Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Fietstassen bieden veel bergruimte voor elke dag, in je vrije tijd of op reis

Fietsen is goed voor milieu, lichaam en geest. Vandaar dat mensen zich al lang niet meer alleen in hun vrije tijd zo voortbewegen. Het staat steeds meer centraal bij de verplaatsingen in het leven van alledag. Daarom zijn er veel praktische accessoires - ook om de beschikbare bagage goed en veilig op te vervoeren. Fietstassen zijn ware ruimtewonderen. Ze zijn niet alleen onmisbaar in het dagelijks leven als je op je city-bike zit, maar ook tijdens fietstochten en fietsreizen op je toerfiets of e-bike. Ontdek hier wat echt belangrijk is als het gaat om fietstassen voor de bagagedrager. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Wat voor fietstassen zijn er?

Er zijn vele soorten fietstassen, zoals stuurtassen, frame-tassen, zadeltassen, bagagedragertassen en nog veel meer. Over het algemeen is het belangrijkste verschil tussen de tassen de plaats waar je ze aan de fiets bevestigt. Bagagedragertassen bevestig je, zoals de naam al zegt, aan de bagagedrager. Ze hangen rechts en/of links parallel aan het achterwiel of rusten op de bagagedrager zelf. Er zijn echter ook starre varianten in de vorm van (harde) koffers, die je ook op het draagvlak van het bagagerek bevestigt. Deze kun je vaak afsluiten en zijn daarom een ideale manier om een helm of regenjas in op te bergen, als ze niet nodig hebt bij een uitstapje. Fietstassen worden vooral gebruikt op stads-, trekking- of e-bikes, maar niet op MTB's of racefietsen.

Om bagagedragertassen te kunnen gebruiken heb je natuurlijk een bagagedrager nodig. Als je er nog geen hebt, vind je in ons assortiment een groot aantal bagagedragers om achteraf aan te brengen.

Waarom een fietstas kiezen?

Nu vraag je je misschien af waar je een fietstas voor nodig hebt. Hij biedt talloze voordelen, waardoor het de ideale metgezel is voor bijna elke fietser. Wat je onderweg ook bij je hebt, met een fietstas is je bagage goed en veilig opgeborgen tijdens de rit. De meeste modellen bieden minstens evenveel opbergruimte als een rugzak en zitten je niet in de weg bij het fietsen. Een volle rugzak op je rug kan evenwichtsproblemen veroorzaken in bochten of bij het remmen, en dat is niet alleen gevaarlijk voor jou. Omdat fietstassen in het algemeen, en natuurlijk ook die voor de bagagedrager, aan de fiets worden bevestigd, heb je meer bewegingsvrijheid. Dit maakt zelfs lange tochten tot een ontspannen avontuur. Fietstassen zijn onmisbare metgezellen, vooral op lange fietstochten: ze bieden veel volume, zijn goed te bereiken, gemakkelijk te monteren en laten een lading toe die het zwaartepunt niet te veel beïnvloedt, zodat je ook met een zware lading de controle over je fiets kunt houden.

Klassieke fietstas, zijtas of dubbele fietstas - welke is geschikt voor jou?

Er zijn drie hoofdtypen fietstassen: klassieke fietstassen die boven op de bagagedrager zitten, dubbele fietstassen die je over de bagagedrager hangt en zijtassen die rechts en/of links parallel aan het achterwiel hangen.

Klassieke fietstas

De klassieke bagagedragertas wordt bevestigd aan de bovenkant van de bagagedrager. Sommige zijn ook verkrijgbaar met uitklapbare zijvakken, zodat je ze als driedubbele tas kunt gebruiken als je meer opbergruimte nodig hebt. Deze, meestal compacte, tassen hebben vaak extra buitenvakken, drinkhouders voor waterflessen en riemen waarmee je ze ook als schoudertas kunt gebruiken. Koffers, hard-shell-koffers en bagagedragermanden zijn een speciale vorm van dit soort tassen. Hoewel bagagedragermanden praktisch zijn omdat je er veel in kunt opbergen, hebben tassen en koffers het voordeel dat je ze stevig kunt sluiten en de bagage er niet uit kan vallen. Bovendien is je kostbare bagage beschermd tegen alle weersomstandigheden.

Dubbele fietstas

Dubbele fietstassen bestaan, zoals de naam al zegt, uit twee met elkaar verbonden fietstassen. Ze bieden ook de mogelijkheid om ertussen een extra tas op de bagagedrager te bevestigen - dan wordt de dubbele fietstas een driedubbele. Dit type fietstas is ideaal voor bike-packing-tochten of langere fietstochten waarbij je veel bergruimte nodig hebt. Het nadeel is echter dat je de delen vaak niet gemakkelijk afzonderlijk van de bagagedrager af kunt nemen en als schoudertas kunt gebruiken, wat het toepassingsgebied beperkt tot het vervoeren van bagage op de fiets.

Zijtas

Zijtassen bevestig je naast het voorwiel op een low-rider-bagagedrager of aan de bagagedrager achterop. Ze zijn verkrijgbaar als enkele fietstas of als paar en kunnen onafhankelijk van elkaar worden bevestigd. Fietstassen voorop zijn vooral voor langere tochten een goed idee, omdat het verdelen van de lading het zwaartepunt van je fiets verbetert. Ze hebben meestal een kleiner volume dan de fietstassen voor achter, zodat je ze in bochten niet met de punten van je schoenen raakt en het zwaartepunt en de noodzakelijke stuurkrachten gematigd blijven. Deze fietstassen hebben vaak de mogelijkheid om draagriemen te gebruiken, zodat ze snel tot rugzak of schoudertas kunnen worden. Daardoor is deze versie niet alleen je perfecte metgezel op trektochten, maar ook ideaal om elke dag boodschappen in de stadsjungle boodschappen te doen. In de regel is het ook gemakkelijk om de zijtassen aan de fiets te bevestigen en ze weer los te maken, door moderne bevestigingssystemen.

Hier zijn de drie belangrijkste soorten fietstassen op een rij:

Klassieke fietstas Dubbele fietstas Zijtas
 • compacte allrounder
 • vaak uitgerust met extra's zoals extra buitenzakken, flessenhouders of uitklapbare zijtassen
 • kun je bij aankomst ook als schoudertas dragen, want schouderbanden kunnen worden aangebracht
 • moet meestal op de bagagedrager worden gemonteerd met behulp van montageplaten/railsystemen
 • vaak alleen van waterafstotend materiaal gemaakt (regenhoes als accessoire vereist)
 • veel opbergruimte voor effectief gebruik tijdens fietstochten of langere tochten
 • vaak goedkoper in aanschaf
 • vaak alleen van waterafstotend materiaal gemaakt (regenhoes vereist als accessoire)
 • niet optimaal bruikbaar op de plaats van aankomst, omdat de fietstassen vaak aan elkaar vast zitten
 • gemakkelijk aan te brengen over de bagagedrager heen
 • moderne bevestigingssystemen maken het gemakkelijker om ze los en vast te maken
 • gemakkelijk te monteren, meestal zonder extra montageplaten/railsystemen
 • vaak waterdicht materiaal
 • comfortabel te dragen, zelfs op de plaats van aankomst, omdat de riemen de tas veranderen in een rugzak of schoudertas
 • kan dagelijks worden gebruikt of voor fietstochten

Welk type tas je ook kiest, het is belangrijk om uit te zoeken of je bagagedrager geschikt is voor montage respectievelijk stabiel genoeg is voor het bevestigen van een fietstas voor op de bagagedrager.

Bagagedragerfietstas - het gaat om het materiaal

Het juiste materiaal is belangrijk, omdat je fietstas direct wordt blootgesteld aan de elementen en ontworpen is om de inhoud juist daartegen te beschermen. De meeste fietstassen zijn waterafstotend of zelfs waterdicht, zodat je spullen - bijvoorbeeld je laptop op weg naar je werk of je extra kleding tijdens een fietstocht - optimaal beschermd zijn tegen vuil en vocht. Veel gebruikte materialen zijn polyester, nylon of canvas, waarbij sommige per se waterafstotend of waterdicht zijn en andere, zoals canvas, door de fabrikant zijn geïmpregneerd. Dit moet je van tijd tot tijd herhalen volgens de aanwijzingen van de fabrikant. Waterdicht en vuilafstotend zijn daarentegen zakken van polyester met een coating PVC, dat ook als zeil voor vrachtwagens wordt gebruikt. Dit type draagtas is bijzonder robuust, slijtvast en duurzaam; de stijl is meestal sportief. Fietstassen van leer of met gedeeltelijke leren applicaties op de sluiting en de draagriem, die bij goed onderhoud net zo onverwoestbaar zijn, komen tegenwoordig minder vaak voor. Omdat leer veel zorg nodig heeft om bestand te zijn tegen weer en wind en om lang mooi te blijven, moet je de verzorgingsinstructies van de fabrikant opvolgen.

Als je bagage onder geen beding nat mag worden, zoals bij belangrijke documenten, een camera of een laptop, dan moet je niet alleen controleren of het buitenmateriaal van de fietstas waterdicht is, maar ook naar de kwaliteit van de naden kijken. Alleen als de naden gelast of anderszins behandeld zijn, is de fietstas bestand tegen zelfs de zwaarste regenbuien.

Als algemene regel geldt dat de fietstas bestand moet zijn tegen alle belastingen en aan al je eisen moet voldoen.

💡 Nog een tip: als je de draagtas gebruikt voor je dagelijkse boodschappen, kies dan een tas van flexibel materiaal, dat kan zich dus optimaal aan de inhoud aanpassen. Stijve modellen of modellen met een stijf rugpand zijn daarentegen ideaal om boeken, documenten of een laptop in mee te nemen.

De verschillende bevestigingssystemen - zo blijft de fietstas op zijn plaats

Je kunt fietstassen op verschillende manieren aan de bagagedrager of fiets bevestigen. Met riemen, haken, rails of kliksystemen. De bekendste merken met gevestigde bevestigingssystemen zijn KLICKFix, Ortlieb en Vaude.  

Het merk KLICKFix biedt een systeem met een adapter voor de bagagedrager. Deze bestaat uit een grote, afsluitbare plaat die je met schroeven stevig op de bagagedrager monteert. Belangrijk is dat de bagagedrager niet breder mag zijn dan 14,5 cm. De zijtassen hang je dan eenvoudig in de zijsleuven van de adapter. Manden of klassieke draagtassen klik je aan de bovenkant vast. Het bijzondere van dit systeem is dat je manden, tassen en boxen met één klik kunt losmaken zodra het slot open is. Klassieke fietstassen of boxen maak je bijvoorbeeld met het UniKlip-bevestigingssysteem vast zonder extra adapterplaten en kun je dus zonder extra apparatuur op een groot aantal dragers monteren. 

Het Ortlieb-Quick-Lock-systeem is er in drie varianten: Quick-Lock 1, Quick-Lock 2 en Quick-Lock 3. Het basisprincipe is echter voor alle typen hetzelfde. Ortlieb-zijtassen hebben haken aan de achterkant, waarmee je de tas gemakkelijk aan de bagagedrager kunt hangen. Het bijzondere is, dat dit de haken zich automatisch ver- en ontgrendelen wanneer je de fietstas inhaakt of optilt. Het is daarom zelfsluitend. Om ook de onderste helft van de tas vast te zetten, is er een derde haak die je achter een van de verticale stangen van de bagagedrager kunt klemmen. Dit voorkomt dat de tas tijdens het rijden loskomt of verschuift. Bij klassieke bagagedragertassen gebruikt Ortlieb zijn eigen Rack-Lock-systeem. Er zit een soort rail aan de tas, die je eenmalig aan de bagagedrager aanpast. Met vier verstelbare haken aan de onderkant kun je Ortlieb-bagagedragertassen met kliksysteem eenvoudig aan alle gangbare bagagedragers bevestigen - de ontgrendelingshendel dient dan als sleutel, om de tas veilig tegen diefstal op de bagagedrager te laten zitten - en in een handomdraai weer te verwijderen. Er zijn geen verdere adapters nodig.

Het QMR(Quick Mount Release)-systeem is ook een bevestigingssysteem met haken dat gebruikt wordt op Vaude-zijtassen. Deze haken zijn aan de achterkant van de tas bevestigd en maken het mogelijk de tas gemakkelijk aan de bagagedrager te hangen. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat de haak past op de buisdiameter van de drager. Vaude ondersteunt een maatbereik van 8-16 mm. Er worden verwisselbare adapters meegeleverd, die je gemakkelijk kunt verwisselen.

Zorg er bij de montage altijd voor dat je de systeemonderdelen en ook de tassen, koffers of manden volgens de instructies van de fabrikant bevestigt, zodat je niet wordt gehinderd bij het trappen of de bagage eraf valt.

Handige features van fietstassen

Persoonlijke smaak en behoeften bepalen ook welk fietstasontwerp je uiteindelijk kiest. We raden je echter aan om ook op ogenschijnlijk kleine details te letten. Veel merken rusten hun fietstassen al uit met reflectoren of reflecterende elementen. Zelfs als je niet van plan bent 's nachts te fietsen, zijn reflectoren elementair in de schemering of bij slecht weer, om je zichtbaarheid en dus je veiligheid te waarborgen. Extra buitenvakken zijn ook een handige feature, om snel en gemakkelijk bij kleine voorwerpen te kunnen, zonder ze in het hoofdvak van de tas te hoeven zoeken. Aan de binnenkant moet je er ook op letten, dat je tas extra vakken heeft voor een betere organisatie. Zo heb je altijd overzicht over de gehele inhoud van je fietstas.