Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid

Met het juiste fietsgereedschap is onderhoud kinderspel

Als de dagen in het voorjaar langer worden, is het de hoogste tijd om weer op de fiets te stappen. Maar zoals zo vaak het geval is, kan je vertrouwde fietsenmaker de bestellingen in het voorjaar nauwelijks bijhouden en uitgerekend jouw pronkstuk heeft wat onderhoud en verzorging nodig. Maar maak je geen zorgen, fietstechniek is geen hekserij! Met het juiste fietsgereedschap kun je stap voor stap het onderhoud van je MTB, racefiets en zelfs e-bike grotendeels zelf overnemen. Verder lezen

Onze topsellers

Merken en thema's

Een goede monteur heeft ook goed gereedschap nodig. Bij de aanschaf van gereedschap moet je altijd overwegen of werkzaamheden zoals een grote onderhoudsbeurt aan de voorvork moeten worden uitgevoerd door een ervaren specialist met professioneel fietsgereedschap. 

Het is ook raadzaam om je basis-gereedschapsset aan te vullen met de juiste onderhoudsproducten en smeermiddelen. Zodat alles schoon en op lange termijn beweeglijk blijft.

Fietsgereedschap - de basisuitrusting

Als eerste stap ga je naar je garage, kelder of toekomstige fietsgereedschapskist. Daar ontdek je misschien, dat je al gereedschap hebt, dat ook als fietsgereedschap kan dienen.

Voor alle fietsliefhebbers die helemaal bij nul beginnen, bieden fietsgereedschapssets een optimale basis. De inhoud ervan kan ook handig zijn om je aan te oriënteren, zodat je weet wat je aan je eigen gereedschapskist nog moet toevoegen.

Je basis fietsgereedschapsset moet het volgende bevatten:

bandenlichter, reparatieset

  • kettingzweep + cassette-afnemer
  • cranktrekker voor externe en interne schroeflagers
  • Shimano-Style-Hollowtec-II-spangereedschap voor het afstellen van de lagerspeling
  • moersleutels: pedaalsleutel 15 mm, steeksleutel 14/15 mm, 28/32mm-balhoofdsleutel, kettingringsleutel, dubbelzijdige kegelsleutel (13, 14, 15, 16 mm)
  • kogelvormige inbussleutels (2, 2,5, 4, 5, 6)
  • torx-set T10, T15, T20, T25, T27, T30, T40
  • nijptang, platte schroevendraaier, kruiskopschroevendraaier
  • spaaksleutel 12G, 13G, 14G, 15, Shimano 4.3 & 4.4
  • kettingpons tot 12 versnellingen, ook voor singlespeed-kettingen


Deze lijst van fietsgereedschap pretendeert niet volledig te zijn en kan naar behoefte worden uitgebreid met speciaal gereedschap voor specifieke werkgebieden.

Nuttige aanvullingen op je basisgereedschapsset

Je kunt je basisgereedschap aanvullen met bijvoorbeeld een ontluchtingsset voor schijfremmen. Veel huidige fietsen zijn uitgerust met krachtige schijfremmen, die ook onderhoudsintensiever kunnen zijn. Als je remprestaties afnemen, moet je waarschijnlijk je remmen ontluchten.
Hiervoor zijn specifieke schijfrem-ontluchtingssets verkrijgbaar.

Een ander belangrijk onderhoudspunt zijn de bowden-kabels. Slappe of stroeve schakel- en remkabels kunnen je fietsplezier snel bederven. Nieuwe bowden-kabels zijn betaalbaar en kunnen eenvoudig worden aangebracht met een bowden-kabelsnijder. Na afloop zijn de schakel- en remprestaties aanzienlijk verbeterd en heb je misschien zelfs wel dat "nieuwe-fiets-gevoel". Let op: sommige fabrikanten bieden een kabelknipper voor het omhulsel en een voor de binnenkabels.

Je start als fietsenmaker wordt compleet met een meetlint of duimstok, een hamer, een schuifmaat en een montagestandaard.

De montagestandaard is een investering die zich loont. Met deze speciale standaard kun je je fiets met een klem aan het frame of de zadelpen ophangen. Dit maakt je fiets van alle kanten bereikbaar en voorkomt dat hij wegrolt. Bovendien wordt de kracht die je met je fietsgereedschap wilt uitoefenen optimaal overgebracht op alle schroefverbindingen en toch blijven alle draaiende delen beweeglijk.

Fietsgereedschap voor professioneel gebruik

Duur professioneel fietsgereedschap daarentegen is aan te raden voor het herstellen van schade, voor de specifieke service van sommige aanbouwdelen en voor het veilig vastzetten van bouten volgens de specificaties van de fabrikant. 
Vooral bij carbon frames en lichtgewicht onderdelen is het aan te bevelen, bijvoorbeeld de daarvoor benodigde momentsleutel aan te schaffen.

Op plaatsen waar onderdelen van de fiets draaien, bijvoorbeeld de wielen, in het balhoofdstel of in het crank-/trapasgebied, zijn vaak kogellagers gemonteerd. Deze kunnen na vele kilometers of door ongunstige omstandigheden slijten en speling vertonen.
In dat geval is het nodig de lagers, die meestal zijn samengeperst, te verwijderen met extractors of trekkers. Met speciaal persgereedschap worden de nieuwe lagers gemonteerd en dan is je fiets klaar voor nog veel meer kilometers.

Een kunst op zich is het spaken van wielen. Voor het duurzaam opbouwen van een wiel is een zogenaamde fiets-centreerstandaard nodig. Hier is het raadzaam te investeren in professioneel fietsgereedschap.

E-bikes worden steeds belangrijker in het verkeersbeeld. De gebruikte accu- en motortechnologie en hun eigen montagenormen stellen bijzondere eisen aan het fietsgereedschap en aan de fietsenmaker / mechatronicus.

Het juiste fietsonderhoud

De juiste smering is het allerbelangrijkste voor alle bewegende delen van de fiets!
Daartoe behoren de juiste olie of was voor ketting en cassette, diverse vetten voor balhoofd, naven, crank en trapas. Fietsonderdelen zoals verende vorken en schokdempers stellen speciale eisen aan het fietsgereedschap en aan oliën en vetten.

Bij het gebruik van smeermiddelen geldt in het belang van het milieu: zoveel als nodig en zo min mogelijk.  

Zo netjes als je fietsgereedschap is, zo moet je fiets zijn voor je aan het onderhoud begint.
Daarom is het raadzaam het oppervlak van je fiets ook regelmatig schoon te maken met water, een zachte spons, wat afwasmiddel of, nog beter, een 100% afbreekbare fietsreiniger en een elektrische hogedrukreiniger voor fietsen. 
Hardnekkige vuil aan de aandrijving en aan bewegende delen kun je loskrijgen met een droge doek en, zo nodig, dun vloeibare oliën en een smalle schroevendraaier, terwijl je voorzichtig aan de crank draait. Eenvoudiger gaat het met een kettingreiniger. Dit is een fietstool gevuld met reinigingsmiddel en voorzien van inwendige borstels.
Het reinigingsmiddel moet je na afloop weer grondig verwijderen en de ketting opnieuw smeren met de juiste olie.

Doorgaans al tijdens het fietsonderhoud ontdek je problemen, zoals versleten banden en remblokjes, versleten aandrijfdelen of stroeve lagers.

Het fietsonderhoud rond je af met speciale lakverzegeling of beschermende was voor alle gelakte onderdelen. Afhankelijk van de begintoestand van je fiets en de staat van je gereedschap moet je nu een duidelijk verschil zien en op je fiets kunnen rijden bijna zoals op de eerste dag.

Alles onder controle - praktische fietsgereedschapssets

Goed geoutilleerde fietsgereedschapssets zijn bij BIKE24 online verkrijgbaar tegen een betaalbare prijs. Ze bevatten alles, wat je nodig hebt voor basisonderhoud en montage van fietsen. Gereedschapssets in professionele of werkplaatskwaliteit hebben hun prijs, maar ondanks hun compactheid bieden ze een bijzonder grote reikwijdte en zijn daarom ideaal voor monteurs in wedstrijdverband en voor ambitieuze tweewielersleutelaars.

Multitool - het fietsgereedschap voor onderweg

Pech op de trail of in de bergen is vervelend en, afhankelijk van het weer en het tijdstip, ook erg vermoeiend en gevaarlijk. Praktische fietsgereedschapssets voor onderweg, ook wel fiets-multitools of minigereedschap genoemd, bieden snel uitkomst. Afhankelijk van het model heb je daarmee een lichte gereedschapskist in zakformaat in de hand. 
Je vindt er vaak de volgende gereedschappen in: diverse inbussleutels, gangbare torx-sleutels, kruiskop- en platte schroevendraaiers en bandenlichters. Sommige fiets-multitools zijn ook uitgerust met een sterk aan te bevelen kettingklinknagelverwijderaar en een spaaknippeldrijver. 
Een ultralichte multitool kan natuurlijk ook minimalistischer zijn. Dit type fietsgereedschap is ideaal als elke gram bagage telt.

Een ander interessant alternatief voor het minigereedschap zijn zogenaamde fietsgereedschapstassen. Die kun je individueel en uitgebreid uitrusten en toch ruimtebesparend in je fietsrugzak opbergen.

Fietsgereedschap en onderhoudsproducten kopen bij BIKE24

Ben je nieuwsgierig naar dit onderwerp geworden en wil je het onderhoud van je fiets zelf ter hand nemen? Of ben je eigenaar van een fietswerkplaats en wil je je uitrusting uitbreiden met professioneel fietsgereedschap? Bij BIKE24 vind je alles wat het hart van een monteur begeert.