Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

De fitnessfiets – all-purpose fiets met genen voor wielrenners

De naam van de fitnessfiets zegt het al – vanwege zijn sportieve karakter is hij ideaal geschikt om zowel snelle meters te maken als om van A naar B te gaan. Overigens ben je sportief en blijf je fit met regelmatige ritten op je fiets. Voor ontspannen routes in het dagelijks leven is hij bijvoorbeeld net zo gemaakt als voor het woon-werkverkeer. Houd er wel rekening mee dat fitnessfietsen over het algemeen minimalistisch zijn uitgevoerd en extra upgrades nodig hebben om veilig naar het werk te reizen, bijvoorbeeld wat betreft bagage en verlichting. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Wat maakt de fitnessfiets zo bijzonder?

Zoals aan het begin al is gezegd, is de fitness fiets zeer minimalistisch, wat betekent: basiselementen zoals verlichting, bagagedrager, spatborden, kettingbeschermer, etc. zijn niet geïnstalleerd. Als er bevestigingspunten of bevestigingsoogjes beschikbaar zijn, kun je uiteraard veel achteraf aanbrengen. 

Minder uitrusting bespaart veel gewicht en maakt een snelle rit mogelijk. Als je gas wilt geven en je echt alles eruit wilt halen, kun je het beste kijken naar een carbon-fitnessfiets. Hij is gebaseerd op een carbon-frame en andere lichtgewicht composietcomponenten. Aluminium is ook een gangbaar materiaal dat wordt gebruikt om de fit-houdende racers te maken. Staal wordt eigenlijk zelden gebruikt.

28 inch wielen en brede banden (28 mm) zijn standaard, de banden hebben gewoonlijk een glad oppervlak en rollen goed op een geasfalteerde ondergrond. Als de bandenspeling dit toelaat, kun je upgraden naar bredere banden; dit geldt ook voor fitnessfietsen met schijfremmen, die inmiddels steeds meer op de markt verkrijgbaar zijn. In ieder geval moet je van tevoren controleren of een vervanging naar een bredere band zonder problemen mogelijk is.
De fitnessfiets is dus gemaakt voor snelle ritten en het lage gewicht maakt sportief rijden mogelijk door bepaalde onderdelen weg te laten.

Misschien heb je het al gemerkt: een fitnessfiets lijkt op veel punten op de racefiets. Dit geldt voor veel onderdelen, waaronder ook de schakelgroep met de racefiets-overbrengingsverhouding. Er zijn ook fietsen van dit type met naafversnellingen die minder onderhoud eisen en minder slijtgevoelig zijn.

Wat is het verschil tussen een fitnessfiets en een racefiets?

Het grote verschil met de racefiets ligt in de zithouding op de fiets – dit is bij de fitnessbike veel rechter en zodoende comfortabeler, omdat een recht stuur, een flat bar, gemonteerd wordt. De rechte zitpositie wordt verder versterkt door een positieve hoek van de cockpit. Sommige modellen hebben echter ook een vergelijkbare verhoging als de racefiets, wat een eerder gestrekte houding op de fiets tot gevolg heeft.
Bovendien is het aanbod van deels zeer gespecialiseerde racefietsen nog uitgebreider, bijvoorbeeld voor triatlon- en tijdrit-wedstrijden of gravel- en cyclocross.

Waarvoor en voor wie is de fitnessfiets geschikt?

Als je graag en vooral snel met je fiets onderweg bent, om zo voor je sportieve balans en je welzijn te zorgen, dan is de fitness fiets oftewel fitness bike precies de juiste fiets voor jou. Bagagedragers of spatborden zijn slechts onbelangrijke poespas voor jou, waar je graag zonder wilt doen ten gunste van minder gewicht en meer snelheid. Regelmatige routes in het dagelijks leven zijn ook geen probleem – en als je de fiets wilt gebruiken om mee naar het werk te gaan, is een upgrade van de fitnessfiets met verlichting, bagagedrager en tassen en mogelijk met spatborden verstandig.

Zoals al gezegd - de fitnessfiets is ideaal voor snelle ritten op asfalt. 
Voor ritten op onverharde wegen, raden we je om verschillende redenen, zoals betere grip door andere banden of een voorvork voor meer comfort, een crossbike aan.

Online fitness fiets kopen bij BIKE24

Betaalbare fitnessfietsen voor dames en heren vind je natuurlijk in de online shop van BIKE24. Maar weet je niet zeker wat de juiste framemaat is? Hier hebben we meer informatie hierover voorbereid. 

Je hoeft je geen zorgen te maken over het monteren en verzending van fietsen – je vindt meer informatie in onze shop. Als je nog vragen hebt, kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice.