Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

De hybride fiets - ideaal voor sportieve, ambitieuze alledaagse fietsers

Deze fietsmodellen zijn thuis op de weg, maar beheersen ook bos- en veldwegen: de crossfiets is de sportieve alleskunner onder de fietsen. Hij is vooral geschikt voor vrouwelijke toerfietsers en alledaagse helden die crossfietsen combineren met plezier en fitness. De hybride fiets kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor aanvullende duurtraining. Voor wie een hybride fiets wil kopen is vooral de veelzijdigheid aantrekkelijk: hij is flexibel in gebruik, betaalbaar, comfortabel en verkrijgbaar in verschillende stijlen voor mannen en vrouwen. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

De crossfiets - ideaal voor sportieve, ambitieuze alledaagse fietsers

Deze fietsmodellen zijn thuis op de weg, maar beheersen ook bos- en veldwegen: de crossfiets is de sportieve alleskunner onder de fietsen. Hij is vooral geschikt voor vrouwelijke toerfietsers en alledaagse helden die crossfietsen combineren met plezier en fitness. De hybride fiets kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor aanvullende duurtraining. Voor wie een hybride fiets wil kopen is vooral de veelzijdigheid aantrekkelijk: hij is flexibel in gebruik, betaalbaar, comfortabel en verkrijgbaar in verschillende stijlen voor mannen en vrouwen.

De belangrijkste uitrustingsdetails van crossfietsen

Deze eigenschappen zijn typisch voor een crossfiets:

 • uitgebreide uitrusting voor een betaalbare prijs
 • wielen met 28 inch-banden
 • mix van racefiets en MTB
 • recht stuur (flatbars)
 • comfortabele, rechte zitpositie met comfortabel zadel, weinig tot geen zadelverkanting vergeleken met een racefiets
 • specifieke framegeometrieën en -vormen voor de dames (trapeziumvormig frame met verlaagde bovenbuis) en herencrossfietsen
 • compact frame met hoge voorbuis en schuine bovenbuis voor een ergonomische rijpositie en gemakkelijk opstappen en afstappen dankzij lage instaphoogte

Bovendien is deze technische uitrusting gebruikelijk op crossmotoren:

 • derailleurversnellingen van Shimano & SRAM met tot 30 versnellingen
 • veelzijdige schakelmogelijkheden, zoals 3x10-versnelling, 3x9-versnelling, 3x8-versnelling en 1x12-versnelling
 • aluminium frames zijn gebruikelijk, koolstof of staal wat minder
 • voornamelijk hydraulische schijfremmen, zelden mechanische schijfremmen met eenvoudiger onderhoud (velgremmen worden als verouderd beschouwd)
 • goede balans tussen rolweerstand en grip dankzij licht lamellen- of negatief profiel en een bandbreedte van 1,5 tot 2 inch.
 • vering is alleen gebruikelijk aan de voorkant (hardtail), verende vorken met 60 tot 80 millimeter veerweg
 • meestal zonder, zelden met spatborden, soms ook met verlichting vanaf de fabriek geleverd

Afhankelijk van het ontwerp en het model hebben crossfietsen voor mannen en vrouwen verschillende voor- en nadelen, waarover we je in het volgende willen informeren.

Puristische crossfiets of alledaagse crossfiets?

Afhankelijk van hoe je je hybride fiets wilt gebruiken, zijn er verschillende modellen mogelijk:

De crosshybride fiets als sport- en toerfietsmodel

Deze modellen zijn teruggebracht tot het strikt noodzakelijke en zijn daardoor lichter en vergen minder onderhoud. Ze hebben een lage rolweerstand en geen wiebelige hulpstukken die off-road in de weg zitten: zulke crossfietsen zijn ideaal voor aanvullende kracht-uithoudingsvermogen training. Ook de esthetische lijnen maken hem een echte blikvanger. Als je iets meer nodig hebt, kunnen hoogwaardige aanbouwonderdelen en accessoires, zoals spatborden, na aankoop ook individueel worden gemonteerd.

Conclusie: Deze fietsen zijn ideaal voor crossen in de stad en op gemakkelijk terrein of voor aanvullende conditietraining bij mooi weer.

Crossfietsen in het dagelijks leven

Zoek je een crossfiets voor dagelijks gebruik? Of het nu mannen- of vrouwencross is: met de crossmotoren met alledaagse uitrusting sla je altijd een mooi figuur in de drukte van de stad. Hulpstukken en accessoires zoals spatborden, standaards, een vast verlichtingssysteem of een set lampen zijn standaard aanwezig. Bij lagere snelheden maakt dit ook gebruik op onverharde wegen mogelijk. De spatborden houden vuil en spatwater buiten en de vast ingebouwde dynamolampen maken deze crossfietsen conform StVZO.

Batterijverlichting is over het algemeen gemakkelijk achteraf te monteren op crossfietsen en flexibel te gebruiken op verschillende fietsen. Crossfietsen met een zijstandaard zijn bijzonder praktisch voor dagelijks gebruik: ze kunnen bijna overal handig en veilig geparkeerd worden.

Conclusie: Deze modellen vallen op als snelle alledaagse metgezellen die ook punten kunnen scoren bij het toeren op crossmotoren.

Het materiaal van het frame: aluminium, stalen of carbon crossfiets?

Als het gaat om framemateriaal voor heren- en damescrossfietsen is aluminium overheersend. Aluminium kan worden aangepast aan de belasting, is relatief licht en maakt directe krachtoverbrenging mogelijk. Bovendien is het relatief goedkoop in aanschaf en duurzaam omdat het in het dagelijks leven minder gevoelig reageert dan andere materialen.

Carbon crossfietsmodellen behoren tot de duurdere fietsen en zijn tamelijk zeldzaam. Jouw grote voordeel: het frame kan veel lichter gebouwd worden. Je vindt ook zelden crossfietsen met stalen frames. Ze zien er bijzonder esthetisch uit door hun dunnere buizensets en zorgen voor comfortabel, levendig rijgedrag. Ze zijn echter ook wat zwaarder dan aluminium of carbon crossfietsen.

De schakelsystemen van crossmotoren

De meeste dames- en herencrossfietsen hebben derailleurversnellingen met 3 kettingbladen en voorderailleur en 9 of 10 tandwielen achter. Ze zijn gemakkelijker te onderhouden en reserveonderdelen zijn ook goedkoop te krijgen.

Een aantrekkelijk alternatief hiervoor zijn 1-voudige Narrow Wide kettingblad-set-ups in combinatie met een 11- of 12-voudige cassette voor voldoende versnellingsbereik bij het toeren in de stad en omgeving. Ze zijn minder gevoelig voor lekke banden en vergen minder onderhoud.

Een hybride fiets kopen ‒ online bij BIKE24

Als je een liefhebber van veldrijden bent en online een fiets wilt kopen, moet je vooraf de juiste framemaat voor je fiets uitzoeken, zodat je fiets bij jou en je lichaamsgrootte past. Als je je afvraagt of je nog iets op je geleverde crossfiets moet monteren of dat je meteen kunt wegrijden, kun je hier alles te weten komen over onze fietsmontage.

Als je vragen hebt of meer advies nodig hebt, kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice. Wij helpen je graag!