Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Racefietspedalen - met deze pedalen klikt het op de weg

Wanneer mens en machine samensmelten, is het rijplezier bijzonder groot. Daarvoor zorgen speciale racefietspedalen. Ze verbinden je stevig met je racefiets, zodat je een bijzonder hoge mate van efficiëntie kunt bereiken bij het trappen. Het resultaat is niet alleen een betere rijervaring, maar ook meer vermogen. En in het beste geval kun je je ook verheugen op meer snelheid. Op deze pagina hebben we alles samengevat wat je moet weten over racefietspedalen. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Overzicht - racefietspedalen

Racefietspedalen met klik - een technische revolutie

Met een technische revolutie de Tour of France winnen - dat lukte Bernard Hinault in 1985. De Fransman, een van de weinige renners in de geschiedenis die de grootste wielerwedstrijd ter wereld vijf keer won, was namelijk de eerste wielrenner die met succes zogenaamde klikpedalen gebruikte in een wedstrijd. Deze waren pas één jaar eerder officieel gepresenteerd door de fabrikant Look – en werden daarom tijdens die Tour de France beschouwd als gloednieuwe, revolutionaire fietsonderdelen. Hinaults overwinning was de aanleiding voor een omslag: de nieuwe racefietspedalen verspreidden zich binnen de kortste keren door het peloton – en later ook in het amateur- en hobby-wielrennen. Tegenwoordig zijn klikpedalen de standaard onder de racefietspedalen – of het nu gaat om toerracers of high-performance-machines.

Racefiets-klikpedalen: wat zijn klikpedalen en hoe werken ze?

Het principe achter klikloze pedalen is eenvoudig: net als bij een skibinding is de voet vast met de fiets verbonden. Enerzijds zorgt dit voor een ideale positie van je voet op het pedaal. Aan de andere kant kun je, in tegenstelling tot het conventionele fietspedaal, niet alleen duwen, maar ook trekken tijdens het trappen.
Het resultaat is een ronde fietsbeweging, die zorgt voor meer rendement en een betere krachtoverbrenging. Daarom zijn klikpedalen uitgerust met een specifiek vergrendelmechanisme, waarmee je je voet op het pedaal vastzetten.
Belangrijk: bij mountainbike-pedalen zit dit mechanisme zowel aan de boven- als aan de onderkant, maar bij racefietspedalen meestal slechts aan één kant. De gewichtsverdeling binnen de pedalen zorgt er echter voor dat de pedalen meestal rechtop staan en je je voet er direct in kunt klikken. Dat gaat met zogenaamde klikplaatjes of schoenplaatjes, die aan de onderkant van de fietsschoen zijn gemonteerd.

Welke soorten racefiets-klikpedalen zijn er?

Zoals bij bijna alle fietsonderdelen zijn er ook verschillende soorten racefietspedalen. Racefietspedalen met klikfunctie onderscheiden zich enerzijds door hun gebruiksdoel en anderzijds door hun constructie of fabrikant. Er zijn racefietspedalen voor ambitieuze sporters, die bijzonder functioneel en tegelijk zeer licht zijn. Ze hebben vaak carbon onderdelen en kunnen minder dan 100 gram wegen. Hierdoor zijn ze echter meestal erg duur. Daarnaast zijn er pedalen voor hobby- en toer-wielrenners die wat goedkoper zijn, maar ook wat zwaarder. Gravel-bikers, verwant aan de racefietsers, gebruiken op hun beurt graag racefietspedalen, die ze combineren met off-road-fietsschoenen.

Het ontwerp van klikpedalen voor racefietsen hangt meestal af van de fabrikant. De reden: veel fabrikanten hebben hun eigen technologie, zodat het klik- of inschakelmechanisme verschilt. Er zijn bijvoorbeeld verschillen in de grootte van het contactoppervlak van de schoenplaatjes op het pedaal. Ook de bewegingsvrijheid op het pedaal en de instelmogelijkheden kunnen verschillen. Bij BIKE24 informeren we je daarom over de verschillende kenmerken van elk pedaalmodel in de respectievelijke productbeschrijvingen. Wij hebben onder andere racefietspedalen van bekende fabrikanten als Garmin, Look, Shimano, Time, Wahoo Fitness en XLC, maar ook van vele andere merken. Een vergelijking van de merken Look en Wahoo Fitness laat zien hoe verschillend de aanpak van de fabrikanten kan zijn: bij het Kéo-systeem van Look worden driehoekige pedaalplaten met een groot contactoppervlak op de schoen geschroefd. Via een veermechanisme klik je met een luid klikkend geluid op zijn plaats. Je kunt de bewegingsvrijheid grofweg aanpassen door andere schoenplaatjes te kiezen. Wahoo-Fitness-Speedplay daarentegen verplaatst het eigenlijke klikmechanisme rechtstreeks naar de schoen. Het resultaat is een heel klein, rond pedaallichaam, waar je van beide kanten in kunt klikken. Het "schoenplaatje" op de schoen is veel zwaarder. Met het systeem kun je bovendien je bewegingsvrijheid aanpassen zonder de schoenplaatjes te hoeven verwisselen.

Populair bij sporters: pedalen met vermogensmeting

Pedalen met vermogensmeting, ook wel powermeter-pedalen genoemd, spelen een bijzondere rol in de wereld van de racefietspedalen. Ze hebben sensoren die de trapkracht meten en worden daarom gebruikt door ambitieuze sporters, om hun training te sturen. Net als gewone racefietspedalen zijn er ook powermeter-pedalen in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Powermeter-pedalen zijn gewoonlijk wat zwaarder dan conventionele racefietspedalen, vanwege de gebruikte technologie. Veel sporters accepteren dit extra gewicht echter om hun training preciezer te kunnen sturen. Bekende fabrikanten in het BIKE24-assortiment voor racefietspedalen met vermogensmeting zijn Favero Electronics, Garmin en Wahoo Fitness.

Racefiets pedalen zonder kliksysteem: zijn er alternatieven voor klikpedalen?

Ja, die zijn er! Ook al worden klikpedalen veel gebruikt door racefietsers, er bestaan natuurlijk ook racefietspedalen zonder kliksysteem. Gravel-rijders gebruiken meestal ook klikpedalen, maar ze gebruiken op ruw terrein vaak speciale gravel- of mountainbike-pedalen. Retro-liefhebbers daarentegen gebruiken graag zogenaamde haakpedalen op hun racefiets, dat wil zeggen racefietspedalen zonder klik. En forenzen en andere city-bikers gebruiken vaak platformpedalen op hun fiets.

Fietspedalen racefiets: welke accessoires heb ik nodig?

Om je racefiets-klikpedalen te kunnen gebruiken, heb je twee heel belangrijke accessoires nodig: cleats of pedaalplaatjes en de juiste racefietsschoenen voor klikpedalen. Welke schoenplaatjes de juiste zijn, hangt af van de fabrikant van de pedalen. In de artikelbeschrijvingen op BIKE24 vind je daarom overeenkomstige informatie over welk pedaalsysteem met welke schoenplaatjes werkt. Behalve de schoenplaatjes heb je ook de juiste wielrenschoenen nodig voor gebruik met klikpedalen. Deze hebben gaten voor schroefgaten aan de onderkant, zodat je de schoenplaatjes gemakkelijk kunt vastschroeven. Bij BIKE24 vind je een grote selectie schoenplaatjes en wielrenschoenen. Overigens: zowel de ontgrendelingshoek als de ontgrendelingskracht kun je bij veel huidige pedaalmodellen meestal aanpassen.

Let op: het op- en afstappen bij racefietspedalen

Door het klikmechanisme werkt het op- en afstappen bij racefiets pedalen iets anders dan bij bijvoorbeeld platformpedalen. Bij de meeste systemen klik je met een draaiende beweging van je voet in en uit. Je moet dit in het begin oefenen - bijvoorbeeld terwijl je staat en je je tegelijkertijd aan een paal vasthoudt. De reden: als je niet gewend bent het systeem los te maken, kan dit leiden tot valpartijen, vooral bij langzaam rijden of bij het stoppen. Maar meestal zul je heel snel aan de pedalen wennen, zodat je na een paar keer "klikken" al vertrouwd bent met je nieuwe racefietspedalen. Hetzelfde geldt voor het rijden met klikpedalen: omdat je spieren eerst aan de ronde beweging moeten wennen, voel je pas na een paar tochten het volle effect van de stevige verbinding tussen mens en machine.