Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

E-bike-banden - zo vind je de juiste fietsbanden

Als er één kenmerk is waaraan je het rijden op een e-bike herkent, dan is het wel het ongelooflijke rijgevoel. Of het nu op de vlakke weg, bergaf of bergop is - elektrische fietsen zorgen altijd voor stuwkracht. Verantwoordelijk daarvoor is natuurlijk in eerste instantie de motor, maar ook de banden spelen een rol bij het rijgevoel van een pedelec. Maar waar moet je op letten bij e-bike-banden? Dat lees je in deze bijdrage. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

E-bike-banden - banden voor echt zware ladingen

Banden voor e-bikes doen zwaar werk. Ze dragen het hele gewicht van de e-bike, de berijder en alle equipment. Bij het versnellen moeten de fietsbanden de kracht van je benen in combinatie met de kracht van de pedelec-aandrijving overbrengen op de weg. En bij het remmen moeten ze de vertraging van de remmen zo snel mogelijk overbrengen op de ondergrond. Dit betekent dat e-bike-banden aanzienlijk meer te doen hebben dan klassieke fietsbanden. Omdat e-bike-banden precies op deze belastingen zijn afgestemd, is het de moeite waard om je e-bike ermee uit te rusten.

E-bike-banden versus gewone fietsbanden - wat zijn de verschillen?

In principe passen gewone fietsbanden ook op e-bikes. Zoals reeds beschreven, zijn er echter goede redenen om de aanschaf van speciale banden voor elektrische fietsen te overwegen. In vergelijking met gewone fietsbanden hebben speciale e-bike-banden een robuustere en duurzamere rubbersamenstelling. Bovendien worden e-bikes vaak uitgerust met iets bredere banden: door hun vaak grotere volume bieden deze modellen ook iets meer comfort. Aangezien e-mountainbikes en e-bikes gemiddeld hogere snelheden halen, is een goede lekbescherming ook essentieel. Onplatbare e-bike-banden zijn daarom gemiddeld ook wat breder.

Maar zijn robuustere banden niet ook zwaarder? Ja, dat klopt! Maar dat maakt op een e-bike relatief weinig verschil, want je hoeft je e-bike niet uitsluitend met spierkracht voort te bewegen. De voordelen van e-bike- en e-MTB-banden wegen dus duidelijk op tegen de nadelen. Dankzij de elektrische aandrijving voel je het extra gewicht, waarbij het overigens slechts om grammen gaat, niet. Het maakt overigens niet uit of het banden voor klassieke e-bikes of e-MTB-banden zijn - de voordelen wegen altijd op tegen de (in principe niet bestaande) nadelen.

Welke soorten fietsbanden voor e-bikes zijn er?

Fietsbanden kunnen enerzijds worden ingedeeld naar het beoogde gebruik en anderzijds naar het constructietype. Wat het gebruik betreft is er een onderscheid tussen toerbanden, zoals die op de meeste stads- en trekking-e-bikes voorkomen. Ook het onderscheid tussen normale banden en winterbanden voor e-bikes met noppen (zie verderop) valt hieronder. Voor wat betreft hun constructie zijn er voor e-bike-banden drie hoofdtypen te vinden: clincher-, vouw- en tubeless-banden.

Clincherbanden

Veel e-bikes voor stadsgebruik of toertochten zijn uitgerust met clincherbanden. Bij dit type band bevat de hiel een draad die de band in vorm en in de velg houdt. Ze zijn standaard op veel e-bike-modellen, vrij goedkoop in aanschaf, stabiel en zitten stevig in de velg. Dankzij de draad kun je ze meestal gemakkelijk verwisselen. Deze banden zijn nogal zwaar, wat echter - zoals hierboven al vermeld - bij een e-bike niet zo belangrijk is.

Vouwbanden

Dit is een speciale vorm van clincherband die vaak wordt gebruikt op e-mountainbikes. In plaats van draad wordt in de hiel van vouwbanden Kevlar gebruikt, waardoor je deze banden kunt opvouwen. Ze zijn ook lichter dan clincherbanden. Ze zijn een populaire keuze, vooral voor sportieve e-bikes.

Tubeless-banden

Veel bandenfabrikanten zien de toekomst in tubeless-banden. Veel e-mountainbikes zijn daarom nu al uitgerust met tubeless-banden. Het tubeless-systeem vereist een speciale velg en speciale banden - die zonder binnenband met de velg afdichten. Je kunt ze gebruiken met een lagere luchtdruk, wat de grip en het comfort ten goede komt. Tubeless-banden hebben een lage rolweerstand, een lager gewicht en een goede lekbescherming. Voor de afdichting wordt een afdichtingsmelk in de band gevuld, die kleine scheurtjes zeer snel afdicht en zo voorkomt dat de band bij een lek leegloopt. Deze banden zijn echter iets duurder en de montage ervan vereist enige vaardigheid.

Waarop moet ik letten bij aankoop van e-bike-banden?

Nu ken je de verschillende soorten e-bike-banden. Hieronder leggen we uit waar je nog meer mee rekening moet houden bij de aankoop van nieuwe e-bike-banden.

Welk bandenprofiel heb ik nodig?

Afhankelijk van het type e-bike waarop je rijdt, heb je natuurlijk het passende bandenprofiel nodig. E-MTB-banden hebben grove noppen voor meer tractie en grip op de trails en als het glad wordt. Banden voor city- of toer-e-bikes hebben minder profiel, om zo licht mogelijk over de weg te rollen.

Welke bandenmaat is de juiste?

Allereerst is het belangrijk om na te gaan welke bandenmaat bij je wielen past. Voor toer- en city-e-bikes is 28 inch meestal de juiste maat. Je kunt de maat aflezen op de zijkant van je oude banden. Daar vind je de inch-aanduiding, bijvoorbeeld 28 x 1,2. Ook de Franse aanduiding wordt veel gebruikt, bijvoorbeeld 700 x 30C. Daarnaast komt de ETRTO-aanduiding voor, bijvoorbeeld 30-622. Logischerwijs heb je banden nodig met de juiste wielmaat, in het geval van de meeste toer- en city-e-bikes zijn dat 28-inch-banden. Bij mountainbikes domineren tegenwoordig 29-inch- en 27,5-inch-wielen. Daarom hebben mountainbikebanden meestal deze maat.

Welke bandbreedte is de juiste?

De velg van je wiel bepaalt de breedte van je band, want die laat maar een beperkte keuze aan banden toe. De velgbreedte is doorslaggevend. Ga dus vóór aankoop na, of die twee bij elkaar passen. Bij bijzonder brede e-bike- of e-MTB-banden moet je ook nagaan of de fietsband op het frame van je fiets past. Het kan zijn dat het frame onvoldoende bandenspeling biedt voor het gewenste model.

Hoe lang gaan e-bike-banden mee?

Het is onmogelijk om hierover een algemene uitspraak te doen. Het hangt natuurlijk af van het aantal kilometers dat je rijdt en het soort ondergrond waarop je rijdt. Het hangt ook af van hoeveel druk je in je banden hebt en wat voor soort e-bike-banden je gebruikt. Om de duurzaamheid van je e-bike-banden te vergroten, moet je altijd met de door de fabrikant aanbevolen spanning rijden. Het is ook belangrijk om regelmatig het profiel van je banden te controleren en ze tijdig te vervangen als ze versleten zijn.

E-bike-winterbanden voor het koude seizoen

E-bike-winterbanden zijn interessant voor iedereen die ook in de winter op zijn e-bike rijdt en bijvoorbeeld in de koudste omstandigheden naar kantoor pendelt. Er zijn banden met spikes, die het zelfs op ijzige wegen goed doen. Er zijn ook winterbanden met speciale rubbersamenstellingen, die meer grip bieden dan normale banden, zelfs op natte, gladde en bevroren ondergrond. Vaak hebben ze een speciaal profiel, bijvoorbeeld met lamellen, dat ook meer grip biedt.

Banden voor s-pedelecs - de e-bike-banden met speciale eisen

Let op: voor zogenaamde s-pedelecs, die tot 45 km/u ondersteunen en goedgekeurd moeten worden, gelden andere regels dan voor e-bikes. Voor hun banden is een eigen goedkeuring nodig. Als je s-pedelec-banden koopt, moet je er daarom op letten dat de band een geldige ECE-R75-goedkeuring heeft, die in heel Europa geldig is. Banden met ECE-R75-goedkeuring zijn ontworpen voor een hogere maximale belasting en een hogere maximale snelheid. Bij de toonaangevende fabrikanten Schwalbe en Continental  vind je e-bike-banden met ECE-R75-goedkeuring onder de aanduiding "E-50" of "E50".

Accessoires voor e-bike-banden - van pomp tot binnenband

Je wilt een nieuw paar e-bike-banden kopen? Dan moet je ook nagaan of je thuis in je werkplaats al de nodige fietsaccessoires hebt om de banden te monteren. Meestal heb je een luchtpomp, bandenlichters en eventueel een nieuwe binnenband nodig om de band te verwisselen. Bij tubeless-banden is een tubeless-wisselset met afdichtmiddel en rubberen pluggen ook handig. Natuurlijk vind je dit alles bij BIKE24.

E-bike-banden - samenvatting

E-bike-banden en banden voor e-mountainbikes zijn verkrijgbaar in verschillende maten en breedtes. Vanwege het hogere gewicht van e-bikes moeten ze iets robuuster en stabieler zijn dan banden voor gewone fietsen, omdat e-bikers nu eenmaal sneller onderweg zijn. Vaak zijn e-bike-banden ook volumineuzer dan klassieke fietsbanden, om het comfort te verhogen. Eén ding is zeker: met de juiste e-bike-banden fiets je niet alleen comfortabeler, maar geniet je ook van meer grip, controle en veiligheid - en heb je dus meer plezier op je e-bike-tochten.