Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid

MTB-beschermers - maximale bescherming op de trails & wanneer dan ook

Goed beschermd is het halve werk. Dit geldt niet alleen voor mountainbiken, maar ook in het algemeen, om gezamenlijk je bestemming te bereiken. Want zelfs met een voorzichtige rijstijl zijn valpartijen niet altijd te vermijden. Des te beter als protectoren je beschermen tegen zwaardere blessures. Het aanbod aan beschermers is tegenwoordig enorm en er zijn voor bijna elk lichaamsdeel beschermers in verschillende maten, van MTB-protectorjacks tot kniebeschermers. Ontdek samen met ons op deze pagina welke beschermers geschikt zijn voor jou. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

MTB bescherming in één oogopslag

Beschermers zijn al lang niet meer weg te denken bij mountainbikers. De reden hiervoor is simpel: bij een val verzachten ze de kracht van de impact en beschermen je zo tot op zekere hoogte tegen letsel. Naast de MTB-helm, MTB-bril en MTB-handschoenen zijn ze de belangrijkste veiligheidsuitrusting voor alle soorten bike-avonturen.

MTB-protectoren zijn verkrijgbaar voor allerlei doeleinden en in verschillende uitvoeringen. En als het moet, kun je jezelf op de bike van top tot teen beschermen met fietsbeschermers respectievelijk kleding met geïntegreerde protectoren. Maar meestal is dat niet nodig, omdat je bijvoorbeeld op de trail minder bescherming nodig hebt dan bij downhill of freeride. Als je downhill-protectoren wilt kopen, moet je overwegen welke lichaamsdelen je wilt beschermen.

De eenvoudige regel is: hoe technisch veeleisender en sneller je bent op je bike, hoe meer bescherming je nodig hebt. Je moet ook bedenken hoeveel bewegingsvrijheid je wilt hebben op de bike. Want zelfs de beste protector voel je - ademend vermogen en bewegingsvrijheid zijn zonder beschermer altijd beter dan met.

Voor deze lichaamsdelen is er speciale fiets bescherming

Om je een beter overzicht te geven van ons assortiment beschermers, hebben we hieronder de belangrijkste soorten protectoren samengevat:

 • kniebeschermers MTB: Knie en/of scheenbeen zijn zeker de lichaamsdelen waarvoor beschermers het meest de moeite waard zijn. Zelfs bij het biken op trails kunnen je scheenbenen gemakkelijk worden geraakt of tegen een pedaal aankomen. 
 • MTB-beschermers voor de rug: De rug loopt vaak klappen op bij valpartijen. Een pure rugprotector is comfortabeler om te dragen dan een protector voor het hele bovenlichaam en wordt daarom steeds populairder, zelfs onder trailbikers. Als alternatief kan een protector-rugzak ook goed zijn werk doen.
 • MTB-beschermers voor borst en torso: Een beschermer voor de borst of voor het hele torso is een must voor zwaar freeride- of downhillgebruik. Je kunt kiezen uit shirts, vesten en zelfs complete MTB-protectorjacks.
 • MTB-elleboogbeschermers: Na de knie en het scheenbeen is de elleboog het meest gevoelige deel bij een val. Daarom moeten trailbikers die technisch rijden ook deze bescherming overwegen.
 • protectorbroeken: Broeken met geïntegreerde protectoren beschermen de heupen, het stuitje en de dijen. Omdat je er vrijwel onbelemmerd in kunt bewegen, zijn ze ook een goede zaak op het parcours - en onmisbaar voor zwaardere toepassingen.
 • nekbeschermers: Nekbeschermers (nekbraces) uit de motorcross zijn alleen interessant voor downhill en freeride - maar hier zeker het overwegen waard. Want nekbeschermers kunnen een effectieve bescherming bieden tegen ernstige blessures.
 • MTB-beschermers voor de pols: Polsbeschermers komen uit de rollerblade-wereld en bieden extra bescherming naast handschoenen. 
 • MTB-beschermers voor de enkels: Iedereen die wel eens de crank of een steen tegen zijn enkel heeft gehad, zal niet vergeten om ook dit lichaamsdeel te beschermen - of het nu op de trail is of downhill.

Mountainbike bescherming - onze kleine materiaalwetenschap

Behalve naar toepassingsgebied kunnen mountainbike-beschermers ook worden onderscheiden op basis van hun constructie of materiaal. Er zijn intussen drie soorten beschermers - van comfortabele, lichtgewicht schuimrubberen beschermers tot maximale hardschalen protectie. Over het algemeen moet je een afweging maken tussen maximale bescherming en een zo groot mogelijke bewegingsvrijheid:

 • schuimrubber beschermers: Dit eenvoudigste type beschermer is licht, luchtig en bijzonder comfortabel om te dragen. Het beschermende effect is echter niet zo hoog als bij andere typen beschermers. Daarom zijn ze vooral interessant voor toertochten en trail-riding. 
 • hardshell-beschermers: De hardshell biedt de hoogste bescherming, omdat hij de krachten die erop werken over een groot oppervlak verdeelt. Dit maakt ze ideaal voor bijzonder zwaar downhill- en freeride-gebruik. Deze protectoren zijn echter het zwaarst, het minst comfortabel en minder ademend.
 • visco-elastische protectoren: de gulden middenweg onder de protectoren. De moderne visco-elastische kunststoffen sluiten dicht aan het lichaam aan en zijn daarom zeer comfortabel om te dragen. Ze zijn ook lichter en luchtiger dan hardshell. Bij zware impact tijdens een val verhardt het materiaal in een oogwenk en beschermt daarom veel beter dan schuim. Voor veeleisende trail- en toeravonturen zijn ze daarom absoluut de eerste keuze.

Koopadvies - waar je nog meer op moet letten bij aankoop

Als je eenmaal hebt besloten welk type beschermers je voor welke lichaamsdelen wilt gebruiken, moet je bij aankoop op deze details letten:

 • pasvorm: Om volledige bescherming te bieden, moeten fietsbeschermers perfect passen. Bovendien draag je ze alleen graag als ze goed zitten. Let daarom op de maatspecificaties van de fabrikant. Let op welke en hoeveel verstelmogelijkheden ze bieden. Lichtere, comfortabelere beschermers bieden meestal geen individuele verstelmogelijkheden. Ze worden net als kleding direct op de huid gedragen en zorgen voor een comfortabele pasvorm dankzij elastische materialen. Om de protectoren perfect te kunnen aanpassen, is klittenband voor individuele bevestiging beter - maar dit gaat meestal ten koste van het draagcomfort.
 • testnorm: Net als voor helmen bestaan er testnormen voor protectoren, aan de hand waarvan hun beschermende werking in proefopstellingen wordt getest. De Europese norm CE EN1621 met het achtervoegsel -1 voor gewrichtsbeschermers en -2 voor rugbeschermers is doorslaggevend. In beide gevallen zijn er twee niveaus - niveau 2 biedt een hogere bescherming dan het basisvereiste van niveau 1.
 • andere beschermers: Dit spreekt voor zich, maar je moet natuurlijk sowieso een helm, een fietsbril en handschoenen hebben en deze altijd dragen als je op de fiets zit. Deze drie items vormen min of meer de basisbeschermingsuitrusting op de fiets. Fietsschoenen worden over het algemeen niet beschouwd als beschermers, maar MTB-schoenen zijn geoptimaliseerd, om je voet beter te beschermen tegen externe krachten en om hem optimaal te stabiliseren.
 • rijstijl: Het moet ook duidelijk zijn dat zelfs de beste fietsbeschermers je geen onkwetsbare superheld maken. De beste manier om jezelf te beschermen tegen blessures is door op de juiste manier te rijden en valpartijen zoveel mogelijk te vermijden.

Zo vind je online de juiste protectoren - conclusie

Als je fietsbeschermers wilt kopen, moet je eerst beslissen voor welke lichaamsdelen je bescherming nodig hebt. Want op de trail of op de weg in het algemeen kunnen te veel beschermers beperkend zijn. Aan de andere kant is bijvoorbeeld bij downhill volledige bescherming op de fiets essentieel. Je moet ook beslissen wat voor soort beschermers je wilt: lichtgewicht modellen van schuim die bijzonder comfortabel zijn om te dragen? Maximale bescherming met hardshell, dat minder comfortabel is? Of protectoren met visco-elastische elementen, die veel comfort en goede bescherming combineren? Hoe dan ook, je beschermers moeten je echt goed passen, zodat ze je ook effectief kunnen beschermen. Daarom vind je in onze online-shop alleen hoogwaardige modellen van topmerken als Fox, ION, iXS, POC, Leatt & Endura in verschillende maten.