Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Fietssmeermiddelen - rijd soepel met kettingolie & co.

Zelfs de beste bike is pas echt leuk als hij soepel rijdt. Daarom is regelmatig onderhoud van je fiets zo belangrijk. Om een lange levensduur en goede prestaties van je bike te garanderen, is het belangrijk om de juiste smeermiddelen en onderhoudsproducten te gebruiken. Hieronder hebben we alles samengevat wat je moet weten over fietssmeermiddelen - van klassieke kettingolie tot kettingwas. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Fietssmeermiddelen in één oogopslag

Smeermiddelen horen net zo bij een fiets als lucht bij banden. Ze zorgen er namelijk voor dat de bewegende onderdelen soepel functioneren en dat de levensduur van je fiets langer wordt. Ze verminderen de wrijving tussen de bewegende onderdelen van je bike en minimaliseren zo de slijtage en de bijbehorende reparatiekosten. Tegelijkertijd kunnen smeermiddelen corrosie en roestvorming op de metalen onderdelen helpen voorkomen of vertragen. Maar ook de prestaties zijn een belangrijk punt: want als de bewegende onderdelen van een fiets goed gesmeerd zijn, werken ze efficiënter en stiller.

Fietssmeermiddelen worden voor verschillende doeleinden gebruikt. Hier zijn enkele van de belangrijkste toepassingsgebieden:

  • aandrijving: Smeermiddelen zoals kettingolie worden hier voornamelijk gebruikt om de wrijving tussen de bewegende onderdelen te verminderen en slijtage te minimaliseren.
  • vering: Smeermiddelen worden ook gebruikt in de vering van mountainbikes en andere fietsen, om de werking van de vork en schokdemper te verbeteren.
  • lagers: De lagers op de fiets moeten ook regelmatig met lagervet worden gesmeerd, om een soepele werking te garanderen.

Dit maakt één ding duidelijk: of je nu uit liefhebberij aan je fiets sleutelt of een werkplaats-prof bent, je moet behalve goed gereedschap voor onderhoud en reparaties ook een geschikte selectie smeervetten en -oliën op je werkbank hebben liggen. 

Fietskettingolie & co. - welke onderhoudsproducten zijn er?

Er zijn verschillende soorten smeermiddelen en onderhoudsproducten voor fietsen, waaronder:

  • olie: Oliën zijn geschikt voor kettingen (fietskettingolie), achterderailleur, voorderailleur en andere bewegende onderdelen. Ze bieden een goede smering en bescherming tegen corrosie.
  • was: Fietskettingwas is een alternatief voor olie bij kettingen en aandrijvingen. Smeermiddelen op basis van was trekken minder vuil aan en houden de ketting schoner dan olie.
  • vet: Fietsvet is ideaal voor lagers, zadelpennen en naven. Vet zorgt voor langdurige smering en beschermt tegen water en corrosie.
  • montagepasta: Dit is een speciale pasta voor de montage van fietsonderdelen zoals carbon sturen en zadelpennen. Het verbetert de hechting en voorkomt, dat onderdelen losraken door trillingen.
  • onderhoudsproducten: Hieronder worden reinigings- en verzorgingsproducten verstaan die niet worden gebruikt voor smering, maar voor de verzorging en reiniging van materialen op de fiets. Bijvoorbeeld voor zadelonderhoud.

Koop smeermiddel fiets in je favoriete shop

Smeermiddelen zijn verkrijgbaar als fietskettingspray of in applicatieflacons. Sprays zijn snel en gemakkelijk te gebruiken, omdat je ze alleen maar hoeft op te spuiten. Het is echter moeilijk om de smeermiddelen precies daar aan te brengen, waar ze nodig zijn. Het kan ook moeilijk zijn om de hoeveelheid aangebracht smeermiddel te controleren. Applicatorflacons hebben het voordeel dat ze een precieze dosering van het smeermiddel mogelijk maken en dat je ze ook op moeilijk bereikbare plaatsen kunt gebruiken. Ze zijn echter wat langzamer in gebruik, omdat het glijmiddel handmatig moet worden aangebracht. Ze kunnen ook wat onhandiger in het gebruik zijn.

Of het nu gaat om kettingspray, kettingvet of fietskettingolie, in ons assortiment vind je smeermiddelen in de meest uiteenlopende uitvoeringen, bijvoorbeeld hoogwaardige smeermiddelen zoals MTB-kettingolie, fietskettingwas of kettingolie speciaal geoptimaliseerd voor e-bikes en racefietsen. Kijk rustig rond - we weten zeker dat je het juiste fietssmeermiddel op deze site zult vinden.