Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

De derailleurpad - een klein onderdeel met grote betekenis

Bij de term derailleurpad halen waarschijnlijk veel fietsers hun schouders op. Dat is niet verwonderlijk, want in het beste geval functioneert het onderdeel gewoon en merk je het daarom nooit op. Maar wat gebeurt er als de derailleurpad toch problemen veroorzaakt? Vooral bij valpartijen, maar ook als je je bike tussen andere fietsen vandaan haalt in de fietsenstalling, kan de derailleurpad beschadigd raken. Om goed voorbereid te zijn op dit probleem, vertellen we je alles wat je moet weten over fiets-deraileurpads. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Wat is een derailleurpad op een fiets eigenlijk?

Heb je nog nooit van een derailleurpad gehoord? Dan ben je niet de enige. Want de derailleurpad is allesbehalve een prominent onderdeel als het gaat om fietstechniek. Toch is het een belangrijk onderdeel voor het functioneren van versnellingen met behulp van een achterderailleur. Concreet is de derailleurpad het punt waar de derailleur aan het frame bevestigd is. Elke fiets met derailleurversnellingen heeft een derailleurpad - ongeacht of het een racefiets, mountainbike, gravelbike, toerfiets of e-bike is. De derailleurpad bevindt zich aan de rechterachterkant van het frame, meestal helemaal onderaan, zodat de achterderailleur, die eraan vastzit, optimaal onder de cassette gepositioneerd is. In bijna alle moderne fietsframes - ongeacht of ze gemaakt zijn van aluminium, carbon of andere materialen - is de derailleurpad een vervangbaar onderdeel van aluminium dat aan de uitvaleinden is bevestigd, meestal met schroeven.

Waarom is de derailleurpad überhaupt vervangbaar? Het idee erachter is zeer klantvriendelijk: de derailleurpad is gemaakt van een zachter materiaal dan de derailleur-arm en het frame - dit beschermt de derailleur en het frame, want bij een val of als er iets tegenaan leunt, buigt of breekt de zachte derailleurpad, terwijl de derailleur en het uitvaleinde niet beschadigd raken. De derailleurpad werkt in zekere zin als een demper en zorgt ervoor dat de mechanische effecten van zo'n ongeluk beperkt blijven. En het wordt nog beter. Een derailleurpad is eenvoudig te vervangen en kost maar een paar euro. Het zou veel vervelender zijn als de dure achterderailleur of zelfs het frame beschadigd zou raken.

Goed om te weten: in traditionele stalen fietsframes van vroegere generaties was de derailleurpad vaak een vast onderdeel van de uitvaleinden. En dit kan nog steeds het geval zijn bij sommige moderne stalen frames. Omdat staal veel sterker is dan aluminium, is de derailleur het zwakste onderdeel en zal bij een val beschadigd raken.

Derailleurpad fiets - wanneer moet ik de derailleurpad vervangen?

Na een val of een harde klap tegen de achterderailleur kan de derailleurpad direct afbreken. Meestal valt dit echter niet zo op en is de derailleurpad alleen een beetje verbogen. Je herkent dit aan het feit dat de derailleur niet meer goed functioneert en dit niet meer gecompenseerd kan worden met de derailleurafstelling: als de achterderailleur bij sommige tandwielen rammelt en niet meer goed werkt, maar bij andere tandwielen nog wel, dan is de derailleurpad vermoedelijk verbogen. Dit kan ook het geval zijn als het schakelen niet soepel verloopt. Bijvoorbeeld na een val, maar ook ongemerkt - als er iets tegen de achterderailleur drukt: als je de fiets ergens tegenaan zet, als er iets anders tegenaan leunt, of zelfs als je de fiets vervoert en er iets tegenaan is gestoten.

Als je de achterderailleur niet meer goed kunt afstellen, moet je eerst controleren of hij nog wel stevig vastzit aan de derailleurpad. Controleer hiervoor de grote bevestigingsschroef aan de zijkant van de achterderailleur, waarmee hij vastzit aan de derailleurpad. Dit lukt meestal met klassiek fietsgereedschap, meestal met een 5-mm-zeskantsleutel. Het is ook mogelijk dat de derailleurpad zelf niet meer goed vastzit aan de uitvaleinden van het frame. Controleer eerst of alle bouten goed vastzitten en of er niets rammelt.

Kan ik de verbogen derailleurpad repareren?

Als de derailleurpad verbogen is, kun je hem repareren met speciaal gereedschap, een zogenaamde straightening tool, dat duur is vergeleken met een nieuw derailleurpadje. En je hebt wel wat ervaring en gevoel nodig. Omdat de derailleurpad vrij zacht is, heeft deze de neiging af te breken wanneer je hem terug in positie buigt met het richtgereedschap. Het is niet erg als dat gebeurt, want je kunt de derailleurpad altijd nog vervangen. Zelfs bij professionele monteurs gebeurt dit.

Kan ik de gebroken derailleurpad vervangen door een nieuwe?

Als je de derailleurpad niet meer richten kan, of als deze tijdens het richten afbreekt, kun je de derailleurpad gewoon verwijderen. Bij de meeste frames zit hij vast met twee of drie kleine binnenzeskantboutjes. Als je de bouten losdraait, valt het derailleurpad (of het deel dat nog aan de uitvaleinden vastzit) gewoon in je hand. Omgekeerd kun je een nieuwe derailleurpad gewoon weer vastschroeven. Je moet echter eerst de juiste derailleurpad vinden.

Tip: gooi de defecte derailleurpad niet meteen weg - hij kan je nog steeds goed van pas komen in je zoektocht naar een nieuwe!

Koopadvies - welke derailleurpad heb ik nodig?

Als je een nieuwe derailleurpad koopt, moet je precies weten welk model je nodig hebt. Helaas is er geen standaard en zijn er geen vaste specificaties voor de vorm en bevestiging van de derailleurpad. Dit betekent dat er honderden verschillende modellen zijn, ook bij één en dezelfde fabrikant. Zelfs op één fietsmodel kan de derailleurpad variëren, afhankelijk van het modeljaar van het frame. Als je geluk hebt, staat er een nummer of code op de derailleurpad die je moet vervangen. Zo niet, ga dan van het volgende lijstje uit bij je zoektocht naar de juiste derailleurpad:

 • Wat is de fabrikant van het frame waarvoor je de derailleurpad nodig hebt?
 • Wat is de naam van het fietsmodel waarop de derailleurpad gemonteerd is?
 • In welk jaar is de derailleurpad gemaakt?
 • Welke kleur heeft de derailleurpad?
 • Welke vorm heeft de derailleurpad?
 • Met hoeveel bouten is de derailleurpad bevestigd?

Zo kun je het juiste model te vinden. Als je het niet zeker weet, kijk dan op de homepage van de fabrikant van je frame. Vaak vind je daar informatie over de aanduiding van de derailleurpad die op jouw frame past.

Derailleurpad op een fiets - samenvatting

 • De derailleurpad is het verbindingsstuk tussen de achterderailleur en het frame.
 • De derailleurpad is gemaakt van zacht materiaal, om het frame en de derailleur te beschermen bij een val of botsing.
 • Een verbogen derailleurpad is te herkennen aan het feit dat je de derailleur niet goed meer kunt afstellen.
 • Je kunt de derailleurpad gemakkelijk losschroeven en vervangen.
 • Het kan moeilijk zijn om de juiste derailleurpad te vinden, omdat elke fietsfabrikant talloze verschillende modellen gebruikt.
 • Bij het zoeken naar de juiste derailleurpad moet je het merk, model en modeljaar van het frame weten. Je kunt ook de vorm en kleur van de oude derailleurpad vergelijken met de nieuwe om het juiste model te vinden.