Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Fietsenrekken en fietsstandaards voor wand, plafond & vloer bij BIKE24

Je wilt je fiets parkeren, maar je ziet nergens een geschikte plek? Of je nu een zijstandaard, een achterstandaard of een tweebenige standaard nodig hebt, hier vind je de juiste fietsstandaard voor MTB's, racefietsen, city- en trekkingbikes. Ook voor je eigen vier wanden heeft BIKE24 talloze producten in het assortiment, van presentatiestandaards tot stijlvolle wandfietsbeugels, zodat je je fiets kunt opbergen en presenteren. Hier leggen we uit welke soorten fietshouders er zijn en waar je op moet letten bij een fietsstandaard. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Wat zijn de belangrijkste soorten fietsstandaards?

Naast bagagedragers en spatborden behoren fietsstandaards tot de fietsaccessoires waarmee je je fiets op een ongecompliceerde en veelzijdige manier kunt gebruiken en beschermen. De keuze aan merken en kleuren is enorm. Maar in wezen kun je fietsstandaards onderverdelen in drie typen:

  • zijstandaard
  • achterstandaard
  • tweepootstandaard

Hieronder lees je hoe de verschillende soorten fietsstandaards zich van elkaar onderscheiden. Alle soorten fietsstandaards hebben echter één doorslaggevende functie gemeen: ze zorgen ervoor, dat je fiets praktisch overal veilig kan staan en dat je hem nergens meer tegenaan hoeft te zetten.

Zijstandaard / middenstandaard

Of het nu om een stadsfiets, trekkingbike of kinderfiets gaat, op bijna elke fiets zijn fietsstandaards zoals de zijstandaard te vinden. De reden is, dat ze onopvallend en ongecompliceerd in gebruik zijn. Fietszijstandaards zijn daarom een uitstekende oplossing voor fietsen met weinig of geen bagage. Je monteert een zijstandaard eenvoudig met een schroef op het middenframe achter de trapas en je fiets heeft de nodige stabiliteit om via drie punten op de grond (fietsstandaard en wielen) autonoom geparkeerd te worden. 

Achterstandaard

De achterstandaard is het perfecte alternatief voor de zijstandaard. Zoals de naam al aangeeft, wordt de fietsstandaard bevestigd aan het achterframe, uitdrukkelijk aan het achterste gedeelte van de achtervork of aan de uitvaleinden. Dat maakt dit type standaard perfect voor MTB's, omdat hij stabiel staat op verschillende ondergronden en hellingen, en als fietsstandaard ter hoogte van het achterwiel veel beter bestand is tegen extra belading.

Tweepootstandaard

Tweepootstandaards voor fietsen worden centraal aan de trapas gemonteerd en zijn de optimale oplossing voor fietsen met een hoog gewicht (bijvoorbeeld e-bikes) en een zware lading (kind en kinderzitje). Op een vlakke ondergrond zijn tweepootstandaards het meest stabiele type fietsstandaard: het voorwiel wordt "opgekrikt", wat voorkomt dat je fiets kantelt of opzijvalt.

Fietsenrekken en fietshouders voor vloer, muur en plafond

Mountainbikes, racefietsen en gravelbikes hebben omwille van het gewicht meestal geen gemonteerde fietsstandaard. In dat geval, en ook voor het stallen of repareren van fietsen, kun je externe fietsenrekken en -standaards gebruiken. Afhankelijk van de beschikbare ruimte, je voorkeuren en hoe vaak je je fiets gebruikt, zijn er verschillende mogelijkheden, zoals wandbevestigingen en fietsophangsystemen, om je fiets op te bergen.
Waar je vooral op moet letten bij de aanschaf van een fietshouder:

  • de maximale belasting van de fietshouder; een racefiets weegt meestal maximaal 10 kg, een e-bike haalt al snel 25 kg
  • compatibiliteit van de houder met de afmetingen van je fiets
  • bandenbreedte: fietsbeugels voor het voor- of achterwiel moeten voldoende ruimte bieden voor breedte van je banden

Fietsopslag in huis & garage: wandhouder

Het klassieke fietsophangsysteem is de muurbeugel. Deze wordt stevig aan de wand bevestigd, waarbij je - afhankelijk van de belasting - rekening moet houden met de aard van de wand.
Afhankelijk van het type muurbevestiging kun je je racefiets of MTB horizontaal (meestal aan de bovenbuis) of verticaal (meestal aan het voor- of achterwiel) aan de muur bevestigen. Een 2-punts-fietshouder is het meest stabiel en voorkomt ook dat het stuur de wand raakt. Sommige wandfietsbeugels kunnen worden ingeklapt of gedraaid, waardoor je de fiets ruimtebesparend kunt opbergen.

Fietsen opbergen in huis & garage: vloerstandaards

Bij deze praktische en goedkope fietsstandaards wordt je fiets via het frame of het achterwiel aan de grond vastgemaakt. Zowel thuis als buiten zijn vrijstaande fietsenrekken een flexibele en ongecompliceerde opbergmogelijkheid voor je fiets en ook uitstekend geschikt om kleine reparaties te doen. Veel houdersystemen zijn opvouwbaar en dus gemakkelijk mee te nemen.

Koop fietsstandaards & fietsopbergsystemen bij BIKE24

Je vindt fietsstandaards en fietsopbergsystemen in de BIKE24-onlineshop in het menu-onderdeel Fietsaccessoires.