Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid

Fietsmutsen, tunnelsjaals & racefietspetten - voor meer comfort & stijl op de weg

Een fietspet beschermt je hoofd tegen zon, wind en regen. Maar dat niet alleen: met een stijlvolle fietsmuts of pet zorg je ervoor, dat je outfit compleet is. Op deze pagina hebben we alles verzameld wat je moet weten over racefietshoofddeksels. Je vindt hier ook een grote selectie van verschillende racefietshoofddeksels voor dames en heren. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Wielrenpetten en hun geschiedenis

Waar komen fietspetten eigenlijk vandaan? Zijn ze een huidige hipster-trend of een relict uit de oude tijd van het professionele wielrennen? In feite bestaan hoofddeksels voor op de fiets al veel langer. In de 19e eeuw was het dragen van een fietshelm tijdens het fietsen nog lang niet zo wijdverbreid als tegenwoordig. Om zich te beschermen tegen de zon en andere weersomstandigheden, zetten wielrenners uit die tijd petten op. Het was het begin van een lange ontwikkelingsfase: na verloop van tijd werden de petten hoeden, en later waren klepmutsen gebruikelijk. In de loop der jaren werd het ontwerp van de koerspet steeds meer aangepast aan de behoeften van de wielrenners - tot uiteindelijk de huidige cycling-caps ontstonden.

Welke eigenschappen hebben fietspetten?

Een fietspetje doet weliswaar denken aan een klassieke baseballpet, maar de vorm sluit perfect aan bij de eisen van een wielrenner. Een fietspet sluit onder andere goed om je hoofd, zodat je hem ook onder een helm kunt dragen. De stof ervan absorbeert ook zweet en beschermt je tegelijkertijd tegen de elementen. En de kleine klep schermt de zonnestralen af, zodat je tijdens het fietsen niet meer verblind wordt. Dit is een groot voordeel, vooral in de overgangsseizoenen. Want vooral als de zon laag aan de hemel staat, kan een beschermend schild over de ogen heel praktisch zijn.

Ook het ontwerp is een bepalend onderdeel van petjes voor het rijden op een racefiets. Want in veel gevallen worden wielercaps ontworpen om heel opzichtig en opvallend te zijn. Dat fietspetten zo bont zijn, is vooral te danken aan het professionele wielrennen. Want het duurde natuurlijk niet lang voordat de teams het potentieel van de petjes als advertentieruimte inzagen - het begin van een trend. Intussen is het voor teams onmogelijk zich voor te stellen dat hun renners in het openbaar verschijnen zonder de passende petjes. Het maakt niet uit of het gaat om een huldiging op het podium, een persconferentie of voor de reclamefoto's voor de nieuwe trui. De pet is altijd bij je – en zorgt zo voor de nodige stijl on the road.

Niet alleen voor professionals zijn de petten een goede keuze, maar ook voor ambitieuze wielrenners en recreanten. Want ze zien er niet alleen goed uit, ze voldoen ook aan hun doel – of het nu gaat om hobbyfietsen of fietskoeriers in de stad. En het mooiste is: deze fietspetten voor dames en heren kosten tegenwoordig niet veel. Op BIKE24 kun je in de sectie fietskleding modellen vinden voor minder dan 20 euro - een kleine prijs voor de grote stijlfactor!

Wielerpetjes en hun voordelen op een rij

  • Een fietspet beschermt je tegen de zon, maar ook bij regen en kou. In de zomer beschermt hij je tegen UV-stralen, in de winter tegen de wind.
  • Een wielrenpet beschermt je ook tegen vuil dat de renner voor je opwerpt bij slecht weer of off-road.
  • Door zijn vorm kan een racefietscap gemakkelijk onder een racefietshelm worden gedragen. De kleine klep steekt dan aan de voorkant onder de helm uit.
  • Wielerpetjes beschermen de ogen tegen zonnestralen, min of meer als aanvulling op een fietsbril. Dit is vooral praktisch in de overgangsseizoenen, als de zon laag aan de hemel staat.
  • Wielerpetjes zien er best cool uit – en zijn daarom de laatste jaren steeds meer een modesymbool geworden. Er zijn zelfs wielrenners die de petjes verzamelen vanwege hun unieke designs.


Overigens: naast de typische racefietspetten hebben zich in de loop der jaren ook allerlei andere fietsmutsen gevestigd. Zo zijn er winterfietsmutsen voor het koude seizoen, ook wel helmmutsen genoemd. Veel fietsers dragen ook graag dunne hoofdbanden onder hun helm. Een variant hierop is de bandana, die lijkt op een piratendoek. Hij vervult een soortgelijke functie onder de helm als de klassieke racefietsmuts. En ook tunnelsjaals worden vaak gebruikt als fietsmuts.

Keuze te over - welke fietspet past bij jou?

De keuze uit verschillende modellen, designs en kleuren is navenant groot. Dit kan de zoektocht naar de juiste pet tot een echte opgave maken. Maar welke fietspet is de juiste voor jou? We hebben de belangrijkste criteria voor het kiezen van een fietsmuts hier voor je samengevat:

  • Vorm: De meeste fietspetten zijn ontworpen in een baseballcap-vorm. Hij sluit nauw om je hoofd en heeft een kleine klep om de zon buiten te houden.
  • Materiaal: De meeste fietspetten voor dames en heren zijn gemaakt van polyester of een soortgelijke synthetische vezelstof. Deze stof is zeer licht en ademend, dus goed geschikt voor sportieve activiteiten.
  • Maat: Zoals alle kleding zijn dames- en herenfietspetten verkrijgbaar in verschillende maten. Maar omdat de meeste petten een elastische band hebben en flexibel zijn, combineren veel fabrikanten hier verschillende maten. Welke maat je nodig hebt, hangt af van de vorm van je hoofd. In het algemeen geldt, dat als je een kleine tot middelgrote hoofdvorm hebt, maat S/M de juiste keuze is. Heb je een groot of breed hoofd, dan moet je voor maat L/XL gaan.
  • Kleur en ontwerp: Natuurlijk is ook het ontwerp van de fietspet belangrijk. De keuze is daarbij ondertussen heel groot - van effen, unikleurige petten tot kleurrijke en opvallende modellen, alles is mogelijk. Welke kleur of welk ontwerp je kiest, is natuurlijk helemaal aan jou. Het enige belangrijke is, dat de pet bij je stijl past.