld gebeuren.
Hier komen zogenaamde telefoonhouders voor op de fiets om de hoek kijken. Maakt niet uit of aan het stuur, de stuurpen of het frame. Telefoonhouders op de fiets zorgen ervoor dat je je mobiele telefoon altijd bij de hand hebt. Ze houden ook de smartphone op zijn plaats, zodat de telefoon tijdens het rijden stevig verankerd is. Niet voor niets zijn telefoonhouders nu een van de populairste producten op het gebied van fietsaccessoires. En zelfs de ADAC (de grootste autoclub van Duitsland) adviseert een telefoonhouder voor het gebruik van je smartphone tijdens het fietsen. In principe zijn er vier soorten telefoonhouders: de open telefoonhouder, de gesloten telefoonhouder, de frametas en de telefoonhouder met batterij.
Telefoonhouder fiets: Welke telefoonhouders zijn er voor fietsen en welke is voor mij de juiste?
De open telefoonhouder is de eenvoudigste variant van telefoonhouders voor op de fiets. Hij scoort met zijn lichte gewicht en is ook heel gemakkelijk aan de fiets te bevestigen. Dit werkt meestal met behulp van siliconen banden die het mobiele apparaat op zijn plaats houden. De beugel zelf wordt bij veel modellen ook met siliconen bandjes aan het stuur bevestigd. Het voordeel van deze modelgroep is dat hij snel gemonteerd en verwijderd kan worden als je de telefoon even van de fiets wilt halen. Omgekeerd is de smartphone echter niet zo goed beschermd als bij andere houders - zoals de gesloten telefoonhouder.
De gesloten telefoonhouders zijn dan ook de tweede grote productgroep in ons overzicht. Hier wordt de smartphone in een geschikte hoes geplaatst en is daardoor beschermd tegen regen, wind en weer. Het geheim: ondanks de beschermhoes behouden de meeste modellen uit het assortiment telefoonhouders voor het stuur de aanraakfunctie van het display. Je kunt de smartphone dus door de beschermfolie heen blijven gebruiken. Scrollen blijft dus net zo goed werken als het selecteren van apps, het typen op het schermtoetsenbord en het gebruik van andere aanraakfuncties. Gesloten telefoonhouders zijn door hun hoes meestal iets groter dan de open modellen. Veel producten hebben echter extra eigenschappen, zoals schokdemping. Dit beschermt de smartphone extra, vooral tijdens hobbelige ritten.
De derde grote productgroep op het gebied van telefoonhouders zijn de frametassen. Dit zijn kleine tassen, zoals die gebruikt worden voor bikepacking. Het specifieke kenmerk van deze tassen is dat ze een extra vak hebben voor de smartphone, dat speciaal is ontworpen voor de mobiele telefoon. Daarom hebben deze zakken ook vaak een transparante folie aan de bovenkant. Je kunt nog steeds het display zien en de telefoon blijven gebruiken via de touch functie. De frametassen voor de telefoon worden, zoals hun naam al aangeeft, meestal op het frame gemonteerd - bijvoorbeeld op de bovenbuis. Net als de gesloten telefoonhouders beschermen de frametassen de telefoon tegen weer en wind. Als bonus is er extra opbergruimte in de tas voor privéspulletjes - zoals huissleutels, geld of een creditcard.
De vierde en laatste groep telefoonhouders zijn zogenaamde telefoonhoesjes met batterijfunctie. Bij deze producten is een powerbank direct geïntegreerd in de telefoonhouder voor de fiets. Dit verhoogt de levensduur van de batterij van de telefoon en verlengt zo de gebruikstijd tijdens een tour. Bij sommige modellen kun je ook een externe powerbank gebruiken, die je eveneens met een beugel op je fiets kunt monteren.
Telefoonhouders fiets: dit zijn de kenmerken waar je op moet letten
Omdat de houders niet rechtstreeks door de smartphonefabrikanten worden geproduceerd, kunnen ze in veel gevallen voor verschillende smartphonemerken en -modellen worden gebruikt. Niet alle telefoonhouders zijn dus hetzelfde, een feit dat ook geldt voor de functionaliteit van de verschillende modellen. Hier zijn vooral vier punten cruciaal waar je op moet letten bij het kopen. De bevestigingsmogelijkheden, de grootte van de houder en de flexibiliteit van de houder zijn het vermelden waard. De bijbehorende functies die de fietsmobielhouders naast hun hoofdfunctie meebrengen kunnen ook een belangrijk aankoopcriterium zijn.
De bevestigingsmogelijkheden hebben betrekking op plaatsing op het stuur, de stuurpen of het frame. Hoogwaardige modellen kunnen fijn afgesteld worden op de verschillende klemmen en buisdiameters van je fiets. Dit is vooral belangrijk omdat de smartphone altijd stevig op het stuur moet zitten. Dit geldt ongeacht of je in de stad over hobbelige kasseien rijdt of op je gravelfiets een rotsachtig pad verkent.
De grootte van de telefoonhouder voor op de fiets speelt ook een doorslaggevende rol bij de aankoop. Moderne smartphonemodellen verschillen namelijk sterk in hun afmetingen. Alleen al voor de iPhone van Apple loopt het spectrum van 4,7" (iPhone SE) tot 6,7" (iPhone 13). Zo omvat het assortiment houders voor mobiele telefoons aan de ene kant modellen op maat van specifieke telefoonformaten en aan de andere kant multifunctionele modellen voor zeer uiteenlopende smartphones. Om erachter te komen hoeveel inch het scherm van je smartphone meet, raden we je aan een eenvoudige zoekopdracht naar je model op internet te doen. De afmetingen van je telefoon moet je ook snel kunnen vinden op de website van de betreffende smartphonefabrikant.
Voor sommige gebruikers is ook de flexibiliteit van de telefoonhouder een doorslaggevende factor. Dit verwijst naar de mate waarin je de vast gemonteerde houder kunt verplaatsen of de smartphone gewoon kunt verwijderen. Sommige apps vereisen bijvoorbeeld een horizontale weergave. Dan is het handig als je de telefoon 90 graden kunt draaien. Veel mensen willen zelfs een optie om 360 graden te draaien, zodat ze volledige flexibiliteit hebben bij het gebruik van hun smartphone. In dit verband is ook het snel en gemakkelijk verwijderen van de smartphone van belang. Je kent ongetwijfeld de situatie dat je spontaan wilt stoppen en een foto van je tocht wilt maken. Of misschien wil je onderweg even de dichtstbijzijnde supermarkt induiken voor een snelle oppepper. Als je de telefoon dan snel en gemakkelijk van de houder kunt halen, maakt dat het gebruik veel gemakkelijker.
Een zeer belangrijk aspect voor veel klanten in dit verband is ook de toegankelijkheid van het telefoonhoesje. Een belangrijk aankoopcriterium kan bijvoorbeeld zijn dat de aansluitingen niet onder de telefoonhouder vallen en dus vrij blijven. Ook de mogelijkheid om de smartphone onderweg op te laden in het hoesje wordt vaak gevraagd. Het goede nieuws is: bij de meeste moderne modellen is het hoesje perfect voorbereid op het gebruik van de telefoon. De aansluitingen zijn dus bijna altijd vrij. Er kunnen zich nog steeds moeilijkheden voordoen: universele telefoonhouders dekken soms niet alle modellen perfect omdat ze universeel zijn. Voordat je koopt, moet je daarom precies uitzoeken of de betreffende houder ook voor jouw model telefoon wordt aanbevolen.
Daarnaast spelen ook de specifieke kenmerken van de hoesjes voor de fietstelefoonhouder een belangrijke rol. Een dergelijke specifieke eigenschap is bijvoorbeeld de aanraakbaarheid van een gesloten houder. Ook de schokabsorberende eigenschappen van een houder moeten hier genoemd worden. Fabrikanten integreren speciale dempers in dergelijke modellen die de smartphone zelfs tijdens zeer hobbelige ritten beschermen. Sommige steunen bieden ook oplaadfuncties waarmee je je smartphone tijdens het rijden kunt opladen en dus langer kunt gebruiken. Afhankelijk van het model kan dit werken met zowel een geïntegreerde powerbank als een externe powerbank. Deze kan bij sommige modellen in een eigen houder worden gestoken.
Hoe bevestig ik de telefoonhouder goed aan het fietsframe of het stuur?
Bij de meeste modellen zijn er verschillende manieren om de telefoonhouder aan de fiets te bevestigen. Naast de klassieke bevestiging met klittenband of siliconen band is het ook belangrijk om op te letten of er een schroefdraad is. Sommige modellen bieden ook 360 graden rotatie, zodat je je smartphone in verschillende standen kunt bevestigen. Veel telefoonhouders voor op de fiets kunnen ook worden aangepast aan verschillende stuurbreedten. Je kunt het betreffende telefoonhoesje bijvoorbeeld ook gebruiken op een smal racefietsstuur met een telefoonhouder.
Mechanisch gezien gebruiken de meeste bedrijven siliconen banden of kabelbinderachtige constructies voor de montage. Deze zorgen ervoor dat de houder zich kan aanpassen aan verschillende stuurmaten en -diameters. Het materiaal zorgt er ook voor dat de houder niet wegglijdt tijdens het rijden en dat je altijd goed zicht hebt op je smartphone. Er zijn ook diverse modellen die met klemmen en schroeven aan het stuur worden bevestigd. Complexe mechanische kennis is daarom meestal niet nodig bij de montage van fietsmobielhouders.
Welke apps kan ik met mijn telefoon op de fiets gebruiken?
Als de telefoonhouder eenmaal op de fiets gemonteerd is, kun je meteen beginnen. Er is nu een hele reeks praktische fiets apps die je onderweg kunt gebruiken. Fitness trackers helpen je om je sportactiviteiten vast te leggen en vervolgens te evalueren. Navigatie apps ondersteunen je op je tocht door je in staat te stellen je route vooraf te plannen en onderweg de juiste weg te vinden. En wegenwacht apps geven je tips bij pech. Of in bepaalde gevallen laten ze je zelfs zien welk fietsgereedschap je nodig hebt om je defect te repareren.
Daarnaast kun je met een smartphone op het stuur natuurlijk ook inkomende oproepen of berichten in de gaten houden. Belangrijk: ondanks het gemak van het gebruik van je smartphone op het stuur, raden we je aan te blijven stoppen om oproepen of berichten te beantwoorden. Het risico van onoplettendheid in het verkeer neemt snel toe als je wordt afgeleid door je mobiele telefoon.
Smartphonehouder op fiets: samenvatting
Fietsen met je smartphone kan dus praktisch zijn als je de juiste telefoonhouder hebt. Dit zorgt ervoor dat je smartphone tijdens de rit stevig aan de fiets vastzit. Hierdoor heb je altijd goed zicht op het display en het landschap voor je. Daarnaast zijn er nu een hele reeks praktische fiets apps waarmee je je tochten onderweg kunt plannen of verkeersinformatie kunt vinden. Bij het kiezen van het juiste model moet je vooral letten op de grootte van je smartphone (trefwoord: op maat gemaakt hoesje). Daarnaast zijn de bevestigingsmogelijkheden van de houder, zijn functionaliteit en zijn weerbestendigheid belangrijk. Als je hiermee rekening hebt gehouden, staat niets een succesvolle tocht met je mobiele telefoon in de weg.