Summer Sale - Tot wel 50% korting!
Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid

Veilig op weg met een fietshelm

Fietshelmen zijn een vanzelfsprekende zaak geworden in de fietswereld. Niet alleen kinderhelmen, maar ook helmen voor volwassenen komen steeds vaker voor in het dagelijks leven. Moderne fietshelmen bestaan uit een omhulsel van hard schuim, gecoat met een dunne laag harder kunststof. Openingen in de helm zorgen voor luchtcirculatie, waardoor transpiratie wordt verminderd. Fietshelmen zijn niet alleen veilig, maar ook comfortabel te dragen. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

De veiligheidsnormen voor fietshelmen

Het basisprincipe van een fietshelm is eenvoudig: bij een botsing wordt de botsingsenergie geabsorbeerd en verdeeld door de schuimstof, zodat het hoofd beschermd blijft dankzij de “kreukelzone”. De schuimstof blijft vervormd, daarom is een fietshelm een wegwerpproduct: Na een botsing moet deze worden vervangen, omdat de veiligheid niet langer gegarandeerd is. Sommige fabrikanten bieden zogenaamde “crash replacements” aan. Na een ongeluk krijg je een nieuwe helm tegen een lagere prijs.

In Duitsland zijn er testnormen van toepassing, waaraan fietshelmen moeten voldoen – anders mogen ze niet worden verkocht. Alle helmen voldoen dus aan de veiligheidsnormen. Bovendien streven sommige producenten naar extra beschermende maatregelen. Er zijn bijvoorbeeld fietshelmen met MIPS (“Multi-directional Impact Protection System”) die de impact van rotatiekrachten op het hoofd bij ongevallen verminderen en zo het risico op een hersenschudding minimaliseren. De helmen verschillen ook afhankelijk van het gebruiksdoel (bijv. mountainbike helm, kinder fietshelm, etc.).

Bijzonder belangrijk: pasvorm en maat

Als je een fietshelm wilt kopen, moet je erop letten dat hij goed past. De helm mag geen drukplekken veroorzaken, maar mag ook niet wiebelen of van zijn plek glijden. Omdat ieder mens een andere hoofdvorm heeft, is de keuze van een fietshelm altijd individueel. Daarom kun je bij BIKE24 je helm zonder problemen omruilen als hij niet goed past. Daarnaast vind je de maattabellen van de fabrikanten voor elke fietshelm, die meestal verwijzen naar de hoofdomtrek.

De fijnafstelling wordt uitgevoerd via een aanpassingssysteem. Dit is gewoonlijk een rondlopend band dat je bijvoorbeeld kunt aanpassen met een draaiknop aan de achterkant van het hoofd. Zo zit je fietshelm veilig en stevig.

De juiste fietshelm voor het juiste gebruiksdoeleinde

Waarin verschilt een MTB helm van een BMX helm of een downhill helm? De antwoorden vind je hier.

Helmen voor MTB trail, enduro, downhill & meer

Veiligheid staat centraal bij MTB helmen. Daarom zijn de helmen voor mountainbikes aan de achter- en zijkanten lager om maximale bescherming te bieden zonder te zwaar te worden. De ventilatie is een belangrijk punt bij alle fietshelmen, maar bij MTB helmen is het niet het belangrijkste. Belangrijker zijn de eigenschappen die zijn aangepast aan het beoogde gebruik: fietshelmen met vizier zijn populair; vaak kan het vizier worden aangepast zodat het compatibel is met goggles.

In het bijzonder zijn downhill helmen vaak fullface helmen (ook wel “integraalhelmen” genoemd), die een kinbescherming bezitten en het hoofd rondom beschermen. Sommige hiervan worden ook gebruikt bij enduro-wedstrijden. De tegenhanger van fullface helmen zijn open face helmen – normaal ook wel “half shell” genoemd.

Helmen voor MTB cross country (XC)

Cross-country fietshelmen zijn beschikbaar met of zonder vizier, afhankelijk van je smaak. In tegenstelling tot MTB trail helmen zijn ze lichter en bijzonder goed geventileerd.

De juiste racefietshelmen

Racefietshelmen zijn aerodynamisch geoptimaliseerd om de luchtweerstand te minimaliseren. Daarom kiest men hier ook niet voor vizieren – op die manier zijn racefietshelmen bijzonder licht en tegelijkertijd goed geventileerd. Tot de racefietshelmen behoren ook de tijdrithelmen, die extreem aerodynamisch zijn ontworpen en bedoeld zijn om enkele watt aan vermogen te besparen.

Dirt-, BMX- en skatehelmen

Fietshelmen in deze categorie zijn meestal simpeler, maar bijzonder stabiel, zodat ze betrouwbare bescherming bieden, zelfs bij een zware val. De ventilatie is meestal minder intensief. Kenmerkend voor deze fietshelmen is de typische ronde helmvorm.

Helmen voor het dagelijks leven, city en urban

Het ontwerp van de fietshelmen voor dagelijks gebruik is meestal vrij simpel en gebaseerd op dat van de BMX- en skatehelmen. Helmen voor het dagelijks gebruik bieden een goed compromis tussen lichtheid, goede ventilatie en veiligheid. Sommige modellen zijn ook uitgerust met veiligheidsverlichting en/of reflecterende elementen, zodat je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers.

Fietshelmen voor vrouwen, mannen en kinderen

In tegenstelling tot fietshelmen voor dames of helmen voor heren zijn de fietshelmen voor kinderen natuurlijk kleiner. De ontwerpen zijn ook vaak speelser, zodat kinderen ook graag hun fietshelm dragen. Er zijn geen verschillen in vorm tussen fietshelmen voor meisjes en fietshelmen voor jongens, maar er zijn veel verschillende varianten in het ontwerp.

De fietshelmen voor volwassenen zijn in principe unisex. Toch bieden sommige fabrikanten damesfietshelmen aan, die óf een vrouwelijker ontwerp óf speciale aanpassingssystemen hebben, die je comfortabel kunt dragen, ook met lang haar of een staart.

Extra’s en speciale eigenschappen

Sommige fietshelmen hebben standaard extra functies of kunnen worden opgewaardeerd. Populaire extra’s zijn onder andere:

  • crash-sensoren, die in geval van een ongeluk automatisch een noodoproep kunnen plaatsen via de verbinding met de smartphone
  • geïntegreerde chips die hulpverleners belangrijke medische informatie kunnen verschaffen (de zogenoemde “NFC Medical ID-tags”)
  • elektronische aanvullingen zoals licht voor een betere zichtbaarheid
  • afbuiglichten, die fungeren als richtingaanwijzers en door middel van een afstandsbediening op het stuur kunnen worden bediend
  • Bluetooth-handsfree functie

Fietshelm kopen bij BIKE24

Bij BIKE24 vind je een grote keuze aan fietshelmen voor vrouwen, mannen en kinderen. Als je helm ondanks zorgvuldige metingen niet past, kun je deze heel eenvoudig ruilen.