Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid

City-e-bikes en elektrische fietsen - belangrijke feiten en kooptips voor je elektrische fiets

Ruim een op de vier verkochte fietsen is nu een elektrische fiets – en de trend is stijgend. Vooral in grote steden maken e-bikes en elektrische fietsen een steeds groter deel uit van de fietsverkoop. De voordelen van e-bikes ten opzichte van conventionele fietsen liggen voor de hand: ze zijn relatief snel, besparen tijd in het woon-werkverkeer en zijn duurzamer dan auto's. Op deze pagina hebben we alles verzameld wat je moet weten over e-bikes voor in de stad. Dit maakt je zoektocht naar je droom-e-bike hier op BIKE24 nog eenvoudiger. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Elektrische city-bikes - een sterk stijgende trend

Bijna 5 miljoen e-bikes - zoveel elektrische fietsen zijn er momenteel in Nederlandse huishoudens. Het is een enorm getal dat heel duidelijk laat zien, hoe populair elektrische fietsen zijn geworden. Concreet betekent dit, dat er nu in elke derde kelder in Nederland een elektrische fiets staat. Deze ontwikkeling is geenszins verrassend, want de verkoop van e-bikes is de afgelopen jaren gestaag gestegen.

City-e-bikes staan bij deze ontwikkeling in het bijzonder centraal. In tijden waarin het duurzaamheidsbewustzijn toeneemt en stedelijke mobiliteit in veel steden bijzonder wordt gestimuleerd, is de e-bike vaak het betere alternatief voor de auto in de stad. Dit geldt overigens niet alleen vanwege de aanzienlijk lagere CO2-uitstoot, maar ook vanwege de gezondheidsvoordelen van het trappen in de frisse lucht. Verschillende studies hebben ook aangetoond dat e-bikes voor afstanden tot tien kilometer in de stad zelfs sneller kunnen zijn dan auto's of openbaar vervoer.

Wat zijn city-e-bikes en pedelecs precies? En welke voordelen hebben ze?

Zoals hun naam al doet vermoeden, zijn city-e-bikes fietsen die zijn uitgerust met een elektrische motor. Afhankelijk van de modelvariant bieden ze trapondersteuning tot 25 kilometer per uur (pedelec) of tot 45 kilometer per uur (s-pedelec). De voordelen zijn duidelijk: de motorische ondersteuning maakt het starten na stops - bijvoorbeeld na rode lichten - kinderspel. Bovendien kun je, ongeacht je leeftijd en conditie, met de aandrijfkracht van een city-e-bike ook in heuvelachtige steden ontspannen trappen en zonder inspanning langere afstanden afleggen. Dit kan in veel gevallen een groot pluspunt zijn: dankzij de aandrijving wordt de e-bike ineens een interessant vervoersalternatief op binnenstedelijke routes. In het bijzonder kun je met een city-e-bike je dagelijkse woon-werkverkeer relaxter maken, want vervelende files behoren met een city-e-bike tot het verleden. Bovendien kom je op kantoor aan zonder je in te spannen of te transpireren. En je kunt ook je boodschappen vervoeren met de robuuste en veelzijdige elektrische fietsen, want veel modellen hebben stevige bagagedragers. Last but not least wordt de city-e-bike een praktisch sporttoestel, waarmee je ook gemakkelijk lichtere tochten in de natuur aankunt.

Voor gebruik in een stedelijke omgeving zijn city-e-bikes over het algemeen vrij robuust en veelzijdig uitgerust. Dit betekent dat ze een stabiel en tegelijkertijd comfortabel frame hebben. Anti-lekbanden en een bagagerek maken ook vaak deel uit van de uitrusting. De meeste city-e-bikes hebben ten minste een achterlicht, een koplamp, een achterreflector en zij- en pedaalreflectoren. Vooral het licht, dat bij hoogwaardige modellen wordt gevoed door de eigen e-bike-accu, is een klassiek kenmerk van de huidige city-e-bikes. Natuurlijk vind je bij BIKE24 alleen urban e-bikes met licht, dat bij de meeste van onze hoogwaardige modellen wordt gevoed door de eigen e-bike-accu. Natuurlijk vind je bij BIKE24 alleen urban e-bikes met een lichtsysteem, dat bij de meeste van onze hoogwaardige modellen wordt gevoed door de eigen accu van de e-bike. Overigens: volgens de wet worden city-e-bikes nog steeds beschouwd als normale fietsen. Dit betekent dat je met een city-e-bike net als met een gewone fiets gebruik kunt maken van fietspaden en voetgangerszones die openstaan voor fietsers.

City-e-bikes - een korte samenvatting

 • City-e-bikes zijn elektrische fietsen voor in de stad.
 • Ze hebben wettelijk voorgeschreven verlichting en dergelijke.
 • Veel modellen hebben een bagagerek en zijn daardoor praktische begeleiders bij het winkelen.
 • City-e-bikes hebben meestal een comfortabele geometrie en maken zo een zeer rechte zithouding mogelijk.
 • Hun onderdelen zijn ontworpen voor dagelijks woon-werkverkeer.
 • De banden hebben meestal een negatief profiel en rollen dus gemakkelijker op asfalt.

De beste city-e-bikes: welke is geschikt voor mij?

Niet alle elektrische stadsfietsen zijn hetzelfde. Zoals bij alle fietssoorten zijn er ook in het urban-segment specifieke subcategorieën die toegesneden zijn op bepaalde doeleinden. Hieronder presenteren we de belangrijkste kenmerken van city-e-bikes:

Klassieke city-e-bike

De klassieke city-e-bike is perfect aangepast voor gebruik in de stad. In tegenstelling tot de trekking-e-bike, die gericht is op sportieve toerfietsers, is hij in principe ontworpen om comfortabeler te zijn. Dit blijkt niet alleen uit comfortabele onderdelen zoals een breder zadel, maar ook uit de geometrie. De geometrie van city-e-bikes is meestal zo, dat je een zeer rechte zithouding in kunt nemen. City-e-bikes spreken daarom iedereen aan die op zoek is naar een fiets met trapondersteuning voor in de stad.

Urban-e-bike

Urban-e-bikes zijn een bijzonder stijlvolle variant van city-e-bikes. Bij deze fietsen ligt de nadruk op een aantrekkelijk ontwerp. De onderdelen zijn vaak prachtig geïntegreerd. Bij bijzonder hoogwaardige modellen is dit zo succesvol geworden dat er visueel nauwelijks verschil is met de klassieke fiets zonder aandrijving. Urban-e-bikes kunnen ook geleverd worden zonder bagagedrager, omdat de nadruk hier ligt op snel en tegelijkertijd stijlvol rijden in de stad. Urban-e-bikes zijn meer gericht op jongere doelgroepen of fietsers die veel waarde hechten aan design. Veelzijdigheid staat hier niet voorop.

Lage-instap-city-e-bike

Een andere variant van de klassieke city-e-bike is de city-e-bike met lage instap. Zoals de naam al aangeeft, bieden deze elektrische fietsen een lage instap, wat het comfort merkbaar verhoogt. Dit wordt mogelijk gemaakt door het speciale frameontwerp, dat helemaal geen bovenbuis heeft. Naast het hoge comfort is een ander voordeel van dit fietsontwerp dat je in een gevaarlijke verkeerssituatie meteen beide voeten op de grond kunt zetten. Lage-instap-e-bikes zijn populair bij mensen die willen genieten van maximaal comfort.

Stadsbakfiets

Een stadsbakfiets is een ideale keuze als je veel bagage moet vervoeren. Of het nu is om boodschappen te doen of voor de kinderen - als je er een met een elektrische motor rijdt, kom je echt moeiteloos door de stad. Anders dan de klassieke city-e-bike, heeft een bakfiets een grote mand of aanhanger waarin je alles kunt opbergen wat je nodig hebt. Omdat stadsbakfietsen meestal wat zwaarder zijn, zijn ze niet geschikt voor langere tochten. Een ander nadeel is dat je met een stadsbakfiets meestal geen gebruik kunt maken van een fietsenstalling. Deze zijn meestal ontworpen voor gewone fietsen.

City-s-pedelec

De city-s-pedelec is een subcategorie van de city-e-bike. Het is een e-bike waarbij de aandrijving ondersteuning biedt tot een snelheid van 45 km/u. Met een s-pedelec ben je in staat om met een snelheid tot 45 km/u te fietsen. Met een s-pedelec ben je dus bijzonder snel op de weg. Niet voor niets staat de s in de naam voor snelheid. Let op: voor s-pedelecs gelden speciale voorschriften. Om op een s-pedelec te mogen rijden heb je bijvoorbeeld een bromfietsrijbewijs nodig. Je moet ook een aansprakelijkheidsverzekering hebben inclusief kenteken en een helm dragen.

City-e-bike als vouwfiets

Vouwfietsen zijn er als gewone fiets. Het principe is hetzelfde voor e-bikes: city-e-vouwfietsen zijn gemakkelijk te vervoeren fietsen met elektronische ondersteuning. Praktisch: e-vouwfietsen kun je ook gemakkelijk in het openbaar vervoer meenemen. Wij bevelen deze modellen aan iedereen aan, die bijzonder flexibel wil zijn op zijn stadse avonturen.

Elektrische stadfiets voor dames: zijn er ook speciale modellen voor dames?

In alle city-e-bike-categorieën zijn er ook specifieke modellen voor dames. Die worden meestal gekenmerkt door hun lage instap (zie lage-instap-e-bike) en hun comfortabele geometrie. De fietsen zijn meestal ook verkrijgbaar in kleinere framematen, zodat ook kleinere dames het juiste model fiets kunnen vinden.

Waar moet ik op letten als ik een e-stadsfiets koop?

Allereerst moet je bedenken wat je e-stadsfiets moet kunnen. Wil je er alleen mee van A naar B rijden of plan je langere tochten? Is bagagevervoer belangrijk voor je? Zijn speciale kenmerken zoals een lage instap cruciaal? Als je deze vragen hebt beantwoord, kun je het model kiezen dat het beste bij je behoeften past. Let bij de aanschaf ook op de veiligheid: een goede e-stadsfiets moet een aantal wettelijk voorgeschreven onderdelen (zoals verlichting) hebben.

Een ander belangrijk aspect is de aandrijftechniek. Hierbij heb je de keuze tussen midden- voor- en achterwielaandrijving, die allemaal hun eigen voor- en nadelen hebben. E-bikes met frontmotoren zijn bijvoorbeeld meestal goedkoper en niet beschikbaar als retrofit-optie in het BIKE24-portfolio. Met zijn lage zwaartepunt zorgt de middenmotor voor een bijzonder prettig rijgedrag en levert hij meestal zeer hoge prestaties. En e-bikes met achteraandrijving maken vaak indruk met hun aangename rijgevoel. Bij het kiezen van een aandrijving spelen ook de prestaties van de accu een belangrijke rol: het belangrijkste onderscheidende kenmerk is de capaciteit, die van invloed is op het maximale bereik en de laadfrequentie. Ook hiermee moet je rekening houden bij het kiezen van de juiste e-bike-aandrijving. Een tip: als je je e-bike voornamelijk gebruikt voor woon-werkverkeer, is een hoge actieradius vaak helemaal niet nodig.

Een city-e-bike kopen - de checklist van BIKE24

 • Hoe ga je je e-stadsfiets voornamelijk gebruiken? Liever sporadisch of elke dag in weer en wind?
 • Waar wil je met je e-stadsfiets rijden? Uitsluitend in de stad op asfalt of ook op landelijke zand- en grindwegen?
 • Ga je je e-bike gebruiken voor transport? Welke transportmogelijkheden wil je hebben?
 • Heb je een voorkeur voor de plaats van de motor, bijvoorbeeld midden- of achterwielaandrijving? Heb je een voorkeur voor een fabrikant van aandrijvingen?
 • Ben je van plan je urban-e-bike mee te nemen op tochten buiten de stadsgrenzen? Heb je een bijzonder groot bereik nodig?
 • Zoek je een e-bike met een lage instap of een klassiek frame?
 • Hoe hoogwaardig moet de uitrusting van de e-bike zijn? Moet hij naaf- of derailleurversnellingen hebben? Wil je een e-bike met riemaandrijving? Welke banden wil je gebruiken?
 • In hoeverre voldoet de gekozen fiets aan de wettelijke voorschriften?
 • Welke ondersteuning biedt de fabrikant van de e-bike?

Hoe kan ik mijn stads-e-bike zo zeker mogelijk parkeren?

Als je met je e-bike in de stad rijdt, komt al snel de vraag naar het parkeren aan de orde. In principe kun je een city-e-bike het beste parkeren in een fietsenstalling. Veel grote steden hebben zulke voorzieningen. Als je een city-e-bike koopt, moet je ook overwegen een geschikt fietsslot te kopen. Het slot moet van bijzonder hoge kwaliteit zijn en moet je ook kunnen verbinden met dikkere palen of moeilijk bereikbare vaste punten. Bij BIKE24 vind je een groot assortiment fietssloten voor e-bikes, waarmee je je elektrische stadsfiets veilig kunt parkeren.

Praktisch: sommige e-stadsfietsen zijn zo ontworpen, dat ze een geïntegreerd handvat hebben - bijvoorbeeld op het frame of op het zadel. Dit vergemakkelijkt het vervoer als je de e-bike zelf moet tillen. Een klassieke situatie is bijvoorbeeld als je op de eerste verdieping van een flatgebouw woont of de fiets naar beneden moet dragen naar de metro.

City-e-bikes: hoe onderhoud ik mijn city-e-bike het beste?

Als je eenmaal onderweg bent met je elektrische droomfiets voor in de stad, is het onderhoud ervan ook een belangrijk punt. Hoewel e-bikes robuust en duurzaam zijn, is regelmatig onderhoud nog steeds aan te bevelen. Zo kun je de levensduur van je e-bike aanzienlijk verlengen en ook in de toekomst veilig blijven fietsen. Dit geldt vooral als je regelmatig naar je werk pendelt op je urban-e-bike en in weer en wind onderweg bent. In het volgende hebben we een paar eenvoudige tips voor de verzorging van je city-e-bike gegeven. Daarnaast vind je op BIKE24 een grote selectie verzorgingsproducten voor je e-bike.

Enkele tips voor de verzorging van city-e-bikes:

 • Regelmatig schoonmaken: ongeacht het weer moet je e-bike na elke rit worden schoongemaakt. Zo kun je roest en corrosie voorkomen en ook het materiaal van je e-bike beschermen. Besteed vooral aandacht aan het schoonhouden van de aandrijving. 
 • Zorg ervoor dat je altijd met de juiste bandenspanning op je e-bike rijdt. Dit hangt af van de bandenfabrikant, het totale gewicht van rijder en fiets, en het terrein. Je kunt meestal aanbevelingen vinden op de websites van de bandenbedrijven.
 • De remblokken moeten regelmatig gecontroleerd en zo nodig vervangen worden. 
 • E-bike-kettingonderhoud is bijzonder belangrijk, omdat de ketting van een e-bike aan veel spanning wordt blootgesteld. Er zijn speciale e-bike-kettingoliën die je hier kunt gebruiken.
 • Regelmatige onderhoudsbeurten worden aanbevolen om eventuele gebreken vroegtijdig op te sporen. 
 • De e-bike-accu is ook een belangrijk onderdeel van de e-bike, dat je ook dienovereenkomstig moet onderhouden. 
 • Veel fabrikanten van e-bikes staan software-updates van hun fietsen toe via een app. We raden je aan om de software van de e-bike altijd up-to-date te houden voor een optimale werking van display, accu en motor.