Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

MTB-platformpedalen - marktoverzicht, tips en koopadvies

Het platformpedaal is de favoriet van veel bikers. Dat is ook geen toeval: dit type pedaal is niet alleen bijzonder flexibel, maar biedt ook veel grip dankzij de stevige pinnen. En dankzij de grote keuze aan kleurrijke platformpedalen kun je je fiets bovendien een heel individuele finish geven. Op deze pagina leggen we de voordelen uit van flat-pedals ten opzichte van klikpedalen op MTB's. Ook lees je waar je op moet letten bij het kopen van MTB-platformpedalen. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Flat-pedals - daarom zijn ze zinvol op fietsen en ook mountainbikes

Flat-pedals, vaak ook platformpedalen genoemd, zijn erg populair bij mountainbikers. Maar waarom? Immers, tot voor kort waren MTB-klikpedalen de norm bij mountainbikes.
Het antwoord is heel eenvoudig: vlakke pedalen zijn niet alleen ongecompliceerd op klassieke fietsen, ze hebben ook duidelijke voordelen op technisch terrein. Want de platformpedalen geven je, zoals de naam al zegt, met hun grote stavlak een zekere stand, zonder dat je je voeten eerst in een klikmechanisme moet prutsen. Dat heeft als bijkomend voordeel, dat je op technisch veeleisend terrein in een oogwenk je voet van het pedaal kunt halen zonder dat je je eerst hoeft los te klikken. Zonder klikmechanisme op het pedaal heb je dus meer vrijheid.

Niet te verwarren met een normaal fietspedaal, zoals gemonteerd op stadsfietsen of andere alledaagse fietsen, zijn platformpedalen volledig ontworpen om aan de eisen van het biken te voldoen. Ze zijn stabiel, hebben hoogwaardige lagers en hebben pins op het standvlak, dat wil zeggen kleine geïntegreerde of, in het geval van modellen van hogere kwaliteit, geschroefde stalen pinnen die enkele millimeters uit het standvlak steken. Deze pins zorgen voor extra houvast en grip. Zo kun je je MTB met een flat-pedal echt onder druk zetten en het achterste deel van je fiets met behulp van je pedalen optillen.

Platformpedalen MTB - voor wie zijn MTB-flat-pedals geschikt?

Om optimaal te kunnen profiteren van de pins is er een ruim aanbod aan speciale MTB-schoenen voor MTB-platformpedalen. Deze schoenen voor flat-pedals zijn meestal comfortabeler om te dragen dan de speciale MTB-schoenen voor klikpedalen met hun extreem harde zolen. De bijzonderheid: de zool van deze fietsschoenen is zo ontworpen, dat de pins van het pedaal er bijzonder goed in vasthaken en zo maximale grip garanderen. Natuurlijk vind je bij BIKE24 een grote keuze aan speciale MTB-schoenen voor flat-pedals.

Maar platformpedalen zijn niet voor iedereen weggelegd, want ze hebben ook nadelen ten opzichte van het sportieve klikpedaal. Een flat-pedal is minder geschikt voor bikers die hechten aan een maximaal afgeronde cadans en die snelheid willen maken - dus vooral voor de disciplines cross-country en marathon. En in het begin vergt het wat oefening voor je echt goed overweg kunt met een MTB-flat-pedal. Het omhoog trekken van de fiets met een platformpedaal bij het springen is een kwestie van ervaring – en aan de pins kun je je bij het erafglijden zeer doen of zelfs verwonden.

Als je de bovengenoemde voor- en nadelen van platformpedalen kent en tegen elkaar afweegt, wordt al snel duidelijk voor wie ze geschikt zijn: hoe wilder en/of technischer je op je mountainbike fietst, hoe meer je baat hebt bij flat-pedals. Alle trailbikes, all-mountain-bikes en enduro-MTB's zijn voorbestemd om met platformpedalen uitgerust te worden. Dit geldt natuurlijk vooral voor iedereen die op een e-mountainbiken onderweg is: aangezien door de ondersteuning van de motor een perfect ronde cadans hier toch niet zo belangrijk is om de ingebrachte lichaamskracht maximaal te benutten, zijn MTB-platformpedalen de eerste keuze voor elke e-MTB.

Overzicht MTB-flat-pedals - materialen en features

Ook al lijken MTB-platformpedalen op het eerste gezicht erg op elkaar, er zijn grote verschillen tussen de afzonderlijke modellen, waar we hieronder dieper op ingaan. De drie belangrijkste elementen van een platformpedaal zijn het materiaal, de as en het lager. Het materiaal bepaalt vooral het gewicht van een flat-pedal.

Platformpedalen - deze materialen zijn beschikbaar

  • aluminium: het meest gebruikte materiaal. Niet te zwaar en niet te duur
  • staal: de assen van platformpedalen zijn bijna altijd van staal (meestal roestvrij staal)
  • titanium: dit materiaal voor pedaalassen maakt het mogelijk veel gewicht te besparen, maar is helaas vrij duur
  • magnesium: deze legeringen voor het pedaalhuis zijn duur, maar lichter dan aluminium
  • kunststof/GFRP: glasvezelversterkte polyamide of andere kunststoffen maken een laag gewicht mogelijk en laten zich in meer vormen uitvoeren dan aluminium

MTB-flat-pedals - waar moet ik op letten bij lagers en assen?

Hoogwaardige assen en lagers bepalen hoe lang je platformpedaal meegaat. Hoe kleiner de diameter van beide, hoe lichter ze kunnen zijn en hoe platter de pedaallichamen uitgevoerd kunnen worden. Te kleine lagers daarentegen zijn minder stabiel en op den duur minder goed bestand tegen de voortdurende schokken en stoten van het fietsen. Controleer daarom bij flat-pedals of de lagers en assen vervangen kunnen worden en of je de lagerspeling kunt bijstellen.

Platformpedalen MTB - waar moet ik op letten bij de pinnen?

Bij MTB-flat-pedals spelen de pinnen een bijzondere rol. Ze zorgen voor maximale grip en een stabiele stand op het pedaal. Dit is belangrijk, zodat je volledige controle en zekerheid hebt bij het off-road-rijden. De pins moeten gelijkmatig verdeeld zijn over het oppervlak van het pedaalhuis. Te dikke pinnen bieden geen maximale steun meer, afhankelijk van de zool van de schoen, en te dunne pinnen breken gemakkelijker af – en kunnen nog pijnlijker letsel aan de benen veroorzaken dan iets dikkere pinnen. In het beste geval worden de pins ingeschroefd, zodat je ze kunt vervangen als ze verslijten of afbreken door een steen of rots.

Hoe verzorg ik een MTB-platformpedaal?

Zoals voor alle gelagerde onderdelen op de fiets geldt ook voor alle pedalen: richt er nooit een stoomstraal op! Door de hoge druk kan het water door de afdichtingen in de lagers dringen en het lagervet verdringen. Verwijder vuil gewoon met een borstel en een beetje water.
Zorg er vooral voor, dat zich geen vuil ophoopt rond de pinnen - anders raken ze verstopt met vuil en grondresten en verliezen ze hun functie. Als je de assen van het pedaal kunt verwijderen, doe dit dan om de paar maanden en voorzie de lagers van nieuw lagervet. Het vet moet waterafstotend (hydrofoob) zijn. Overigens vind je een grote selectie aan lagervetten in onze sectie fietsverzorgingsproducten op BIKE24.

MTB flat-pedals - samenvatting

  • Platformpedalen zijn de tegenhanger van klikpedalen. Hierbij klik je je niet vast, maar zorgen stalen pinnen voor de grip, die zich vastklemmen aan de zool van de schoen.
  • MTB-flat-pedals zijn ideaal voor alle e-MTB-rijders en voor iedereen die zich wil uitleven op technisch veeleisende trails en bij afdalingen.
  • De reden: omdat je niet hoeft in te klikken, ben je met een platformpedaal veel flexibeler dan met een klikpedaal.
  • Let bij platformpedalen op MTB's op goede pinnen, die je kunt vervangen. 
  • Let er ook op, dat je de lagers op MTB-platformpedalen kunt openen om ze te smeren en dat je de assen kunt vervangen.
  • Overigens: platformpedalen zijn bij veel fabrikanten verkrijgbaar in allerlei kleuren. Dankzij deze pedalen kun je je fiets een zeer individuele finish geven.