Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid

Zadelpennen - essentieel voor comfort, zithouding en co.

Een klein onderdeel met een groot effect - de zadelpen vervult verschillende functies op de fiets. Hij bepaalt je juiste zithoogte en positie boven het zadel, en hij kan ook zorgen voor effectief veercomfort en gewicht besparen. En sommige modellen kun je ook verlagen. Hieronder leggen we uit, welke soorten fietszadelpennen er zijn en hoe je de perfecte zadelpen voor jouw fiets kunt vinden. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Fietszadelpennen - wat je moet weten

Op het eerste gezicht onopvallend ingebed tussen zadel en frame, maar toch ongelooflijk belangrijk - de zadelpen is een van die onderdelen op de fiets waar relatief weinig over wordt gesproken, maar die desondanks een zeer grote betekenis heeft. Hoewel de zadelpen vrij onopvallend in de zadelbuis van je fietsframe zit, kun je met het juiste model je zitpositie optimaliseren, voor meer veercomfort aan de achterkant zorgen of de nodige bewegingsvrijheid creëren op technisch veeleisende trails. Oh ja, je kunt ook gewicht besparen - het is allemaal een kwestie van de juiste zadelpen. Er zijn dus veel redenen om jezelf te trakteren op een nieuwe zadelpen uit ons brede assortiment.

Deze typen zadelpennen zijn beschikbaar

De primaire taak van elke zadelpen is, om het zadel in de ergonomisch optimale positie boven de zitbuis vast te zetten. Met de zadelpen stel je namelijk je zithoogte in. De meeste zadelpennen bestaan uit een buis van aluminium of carbon. De zadelpenklem is bevestigd aan het bovenste uiteinde en moet passen bij het frame van je zadel. De kop van de zadelpen kan naar achteren worden verschoven (cranked). Met deze offset, ook wel setback genoemd, kun je je positie boven de trapas verder naar achteren aanpassen.

Behalve deze basisfunctie hebben speciale zadelpennen nog meer mogelijkheden. Bij fietsen zonder achtervering kan de zadelpen deze vering overnemen. Deze typen zadelpennen worden vooral gebruikt in de trekking- en e-bike-sector. Geveerde zadelpennen hebben een veersysteem dat ofwel in de buis in de zadelpen of onder de zadelpenklem is geplaatst. Praktisch: meestal kun je de veerconstante aanpassen aan je lichaamsgewicht.

Op mountainbikes en gravelfietsen zijn er verlaagbare zadelpennen, ook wel dropper-post of vario-zadelpen genoemd. Met deze modellen kun je het zadel verlagen voor meer bewegingsvrijheid op technisch veeleisend terrein en tijdens afdalingen.

Zadelpennen en hun functies in één oogopslag

Hieronder geven we een overzicht van de belangrijkste soorten zadelpennen en hun functies en eigenschappen.

  • aluminium zadelpennen: vind je op alle soorten fietsen. Ze zijn vrij goedkoop, stijf en slijtvast.
  • carbon zadelpennen: zijn lichter dan aluminium zadelpennen. De eigenschappen van het materiaal maken ook bijzonder aerodynamische dwarsdoorsneden mogelijk. Carbon kan ook een zekere mate van veercomfort bieden. Deze zadelpennen zijn bijzonder geschikt voor fietsen van hoge kwaliteit en daarom zijn veel racefietszadelpennen en MTB-zadelpennen van carbon gemaakt.
  • geveerde zadelpennen: hebben een veerelement en zorgen voor een effectieve vering aan de achterkant, die kan worden aangepast aan het lichaamsgewicht. Ze zijn daarom bijzonder geschikt voor trekking-fietsen en e-bikes zonder geveerde achterkant.
  • verlaagbare zadelpennen: worden ook wel "dropper-posts" of vario-zadelpennen genoemd. Je kunt ze tot 10 cm verlagen, waardoor je meer bewegingsvrijheid hebt op technisch veeleisende passages. Dropper-posts zijn vooral te vinden op mountainbikes en gravelbikes.

Op deze afmetingen aan je zadelpen moet je letten

Als je een nieuwe zadelpen voor je fiets wilt kopen, moet je op een aantal maten letten, zodat de nieuwe zadelpen op je fiets past. Controleer eerst de buitendiameter van de buis van de zadelpen (zodat deze overeenkomt met de binnendiameter van de zadelbuis waarin de zadelpen wordt gemonteerd). De meest gebruikelijke afmetingen zijn 27,2 en 31,6 mm. Er zijn echter talloze andere afmetingen.

De juiste lengte van de zadelpen is ook belangrijk. Afhankelijk van hoe ver je zadel boven de trapas moet staan en hoe lang de zitbuis van je zadel moet zijn, kun je de lengte van de zadelpen bepalen. Gebruik de lengte van je huidige zadelpen als richtlijn.

Daarnaast moet de zadelpenklem passen op de staande achtervork van je frame. Frames met een staande achtervork met veerpoten die rond in doorsnede zijn (gemaakt van metaal) hebben een andere klem nodig dan frames met een staande achtervork met veerpoten die ovaal in doorsnede zijn (gemaakt van carbon).

Bij inschuifbare zadelpennen moet je er ook voor zorgen, dat de kabelgeleiding van de afstandsbediening (remote) compatibel is met je frame. Er zijn kabels die in het frame worden geleid, maar vooral bij oudere bikes is dit niet mogelijk. Dan heb je een dropper-post nodig met externe kabelgeleiding.

Zadelpennen voor je fiets kopen bij BIKE24

Als je een nieuwe zadelpen wilt kopen, controleer dan eerst de afmetingen die je nodig hebt: diameter en lengte zijn bepalend, en je kunt ook je positie boven de trapas veranderen door de zadelklem naar achteren te verstellen. Bij conventionele zadelpennen zijn aluminium modellen altijd een stressvrije, goedkope keuze. Met duurdere modellen van carbon bespaar je gewicht en, afhankelijk van het model, krijg je zelfs wat dempend comfort door de zadelpen. Als je een verende of verlaagbare zadelpen wilt kopen, controleer dan van tevoren of deze bij je frame past. Naast de inbouwmaten moet je ook controleren of de kabels van de zadelpen op of in je frame kunnen worden geleid. 
Wij van BIKE24 bieden je een grote selectie aan verschillende zadelpennen voor verschillende fietsen - je zult hier zeker het juiste model vinden.