Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

MTB-brillen - optimale bescherming en style om overzicht te houden

Mountainbike-brillen bieden je betrouwbare bescherming en helder zicht tijdens je off-road-avonturen. Bovendien zijn moderne MTB-brillen echte blikvangers en een modieus accessoire voor trendbewuste mountainbikers. Een goede pasvorm en hoge kwaliteit zijn bijzonder belangrijk, zodat je zeker onderweg bent op de trails en lang plezier hebt van je mountainbike-bril. Ontdek hier waar je bij aankoop nog meer op moet letten en hoe je de juiste mountainbikebril of MTB-bril kiest. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Mountainbike-brillen en mountainbike-goggles - een must in je uitrusting

Mountainbiken zonder mountainbike-bril - het is een beetje als een zomer zonder zon: onvoorstelbaar en maar half zo leuk. Daar zijn verschillende redenen voor: een MTB-bril beschermt je op je mountainbike of e-MTB tegen wind, insecten, rondvliegende steentjes en schadelijke UV-stralen. Hij beschermt je ogen en zorgt voor meer zekerheid op het parcours. Bovendien heb je met een MTB-bril altijd goed zicht, zonder compromissen. Met een goede MTB-bril kunnen je ogen zich snel aanpassen aan veranderende zicht- en lichtomstandigheden, wat vooral belangrijk is bij biken in het bos, vanwege de hogere snelheden en snelle lichtveranderingen. Met de juiste glazen, getint of transparant, kun je je volledig op het parcours concentreren - en ongelukken of verwondingen vermijden.

Mountainbike-brillen zijn verkrijgbaar in veel verschillende versies. In principe zijn er echter twee soorten: de normale MTB-bril, een fietsbril die lijkt op de brillen die je op de racefiets draagt. En MTB-goggles, zoals je die gebruikt bij het rijden in het fietspark en op andere downhill- en freeride-avonturen. De normale MTB-bril is eigenlijk een klassieke sportbril, met armen en brillenglazen. MTB-goggles daarentegen zien eruit als een motorcross- of skibril en hebben een doorgaand kijkvenster en uitgebreide polstering op het frame. Je draagt de laatste in combinatie met een integraalhelm en hebt dan niet alleen goed zicht, maar je ogen worden ook tegen stof, steentjes en nog veel meer beschermd tijdens snelle downhills.

MTB-brillen in één oogopslag

 • Mountainbike-brillen beschermen je tegen wind, insecten, rondvliegende steentjes en schadelijke UV-stralen. Ze zorgen ook voor beter zicht bij hoge snelheden en wisselende lichtomstandigheden.
 • Daarom zijn ze een onmisbaar accessoire bij het mountainbiken. Ze moeten altijd deel uitmaken van je standaard bike-uitrusting.
 • De twee belangrijkste typen zijn: klassieke MTB-brillen en MTB-goggles.
 • Het design van een klassieke MTB-bril lijkt op dat van een klassieke sportbril. Het ontwerp van MTB-goggles lijkt op dat van een skibril.
 • De eerste worden voornamelijk gebruikt voor cross-country of bij all-mountain-tochten. De tweede draag je voor downhill of in het bikepark, in combinatie met een integraalhelm.

Mountainbike-bril - aan welke eisen moet deze voldoen?

Mountainbiken met een klassieke zonnebril? Dat kan, maar als je de keuze hebt, zijn er veel redenen om een echte MTB-bril te kiezen. Hieronder hebben we de belangrijkste eisen waaraan een mountainbike-bril moet voldoen op een rijtje gezet.

Optimale bescherming voor snelle downhills

Om naar de ijssalon te rijden heb je geen moderne mountainbike-bril nodig - dat spreekt voor zich. Maar als je gepassioneerd genoeg bent en er plezier in hebt om snelheden van 50 km/u of meer te halen, wat goed mogelijk is bij snelle afdalingen op trails, dan merk je meteen het verschil tussen een MTB-bril en een gewone zonnebril. Mountainbike-brillen zijn zó gevormd, dat ze de wind tegenhouden en je ogen optimaal beschermen. Terwijl bij een normale zonnebril je ogen meestal gaan tranen en de windstroom je zicht verstoort, geeft een mountainbike-bril je gemoedsrust, zodat je je op het wezenlijke kunt concentreren.

Comfort plus op inspannende trail-tochten

Je trapt er op los, suist door landschappen, geniet van de schoonheid om je heen en vergeet helemaal, dat je een bril draagt. Dat kan alleen met een goede mountainbike-bril. Daar zijn wij van overtuigd en dat is precies waarom wij MTB-brillen in ons assortiment hebben, die functionaliteit, comfort, lichtheid, kwaliteit en looks combineren. Niets drukt, glijdt weg, wiebelt of zit oncomfortabel. Ook dankzij de verstelbare neusvleugels. Voor iedere gezichtsvorm en natuurlijk voor iedere smaak is er wat wils. Lange ritten worden zo nog comfortabeler.

Een optimaal gezichtsveld bij elke snelheid

Voorover leunend, hoofd naar beneden en de blik naar boven gericht - je fietshouding en gezichtsveld tijdens het mountainbiken verschillen aanzienlijk van die op andere fietsen. Om ervoor te zorgen dat de bovenste rand van de bril je gezichtsveld niet belemmert, hebben moderne MTB-brillen grote glazen die niet eindigen bij de wenkbrauwen, maar veel verder doorlopen. Vooral brillen zonder montuur, die een optimaal gezichtsveld bieden, zijn populair.

Beslaan uitgesloten

Zweterige ritten of vochtige weersomstandigheden kunnen je zicht soms verslechteren. Goede MTB-brillen en MTB-goggles zijn zo ontworpen, dat ze niet beslaan. Een anti-fog-coating, ventilatiesleuven en een goed doordachte brilgeometrie bieden hier uitkomst.

Op elk moment de juiste tint

Om ervoor te zorgen, dat je ogen op elk moment van de dag beschermd zijn en dat je kunt genieten van het beste zicht, zijn er brillenglazen verkrijgbaar in verschillende tinten. Afhankelijk van de lichtomstandigheden kun het optimale zicht creëren en storende factoren blokkeren. In het beste geval kun je gewoon de lenzen van je mountainbike-goggle of mountainbike-bril verwijderen en er een stijlvolle MTB-zonnebril van maken.

Welke MTB-brillenglazen zijn de juiste voor mij?

 • Mountainbike-brillen met heldere, doorzichtige glazen zijn handig in bewolkte omstandigheden of 's avonds, omdat ze je ogen beschermen tegen stof, insekten en dergelijke.
 • MTB-brillen met kleurechte bruine, roodachtige of oranje glazen zijn een uitstekende begeleider voor elke dag.
 • Gele glazen helpen bij mist, bewolking of diffuus licht.
 • In open terrein of wanneer de zon sterk schijnt, raden we grijze of donkere brillenglazen aan.
 • Blauwe brillenglazen zorgen voor sterke contrasten en houden je op koers in de bergen of in de winter.
 • Fotochromatische brillenglazen passen hun tint automatisch aan de lichtomstandigheden aan, door donkerder of lichter te worden. Dit betekent dat je een breed spectrum kunt bestrijken met slechts één bril en één set brillenglazen.

Mountainbike-bril op sterkte

Overigens: als je een bril of contactlenzen draagt, hoef je de voordelen van een MTB-bril niet te missen. Voor MTB-brillen met glazen op sterkte kun je kiezen tussen bike-brillen met vast brillenglazen en bike-brillen met clips.

Het voordeel van vaste brillenglazen is, dat je een zo groot mogelijk gezichtsveld hebt, wat vooral prettig is tijdens snelle ritten. Daarnaast kun je bij een MTB-bril je sterkte laten aanpassen tot +/- 3 dioptrie. Met een MTB-bril met clips kun je inserts bevestigen die aangepast zijn aan jouw sterkte.

Natuurlijk kun je tijdens het mountainbiken ook contactlenzen dragen, maar je moet er wel rekening mee houden, dat zweet het draaggevoel negatief beïnvloedt.

Mountainbike-brillen voor dames en heren

Er zijn mountainbike-brillen voor vrouwen en mountainbike-brillen voor mannen. De belangrijkste verschillen zijn met name de kleur en de vorm. Mountainbike-brillen voor vrouwen hebben een smallere snit en zijn aangepast aan de optische wensen die vrouwen zouden hebben. Mountainbike-brillen voor mannen zijn meestal breder en stoerder qua uiterlijk.

De meeste mountainbike-brillen zijn echter unisex en dus even geschikt voor mannen als voor vrouwen. Want zowel dames als heren kunnen een bredere of smallere hoofdvorm hebben. Gelukkig zijn er geen no-go's meer als het gaat om optische voorkeuren. Je kunt dragen wat jij mooi en comfortabel vindt.

Samenvatting - hoe je met een MTB-bril meer plezier beleeft aan je trail-avonturen

Meer reactievermogen, een perfecte pasvorm, een laag gewicht, een optimaal blikveld en een zeker rijgevoel, geen tranende ogen, verblinding of irritatie - een MTB-bril heeft veel voordelen. En bovenal zorgt hij ervoor, dat je je meer op het rijden en het fietsplezier kunt concentreren. Maar hoogwaardige mountainbike-brillen kunnen nog veel meer: ze hebben innovatieve en hoogwaardige brillenglazen voor het juiste zicht, altijd en onder alle weersomstandigheden. Ze hebben slipvaste en verstelbare neusvleugels voor uitstekend comfort. En ze hebben een stevig en breukvast frame voor een lange levensduur. En als je naar het fietspark gaat, zijn MTB-goggles sowieso een absolute must.

Alleen al om deze redenen zou een mountainbike-bril deel moeten uitmaken van de basisuitrusting van elke fietser en niet alleen een modeaccessoire moeten zijn. Maar laten we eerlijk zijn: dat laatste kan natuurlijk ook een aankoopcriterium zijn. Want een MTB-bril is ook een doorslaggevende factor als het om stijl gaat. Want mountainbiken zonder mountainbike-bril - dat is een beetje als een zomer zonder zon. Onvoorstelbaar en maar half zo leuk.