Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Vario-zadelpennen - altijd de perfecte zithoogte

Omhoog en omlaag - inschuifbare zadelpennen, ook wel dropper-posts genoemd, zijn op mountainbikes niet meer weg te denken. En daar is een goede reden voor: met een Vario-zadelpen kun je je zithoogte veranderen met één druk op de knop. Dit vergroot je bewegingsvrijheid en veiligheid op technisch veeleisend terrein aanzienlijk. Op deze pagina leggen we uit waarom een dropper post zadelpen een must-have is voor elke MTB en nu ook voor sommige gravelbikes interessant is. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Waarom een dropper-post een zinvolle investering is

De zadelpen is altijd al belangrijk geweest op een mountainbike. Als het terrein uitdagend wordt of als het steil bergaf gaat, geeft het je meer bewegingsvrijheid en zekerheid als het zadel verder omlaag kan. De reden: het lagere zwaartepunt zorgt voor een stabielere gewichtsverdeling en vermindert ook de kans dat je, als het tegenzit, over het stuur heen gaat.

Om de zadelpen omlaag te brengen, moest je vroeger op het hoogste punt van de toer altijd afstappen en de zadelpen handmatig omlaag in het frame duwen. Gelukkig kwamen er op een gegeven moment knappe koppen op het idee om dit gebruiksvriendelijker op te lossen: via een zadelpen, die je met één druk op de knop kunt laten zakken en weer omhoog kunt laten komen. De Vario-zadelpen (ook bekend als verstelbare zadelpen, dropper-post of telescopische zadelpen) was geboren. Tegenwoordig is de verstelbare zadelpen onmisbaar op elke serieuze mountainbike - en in toenemende mate ook op gravelbikes. Omdat hij zo populair en praktisch is, zijn er tegenwoordig ook heel veel verschillende modellen. Je favoriete bikeshop heeft Vario-zadelpennen op voorraad van bekende merken als Kind Shock, RockShox en FOX.

Op welke features moet je letten bij Vario-zadelpennen?

Als je een nieuwe dropper-post wilt kopen, heb je niet alleen keuze uit verschillende modellen, maar zijn er ook veel details waar je op moet letten.

Inbouwlengte & slag - meer ruimte voor variatie

De slag geeft het maximale aantal cm of mm aan waarmee je de verstelbare zadelpen kunt verlagen. De vuistregel: hoe groter de slag, hoe meer bewegingsvrijheid je hebt. Vario-zadelpennen met een grotere slag hebben echter een grotere insteekdiepte nodig. Let daarom op de totale lengte van je gewenste dropper-post en de beschikbare insteekdiepte van de zadelbuis. 

Aansturing vanaf het stuur - mechanisch of elektronisch?

De aansturing wil zeggen, de manier waarop je het mechanisme van de dropper-post activeert vanaf het stuur door middel van afstandsbediening (remote). Er is mechanische bediening, via een bowden-kabel, of hydraulische bediening, via een vloeistof, zoals bij schijfremmen. Beide systemen hebben een kabelbuis nodig die loopt van de zadelpen naar de hendel op het stuur. Om zich deze kabel te besparen, zijn er ook afstandsbedieningen die de dropper-post draadloos via radiogolven bedienen. Ook hier wordt de bike steeds meer "wireless".

Kabelgeleiding - intern of extern

De kabel of leiding van de stuur-afstandsbediening van een Vario-zadelpen is er in twee varianten: extern of intern. Bij de eerste wordt de kabel extern over het frame geleid. Bij de tweede wordt de kabel binnen het frame geleid. Op beide varianten moet het frame echter voorbereid zijn, dat wil zeggen, het moet geschikte openingen of kabelgeleiders hebben. Controleer dus vóór aankoop voor welke kabelgeleiding je frame is ontworpen.

Waarop je nog meer moet op letten bij aankoop van een dropper-post

Als je een nieuwe Vario-zadelpen wilt kopen, zijn er echter nog meer maten waar je op moet letten, zoals de volgende lijst laat zien:

  • diameter: als de dropper-post op je frame moet passen, moet de buitendiameter ervan gelijk zijn aan de binnendiameter van de zitbuis. Gangbare diameters zijn 30,6 en 30,9 mm, minder vaak komen 27,2 of 34,9 mm voor.
  • lengte: om de juiste zadelhoogte op je bike te kunnen instellen (dat wil zeggen, de afstand tussen het midden van de trapas en de bovenkant van het zadel), moet je ervoor zorgen dat de dropper-post de juiste lengte heeft. De minimale insteekdiepte geeft aan, hoe ver je de in hoogte verstelbare zadelpen minstens in de zitbuis moet steken.
  • zadelpenklem: afhankelijk van of je fietszadel een rond frame heeft van metaal of een ovaal frame van carbon, moet de zadelpenklem de juiste vorm hebben. Veel zadelpennen zijn echter geschikt voor verschillende soorten zadelrails. 
  • setback: de setback geeft de verschuiving van de zadelpenklem naar achteren aan. Deze is 0 millimeter voor bijna alle Vario-zadelpennen. Je kunt de zadelpen echter meestal vrij ver op de klem bewegen, wat ook een zekere setback oplevert.
  • positie van de hendel: let op hoe de afstandsbediening aan het stuur is bevestigd. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een aparte klem nodig hebt. In sommige gevallen kun je de hendel ook combineren met een accessoiresysteem, zoals Matchmaker of Shiftmix.

Vario-zadelpennen online kopen

Vario-zadelpennen heb je tegenwoordig in allerlei uitvoeringen en maten. Ze zijn bijzonder geschikt voor MTB's en gravelbikes. Als je achteraf een dropper-post op je fiets wilt monteren, let dan op de diameter en insteekdiepte van de zitbuis. Je moet ook letten op de manier waarop de kabel voor de afstandsbediening vanaf het stuur wordt geleid en hoe de hendel op het stuur past. In ons assortiment vind je in ieder geval alle mogelijke varianten, waarbij de filters in het menu links en de productbeschrijvingen je helpen bij je keuze. Kortom: veel plezier op je eerste tocht met je nieuwe MTB dropper post!