Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Racefiets-shirts – de juiste stijl voor je tochten

Plan je een tocht met je racefiets en ben je op zoek naar het passende shirt? Dan heb je een ruime keuze! Op deze pagina helpen we je de juiste beslissing te nemen. Wij stellen je de verschillende soorten wielrenshirts voor. Bovendien leggen we ook uit welke materialen worden gebruikt bij wielrenshirts. En tenslotte bieden we je een koopadvies met tips aan en leggen we uit waar je op moet letten bij de aanschaf van je nieuwe wielrenshirt. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Wielershirts van vandaag en hun geschiedenis

Wist je dat de gele leiderstrui in de Tour de France er niet vanaf het begin was? Aan het begin van de 20e eeuw droeg de nummer één in plaats daarvan nog een groene armband, wat aangaf dat hij de leider was in het klassement. Pas in 1919 werd de nu zo beroemde gele trui geïntroduceerd. De groene armband was niet het enige verschil tussen wielerkleding van de vorige eeuw en wielerkleding van vandaag de dag. Terwijl moderne wielerprofessionals onderweg zijn met high-end shirts gemaakt van synthetische vezels, waren shirts vroeger gewoon gemaakt van wol en later katoen. In de tweede helft van de 20e eeuw heeft de ontwikkeling van stoffen als lycra of spandex een revolutie teweeggebracht in de textielindustrie – en daarmee ook in de bekleding voor het wielrennen.

De hedendaagse wielrenshirts zijn voornamelijk gemaakt van stoffen als elastaan, nylon en polyester. Sommige fabrikanten van racefietsen kiezen ook voor functionele vezels zoals merinowol. Criteria als windsnelheid, ventilatie en isolatie zijn essentieel als het gaat om de keuze van materialen voor moderne wielrenshirts. Inmiddels zijn er shirts voor het wielrennen beschikbaar voor diverse toepassingen en weersomstandigheden. Wielershirts voor warme dagen zijn meestal gemaakt van dunne en ademende materialen. En wielershirts voor koude dagen daarentegen zijn gemaakt van warmere en winddichte stoffen. Wielershirts zijn tegenwoordig vooral voor één ding ontworpen: de wielrenner te ondersteunen bij zijn of haar tocht of zijn of haar sportieve projecten en om hem of haar het meest comfortabele lichaamsgevoel te geven dat mogelijk is.

Wielrenshirt - welke soorten wielrenshirts zijn er?

Vergelijkbaar met hoe er nu heel verschillende racefietsen zijn voor verschillende toepassingen, zo is ook de diversiteit aan wielrenshirts bijna onoverzichtelijk groot. Maar wielrenshirts kunnen toch in meerdere groepen worden verdeeld, die we je hierna voorstellen.

Aero-shirts – de wielrenshirts voor de snelle rijders

Als je van tijd tot tijd naar de races van de profs kijkt, weet je direct wat we bedoelen. Moderne high-end wielrenshirts zitten zo strak, dat ze als een tweede huid op het lichaam zitten. De reden is eenvoudig. Hoe minder een shirt fladdert en hoe minder plooien het slaat, des te soepeler stroomt de lucht voorbij langs shirt en lichaam. Het resultaat is een lagere luchtweerstand en dus een lager vermogen dat nodig is bij het trappen. De aero-shirts zijn in het bijzonder bedoeld voor ambitieuze wielrenners en wielrensters die zich onder andere meten tijdens een wedstrijd.

Klassieke wielrenshirts – de wielrenshirts voor het sportieve alledaagse leven

Niet elke wielrenster en niet elke wielrenner wil op elke tour de grenzen bereiken. En laten we eerlijk zijn: voor klassieke trainingssessies heb je niet per se een wielershirt nodig dat zo strak zit als een aero-shirt. Voor sportieve alledaagse ritten of lange tours is een klassiek wielrenshirt meestal voldoende. Hierbij gaat het om wielershirts, die weliswaar nog altijd strak zitten, maar in hun geheel toch een beetje losser zitten. Daardoor bieden ze een zekere mate van bewegingsvrijheid. Wielrenshirts van dit soort zijn trouwens ook verkrijgbaar voor kinderen en jongeren.

Gravel- en bikepacking-shirts – de comfortabele wielrenshirts van merinowol

Jij rijdt op een gravelbike en bent vaak onderweg op grindwegen? En je gaat soms ook op bikepacking-tochten? Dan kan een wielrenshirt van merinowol iets voor je zijn. Deze shirts zijn minder ontworpen voor aerodynamica maar meer voor comfort. Andere features van dit soort shirts zijn naast het materiaal, dat vervelende zweetgeurtjes voorkomt, ook betere opbergmogelijkheden met meerdere sluitbare zakken.

Prof-replica’s - voel je een keer als een prof

Wie kent het niet: Je kijkt altijd naar je favoriete prof tijdens het wielrennen en je wilt het liefst direct hetzelfde wielrenshirt hebben? Het goede nieuws is: dit is geen probleem, omdat de meeste professionele teams wielershirts met hun teamlogo en hun sponsoren verkopen. Natuurlijk is een replica-shirt ook een beetje duurder dan een gangbaar wielrenshirt, maar daarvoor voel je je dan ook als een echte wielerprof.

Shirts met korte of lange mouwen?

De meeste wielrenshirts zijn gemaakt met korte of lange mouwen, zodat je, afhankelijk van het weer, kunt beslissen welke voor je geschikt is. Sommige wielrensters en sommige wielrenners, in het bijzonder bij de triatlon, kunnen niet meer zonder de wielershirts zonder mouwen. Deze laten zich vooral in de zomer buitengewoon prettig dragen. Wielrenshirts zonder mouwen worden vaak wieler-tanktops genoemd en zijn ideaal voor hete dagen.

Wielrenshirts voor de winter - voor sportieve trainingen tijdens koude dagen

Als de dagen kouder worden en het steeds vaker regent, kiezen veel wielrenners voor wielrenshirts voor de winter. Die zijn meestal gemaakt van warmere materialen en bieden daarom een betere bescherming tegen wind en weer. Vaak hebben wielershirts voor de winter ook een lange frontritssluiting, zodat je indien nodig een beetje lucht bij je lichaam kunt laten.

Wielrenshirts voor vrouwen en mannen

Of je kiest voor een aero-shirt of een touring-shirt - alle shirt-varianten zijn normaal gesproken verkrijgbaar in varianten voor mannen en vrouwen. Wielrenshirts voor vrouwen hebben normaal gesproken een andere pasvorm dan wielershirts voor mannen en zijn speciaal aangepast aan de vrouwelijke anatomie. Wielrensters kiezen daarom het beste voor wielershirts voor vrouwen, om zo het best mogelijke draagcomfort te behalen.

De verschillende wielrenshirt-types op een rijtje

 • Aero-wielrenshirt: meestal zeer strak zittend en gemaakt van een zeer dunne stof. Voor iedereen die op zoek is naar een absoluut high-end product - in het bijzonder ambitieuze wielrensters en wielrenners.
 • Klassiek wielrenshirt: een nauwsluitend, maar niet volledig strak zittend shirt. Hierbij gaat het om het klassieke wielershirt.
 • Prof-replica’s: vooral populair onder fans. Dit zijn originele wielershirts of replica's in de ontwerpen van de professionele teams.
 • Touring wielrenshirt: de shirts zijn vaak gemaakt van merinowol, hebben handige zakken en kunnen ook langer gedragen worden, zonder geurtjes te ontwikkelen.
 • Mouwloos wielrenshirt: wielershirts zonder mouwen. Deze shirts worden vooral gebruikt in triatlons.
  Wielershirts met korte mouwen: klassiek wielershirt met korte mouwen.
 • Wielershirt met lange mouwen: wielershirt met lange mouwen. Vaak ook verkrijgbaar als warme winter-wielrenshirts met geruwde binnenkant en warmende stoffen.
 • Wielershirts dames: wielershirts, speciaal ontworpen voor de vrouwelijke anatomie.
 • Wielershirts heren: wielershirts, speciaal ontworpen voor de mannelijke anatomie.

Trouwens: veel wielrenshirts zijn ook verkrijgbaar als een zogenaamd wielrenshirt-set. Dit zijn sets bestaande uit een wielrenshirt en wielrenbroek. Sommige fabrikanten van wielerbekleding bieden zelfs volledige collecties aan, waaronder wielermutsen, windjassen, armwarmers en beenwarmers. Bij BIKE24 vind je een grote keuze aan dergelijke sets, zodat je een passende look kunt creëren.

Koopadvies – welk wielrenshirt is geschikt voor jou?

Van het aerodynamische high-end shirt met racing-snit tot en met het luchtige bikepacking-shirt van merinowol - er zijn zoveel verschillende wielrenshirts. Welk shirt het juiste is voor jou, is afhankelijk van het gebruiksdoeleinde. Als je bijvoorbeeld een shirt voor je eerste deelname aan een Gran Fondo of een wielermarathon zoekt, dan is een wielrenshirt met sportieve snit vast de juiste keuze voor jou. Wil je daarentegen winterse wielershirts kopen, dan raden we je bijvoorbeeld een warm shirt met lange mouwen aan. Beneden hebben we een checklist voor je samengesteld, die je de verschillende aankoopcriteria voor wielrenshirts op een rijtje zet.

Wielrenshirt kopen - checklist:

 • Beoogd gebruik: voor welke ritten wil je het wielrenshirt gebruiken?
 • Seizoen: ben je op zoek naar een wielrenshirt voor de zomer, de winter of de overgangsperiode?
 • Lange mouwen, korte mouwen, zonder mouwen: hoe moet je toekomstig wielrenshirt in principe eruit zien?
 • Snit: wil je een aerodynamisch, strak zittend of iets losser zittend shirt?
 • Materiaal: van welke materialen mag het wielrenshirt gemaakt zijn?
 • Zakken: welke uitrusting moet het wielrenshirt hebben? Hoeveel rugzakken heb je nodig? Ben je op zoek naar een shirt met een achterzak met ritssluiting?
 • Ritssluiting: wil je een shirt met een doorlopende ritssluiting aan de voorkant?
 • Verdere details: ben je op zoek naar een wielrenshirt met speciale features, zoals reflecterende elementen?
 • Design: welke kleuren moet je wielrenshirt hebben?
 • Maat: welke maat heb je nodig voor je nieuwe wielrenshirt?

Wielershirts - de juiste maat vinden

Voordat je een wielrenshirt koopt, moet je altijd de maattabel van de betreffende fabrikant raadplegen. Want wielrenshirts zijn meestal strakker dan normale T-shirts of truien, zodat je eventueel een maatje groter moet bestellen, dan je normaal gesproken gewend bent. Je moet ook rekening houden met de lengte van het wielrenshirt. Wielershirts hebben vaak een iets langer achterpand, zodat ze ook bij hoge snelheden niet omhoog glijden. De betreffende maattabellen vind je hier bij BIKE24 normaal gesproken op de productpagina van het wielrenshirt.

Wielrenshirts - samenvatting

 • Wielrenshirts zijn speciale wielershirts voor het wielrennen.
 • Wielrenshirts zijn normaliter strakker, zodat je bij hoge snelheden op je racefiets minder windweerstand hebt.
 • Wielrenshirts zijn gemaakt van buitengewoon functionele materialen, die je op de best mogelijke manier ondersteunen bij je sportieve ambities.
 • Er zijn allerlei varianten beschikbaar, van het klassieke shirt met korte mouwen voor mannen tot het specifieke shirt met lange mouwen voor de winter voor vrouwen.
 • Er zijn zowel voor vrouwen als voor mannen wielrenshirts beschikbaar.
 • Vele wielrenshirts zijn ook als set verkrijgbaar met bijpassende wielerbroeken en andere bekledingsstukken.