Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid

Schoenplaatjes- wanneer je ze gebruikt en hoe ze functioneren

Schoenplaatjes zijn een essentieel accessoire als je fan bent van klikpedalen. Ze zorgen voor een perfecte verbinding tussen het pedaal en de schoen en borgen zo de pedaalslag. Met hen is het bijna onmogelijk om van het pedaal af te raken. Welke schoenplaatjes je kiest, is niet onbelangrijk: je moet letten op het design van het pedaal en de schoen zelf. Niet alle schoenen zijn compatibel, noch zijn ze geschikt voor alle fietsdisciplines. Schoenplaatjes zijn een technisch accessoire, dat je rijgedrag kan bepalen. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Wat zijn schoenplaatjes en hoe functioneren ze?

Schoenplaatjes zijn kunststof- of metalen onderdelen die je aan je fietsschoenen vastmaakt met schroeven of een gelijkaardig verankeringssysteem. Elke fabrikant hanteert een andere standaard, hoewel de meeste een standaard volgen wat betreft grootte en vorm. Deze standaard wordt nog duidelijker als je MTB-schoenplaatjes en racefietsschoenplaatjes vergelijkt, omdat er verschillen in gebruik zijn die verder gaan dan het design. De profs adviseren om schoenplaten en pedalen van hetzelfde merk te kopen, om gedoe te voorkomen.

De twee schoenplaatjessystemen die de markt domineren, zijn het Keo-systeem van Look en het SPD-systeem van Shimano. Beide hebben een andere hoek, die van invloed is op de trapefficiëntie en het gemak waarmee je het schoenplaatje kunt losmaken. Ze gedragen zich ook anders wanneer je ermee loopt, of het nu vlak voor en na de rit is of wanneer je van je fiets af moet vanwege een groot obstakel.

Zodra je de schoenplaatjes aan de schoenen hebt bevestigd, kun je ze in het klikpedaal schuiven. Dit type fietspedaal is zo ontworpen, dat de voet op zijn plaats wordt gehouden door een veer.  Op deze manier vormen de voet en het pedaal een eenheid, die alleen loslaat door een controversiële beweging van de voet. Controversieel, omdat sommige fietsers denken dat het een moeilijke manoeuvre is die te veel concentratie vergt, vooral als je dit "loslaten" van de voet in stressvolle situaties moet uitvoeren. Ze hebben gelijk en ongelijk tegelijk, want met een beetje oefening is het gemakkelijk aan te leren.

Wanneer je voet stevig op het pedaal staat, is het trappen efficiënter. Je voet glijdt niet van het fietspedaal, zelfs niet in extreme omstandigheden zoals zware regenval, sneeuwval of modder. Deze stabiliteit is erg belangrijk bij mountainbiken. Op de weg leidt het tot een beter en gelijkmatiger tempo.

Soorten schoenplaatjes

Voetplaatjes worden onderverdeeld in verschillende types, afhankelijk van hoe gemakkelijk ze te gebruiken zijn en in welke discipline ze gebruikt worden.

  • Voetplaten voor beginners richten hun functie op de mobiliteit van de voet, dat wil zeggen dat ze het mogelijk maken dat de voet meerdere graden kan bewegen, in tegenstelling tot de gevorderde voetplaatmodellen, waar de fixatie sterker is. Deze schoenplaatjes zijn meestal multidirectioneel. Dit betekent, dat je de voet in elke richting kunt losmaken.
  • Voetplaatjes voor gevorderde fietsers beperken de flexibiliteit van de voet maximaal en zetten deze volledig vast op het pedaal. Het loslaten is ook heel specifiek, zowel de uit te voeren beweging als de richting waarin je deze beweging moet uitvoeren. Dit zijn de meest voorkomende voetplaatjes in de MTB-sport, waarmee je over obstakels kunt springen, zonder dat je voeten van het pedaal loskomen.

Traditioneel zijn schoenplaatjes bedoeld voor de MTB-sport, maar steeds meer racefietsers en toerfietsers nemen klikpedalen op in hun uitrusting. Aangezien dit disciplines zijn (of zouden moeten zijn) met weinig onzekerheden, kan een beetje extra veiligheid nooit kwaad.

Instructies voor gebruik

Pedaalplaten worden enorm belast en daarom moet je ze na elke rit controleren. Slijtage is onvermijdelijk: bij het minste teken van slijtage moet je ze vervangen.

Toch kun je ze zo onderhouden, dat ze langer meegaan. Omdat ze verankerd zijn met schroeven, is het geen slecht idee om ze vooraf te smeren. Daarna moet je ervoor zorgen dat er zich geen vuil op ophoopt. Maak ze zorgvuldig schoon en verwijder alle sporen van modder en opgehoopt stof. Als je klaar bent, droog ze dan goed af, want het zijn metalen accessoires, die kunnen roesten.