Summer Sale - Tot wel 50% korting!
Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

De mountainbike - klaar voor elk terrein

Als je graag in de natuur bent en ook op niet verharde wegen je fiets niet wilt missen, dan kun je het beste voor een mountainbike kiezen. Hij is voor vrijwel elk oppervlak geschikt en biedt alles van ontspannen off-road rijplezier tot uitdagingen vol actie op ruw terrein. Je hoeft alleen maar de juiste MTB voor jou te kiezen. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Waarin onderscheidt zich een moderne mountainbike?

Mountainbikes verschillen voornamelijk qua geometrie van gewone fietsen en van racefietsen. Ze onderscheiden zich door hun grote, geprofileerde banden, een robuust frame, vering, krachtige schijfremmen en meestal een derailleurversnelling met berg-compatibele overbrengingsverhouding. Een verlaagbare zadelpen hoort er tegenwoordig standaard bij veel mountainbikes.
Deze componenten zijn echter niet altijd hetzelfde: Afhankelijk van het toepassingsgebied vind je een grote keuze aan verschillende MTB-varianten, elk op een specifiek doel afgestemd. Hieronder vind je meer informatie om je te helpen, een goed doordachte aankoopbeslissing te nemen.

Banden en wielmaat

Op moderne MTBs zijn wielen in maten van 27,5 inch (ook wel 650B genoemd) en 29 inch veel gezien. De kleinere versie biedt je meer agiliteit en wendbaarheid en de bijbehorende mountainbikes zijn lichter dan andere. 29 inch wielen zorgen daarentegen voor meer tractie, betere grip en rollen beter op een oneffen ondergrond, wat meer comfort betekent.
De breedte van de banden varieert van 2,1 tot 2,5 inch – alles wat breder is, valt binnen het bereik van de “Plus Bike”. Een dergelijke MTB biedt nog meer grip en comfort, maar de fiets is minder nauwkeurig en wendbaar omdat hij iets zwaarder en trager is. Voor grip en tractie op extreem zachte oppervlakken zoals sneeuw of zand kun je, als je wilt, zelfs de fatbike met een bandbreedte van maximaal 5 inch gebruiken.
In het verleden was de wielmaat meestal 26 inch – maar tegenwoordig vind je deze maat alleen nog maar bij dirt jumpers en fatbikes.

De vering: Fully of hardtail?

“Fullsuspension mountainbikes” of “Fully-MTBs” zijn volledig geveerd, zodat ze zowel op de voor- als achterband een vering hebben. Bij de hardtail mountainbike daarentegen is het frame niet geveerd en is slechts een voorvork beschikbaar. Welke vering je kiest, hangt voornamelijk af van het beoogde gebruik: meer vering zorgt voor meer comfort, grip en tractie, wat belangrijk is op veeleisende ondergrond. Het extra gewicht van de fully-MTB staat op de achtergrond in vergelijk met het verhoogde rijcomfort en de extra veiligheid. Hardtails daarentegen zijn ontworpen voor minder ruw terrein en zijn aanzienlijk lichter en minder onderhoudsintensief. Met anders vergelijkbare uitrusting zijn ze bovendien goedkoper dan een fully.

Een MTB met een frame van carbon, aluminium of staal?

Het frame van een mountainbike is meestal gemaakt van aluminium of carbon. Beide materialen zijn stabiel en efficiënt.

  • Als je snel onderweg wilt zijn en elk onnodig gram op je fiets wilt besparen, is een zeer licht maar ook duurder carbon-frame onvermijdbaar.
  • Aluminium frames daarentegen zijn ook te vinden op meer betaalbare modellen. Het lichte metaal kan op de weegschaal niet volledig concurreren met carbon, maar is zeker niet zwaar en in zijn geheel zeer krachtig.
  • Bij hardtails (en minder vaak bij fullys) worden ook frames gemaakt van titanium of staal. Beide materialen worden gekenmerkt door een speciale esthetiek, duurzaamheid en levendig rijgedrag. Titanium wordt vooral gewaardeerd vanwege zijn geringe gewicht en zijn schitterende uiterlijk, maar is ook vrij duur. Stalen frames daarentegen zijn zwaarder dan hun tegenhangers, maar worden als uitzonderlijk robuust en duurzaam beschouwd.

De versnellingen op de mountainbike

Gewoonlijk hebben mountainbikes derailleur-versnellingen, omdat ze een brede overbrenging bieden, nauwkeurig schakelen mogelijk maken en comfortabel te bedienen zijn. Ze bestaan inmiddels meestal uit een kettingblad voor en de cassette op het achterwiel met elf of twaalf rondsels. Modellen met derailleur en twee of drie kettingbladen, evenals MTBs met naafschakeling of in het frame geïntegreerde aandrijving zijn eerder de uitzondering.

Welke MTB is geschikt voor jou?

Je mountainbike moet perfect worden afgestemd op je lichaam en het toepassingsgebied. De volgende typen MTB zijn er:

Cross country / marathon

Bij de lichte cross country fietsen (kort: XC-bikes) heeft snel zijn de prioriteit. Vaak zijn dit hardtail MTBs, steeds vaker ook fully-mountainbikes, die met hun licht lopende banden bedoeld zijn voor onverharde wegen, maar niet voor zwaar terrein. De veerweg is vrij gering (ongeveer 100 mm), wat het rijcomfort op ruw terrein kan beperken. Deze MTBs zijn echter perfect voor XC-races of marathonraces.

Trail bikes / all mountain en enduro

Deze fietsen zijn allrounders en overtuigen met hun uitgebalanceerde geometrie en robuuste banden.

  • Met de trail bike zijn zowel vlak terrein als bergachtige passages geen probleem. De veerweg bevindt zich in het middelste bereik en biedt voldoende comfort om zowel bergop- als bergafwaarts veel plezier te bieden.
  • De enduro vertegenwoordigt de overgang naar de downhill bike. Snelle afdalingen met dalingen en sprongen zijn geen probleem met een veerweg van ongeveer 160 mm – maar bieden nog steeds genoeg comfort voor lange tochten.

Downhill

Downhill-mountainbikes zijn de MTBs voor het zwaarste gebruik. Als je snel bergaf wilt, is een downhill-bike de mountainbike van je keuze. Versterkte banden met een ruw profiel, grote voorvorken met een veerweg van ongeveer 200 mm, een lange wielbasis en een superplatte stuurhoek zorgen voor controle en maken dit MTB-type perfect voor gebruik op zeer steil en ruw terrein.

Mountainbikes: puur plezier voor zowel vrouwen als mannen

Veel fabrikanten bieden mountainbikemodellen aan die specifiek zijn ontworpen voor de vrouwelijke anatomie. Zadel, stuur en handgrepen worden eraan aangepast en ook de vering wordt aangepast aan het gemiddeld lagere lichaamsgewicht. Maar als een vrouw zich het meest comfortabel voelt op een bepaalde mountainbike voor mannen, kan ze het zonder te aarzelen kopen. Individuele componenten zoals het zadel kunnen in geval van twijfel worden vervangen.

Koop een mountainbike online bij BIKE24

In de BIKE24 winkel vind je een groot assortiment aan verschillende mountainbikes voor elk gebruiksdoel. Je moet echter eerst de juiste framegrootte voor je fiets bepalen. Dit is belangrijk voor een gezonde rijpositie en voor het optimale rijgedrag van de MTB. Je hoeft je geen zorgen te maken over fietsmontage: we monteren alle fietsen voor het transport, dus je hoeft alleen maar een paar kleinere dingen te doen om je bij ons in de shop bestelde MTB thuis rijklaar te maken. Als je vragen hebt over framegrootte, de montage of andere zaken die te maken hebben met de mountainbike, zal de BIKE24 klantenservice je graag helpen.