Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

MTB-pedalen - met klik of platform over het terrein

Klik of platform? Dat is hier de vraag! Want als het om MTB-pedalen gaat, domineren deze twee varianten de markt. Maar afgezien van deze vraag is er nog veel meer dat je moet weten voordat je je nieuwe pedalen koopt. Op deze pagina leggen we uit wat belangrijk is bij het kopen van MTB-pedalen. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Klik- of platformpedalen - deze MTB-pedaaltypen zijn verkrijgbaar

Krachtoverbrenging, stevig staan en controle - als een van de drie contactpunten tussen mens en fiets zijn de pedalen op een mountainbike bijzonder belangrijk. Bergop zorgen ze ervoor, dat je maximale kracht overbrengt op het terrein. Bergafwaarts helpen ze je om je fiets te stabiliseren. En voor jumps, drops en co. is een stevige stand het allerbelangrijkste.

Er zijn in principe twee soorten pedalen voor mountainbikes: klikpedalen (ook wel clickies genoemd) en platformpedalen (ook wel flat-pedals genoemd). Het verschil: MTB-klikpedalen hebben een mechanisme waarbij een plaatje (het schoenplaatje) dat aan de schoen is bevestigd, vastklikt. Om de verbinding los te maken, wordt de voet opzij gedraaid. De stevige verbinding tussen schoen en pedaal garandeert een optimale krachtoverbrenging en een vaste controle over de bike. Klikpedalen zijn ideaal voor wedstrijden en cross-country.

MTB-flat pedals daarentegen bieden een breder stavlak, waarbij je op het pedaal gaat staan, net als bij elk ander fietspedaal. De voet kan in een handomdraai van het pedaal worden getrokken en alle voetposities zijn mogelijk. Daarom is het MTB-platformpedaal de eerste keuze voor technische disciplines zoals enduro of freeride.

Als je de voordelen van beide soorten pedalen wilt gebruiken, zijn de zogenaamde MTB-combi-pedalen met een breed platform en klikmechanisme aan slechts één kant optimaal.

Wat onderscheidt speciale MTB-pedalen?

Of het nu klikpedalen, flat-pedals of combi-pedalen zijn - MTB-pedalen verschillen op allerlei manieren van conventionele fietspedalen:

  • veilige stand: Een veilige stand is belangrijk voor optimale krachtoverbrenging en controle op het terrein. Daarom hebben platformpedalen een vrij groot stavlak en zorgen de pins (meestal schroefbare stalen pennen op het pedaal) voor grip. Klikpedalen kunnen erg klein zijn, maar de lange as en het klikmechanisme zorgen ook voor een stevige stand.
  • vuilbestendigheid: Om ervoor te zorgen dat het klikmechanisme altijd werkt, zijn MTB-pedalen zo ontworpen, dat modder en smeltwater hun werking niet belemmeren. Voor platformpedalen is het ook belangrijk dat het stavlak stroef blijft als het nat is.
  • duurzaamheid: MTB-pedalen worden zwaarder belast en de as, lagers en, in het geval van klikpedalen, het mechanisme, moeten dienovereenkomstig stabiel zijn. Daarom zijn MTB-pedalen duurzaam en robuust geconstrueerd.

Koopadvies - op deze details moet je letten bij het kopen van MTB-pedalen

Welk type pedaal je ook kiest, dit zijn de dingen waar je op moet letten bij aankoop:

  • kliksysteem: de fabrikanten van klikpedalen gebruiken deels verschillende kliksystemen met verschillende schoenplaatjes. De bijpassende schoenplaatjes worden meestal bij het pedaal geleverd. Ze hebben een gestandaardiseerde bevestiging (SPD 2-gaats) met twee schroeven en passen daarom in elke schoen die voorbereid is voor MTB-klikpedalen. De pedalen van Speedplay hebben echter vier gaten en de SPD-pedalen voor op de weg hebben drie gaten. Als je al klikpedalen gebruikt of op meerdere bikes met klikpedalen wilt gaan rijden, zorg er dan voor dat alle pedalen hetzelfde systeem gebruiken.
  • schoenen: Zoals hierboven vermeld, heb je speciale schoenen nodig voor klikpedalen, met de juiste bevestigingspunten voor de MTB-schoenplaatjes in de zool van de schoen. Controleer altijd of je 2-gaats, 3-gaats of 4-gaats nodig hebt - 2-gaats is gebruikelijk voor de meeste MTB-klikpedalen. Theoretisch kun je met elke schoen op MTB-flat-pedals rijden, maar vanwege de speciale voorwaarden voor het biken moet je ook speciale MTB-schoenen voor platformpedalen dragen.

MTB-pedalen kopen bij BIKE24

Bepalend voor de keuze van de juiste MTB-pedalen is je rijstijl. Voor wedstrijden en cross-country raden we klikpedalen aan voor een optimale krachtoverbrenging. Voor trail, enduro en freeride bieden flat pedals MTB meer vrijheid en veiligheid. In het algemeen moet je bij het kiezen van pedalen letten op een stevige stand op het pedaal en een stabiele constructie.