Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid

Ontdek nieuwe snelheden met de beste kettingbladen voor fietsen

Fietskettingbladen zijn een essentieel onderdeel van de fietsaandrijving. Samen met de cranks zijn ze verantwoordelijk voor het overbrengen van de trapbeweging op de wielen. En hoewel ze vaak worden beschouwd als slechts het onderste deel van de crankset of het crankstel, is er een bijna onuitputtelijk aanbod van fietskettingbladen op de markt, zodat je bij aankoop met name moet letten op aspecten als vertanding, vorm en bevestiging van het kettingblad. Het is ook een onderdeel dat regelmatig verzorgd en onderhouden moet worden, anders gaat het drastisch minder lang mee. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Wat zijn fietskettingbladen, waar bevinden ze zich en wat is hun functie?

Fietskettingbladen zijn getande schijven, die deel uitmaken van het aandrijfsysteem van de fiets. Ze werken samen met de cranks, het onderdeel dat verbonden is met de pedalen. Het pedaal is het punt, waar de magie begint: de heen-en-weergaande beweging van je benen wordt een rotatie die energie overdraagt aan de ketting, energie die wordt overgedragen op beide wielen.

Net als andere onderdelen van het crankstel vereisen fietskettingbladen constante zorg en onderhoud. Ze zijn onderhevig aan sterke slijtage en moeten daarom regelmatig worden gecontroleerd, vooral als je onderweg bent op een mountainbike, waar behalve de inspanning ook ongunstige factoren zoals modder, vocht en kleine obstakels op het terrein, zoals stenen en struiken, een rol spelen.

Met zoveel fietskettingbladen op de markt is het normaal om een beetje vast te lopen voor je de juiste vindt. Daarom moet je je in de eerste plaats richten op je fietsdiscipline, want mountainbike-cranks, die over het algemeen het meest gebruikt worden voor lange afstanden over ruw terrein, hebben minder last van slijtage dan racefietscranks, die gebruikt worden op intensieve, maar minder ruige routes. Zelfs bij mountainbikes zijn er duidelijke verschillen tussen MTB-cranksets en BMX-cranksets.

Normaal gesproken koop je fietskettingbladen rekening houdend met hun bestendigheid, het gewicht dat ze toevoegen aan de fiets als geheel en hun gedrag op de weg, vooral als je er rekening mee houdt dat de weg vol obstakels zit of dat je lange ritten kunt maken zonder veel van tempo te veranderen.

Waar moet je op letten bij het kopen van fietskettingbladen?

Er zijn een aantal factoren die de aankoop van fietskettingbladen vergemakkelijken. De belangrijkste zijn:

BCD-waarde

De BCD-waarde is een lastige kwestie voor fietscrankstellen. Allereerst moet je weten dat het crankstel oogjes heeft, die met bouten aan de crank zijn bevestigd. Afhankelijk van het model bevinden deze oogjes zich op verschillende afstanden; de BCD is de diameter van deze afstand vanaf het midden van het crankstel. Deze waarde wordt afgeleid van een andere parameter, de HD, die de afstand tussen de middelpunten van de bouten aangeeft.

De zaak wordt verder gecompliceerd door het feit, dat er kettingbladen met vier bouten (mountainbikes) en kettingbladen met vijf bouten (racefietsen) zijn. In principe vermenigvuldig je de HD met 1,7 om de BCD te krijgen. Klinkt dat ingewikkeld? Je vindt de relevante informatie in de specificaties van de kettingbladen. Je kunt ook je oude crankstel bij de hand houden, terwijl je online winkelt.

Vertanding

De tanden zijn de uiteinden die het crankstel omgeven en het zijn karakteristieke stervorm geven. Daarbij geldt: hoe meer tanden, hoe groter het crankstel. Dit aantal kan sterk variëren en varieert van 24 tot 54 tanden. Hoewel de verdeling meestal gelijkmatig is, varieert de grootte van de tanden, waarbij grote en kleine tanden elkaar afwisselen om verschillende resultaten te bereiken, zoals bij eenvoudige kettingbladen, die zeer gedefinieerde kenmerken hebben, maar zeer licht in gewicht zijn. Wat duidelijk moet zijn is, dat de ketting anders reageert afhankelijk van het aantal tanden en effectiever werkt in deze modellen met afwisselende tanden. Het kan nooit kwaad om verschillende soorten kettingbladen uit te proberen; je zult merken dat sommige beter werken tijdens het klimmen, terwijl andere de neiging hebben om uit balans te raken tijdens het afdalen. Na verloop van tijd vind je de juiste verhouding voor jouw rijstijl.

Als je twijfelt over het aantal tanden bij het kopen van fietskettingbladen, is het raadzaam om de specificaties van het product te bekijken. Als ze niet op de verpakking staan, kun je ze meestal vinden op het oppervlak van het kettingblad zelf, aangezien het aantal tanden meestal samen met de letter T is ingegraveerd.

Vorm (rond of ovaal)

Hoewel je het op het eerste gezicht misschien niet doorhebt, bestaan er fietskettingbladen in twee vormen: rond en ovaal. De ronde vorm is het populairst, hoewel de ovale vorm enkele jaren geleden definitief is doorgebroken en de favoriet van veel fietsers is geworden.

De vorm is ongetwijfeld een veelbesproken onderwerp onder professionals, want het is niet wetenschappelijk bewezen of het ovale crankstel het trappen verbetert, hoewel je bij het trappen aanzienlijk minder vermoeid raakt. Het ovale crankstel vermijdt daarentegen het dode punt dat bij elke bocht optreedt. Dit betekent dat de knie niet onnodig wordt belast en mogelijke blessures worden voorkomen.

Hoeveel kettingbladen moet een fiets hebben?

We hebben het hier over verschillende opties, want er is geen eenduidig antwoord. De fiets kan één, twee of drie kettingbladen hebben, maar de meest voorkomende zijn er twee van verschillende grootte: een klein en een groot kettingblad. In combinatie met de tandwielen bepalen de kettingbladen de snelheid van de fiets. Deze combinaties zijn gevarieerd, omdat ze zowel betrekking hebben op de voor- en achterwielen als op de tandwielen, die kleinere schijven met dezelfde tanden als de kettingbladen, die een constellatie van metalen sterren vormen ter hoogte van de wielas.

Eigenlijk komt het antwoord voort uit een andere vraag: Hoeveel versnellingen heb je nodig voor je ritten? Onthoud dat racefietsen meestal tot 24 versnellingen hebben, terwijl mountainbikes een paar versnellingen minder hebben. Ga dus na hoeveel versnellingen je nodig hebt, bepaal je limiet en je bent een grote stap dichter bij het kiezen van je nieuwe crankstel.