Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid

Fiets balhoofdset - de schakel tussen vork en frame

Het balhoofd zit goed verborgen tussen de stuurbuis en de balhoofdbuis van het frame. De balhoofdlagers aan de boven- en onderkant van de balhoofdbuis fixeren de vork in de rijrichting, maar zorgen er tegelijkertijd voor dat je soepel kunt sturen. Het balhoofd wordt zwaar belast, het moet schokken en de energie van de hendels bij het remmen weerstaan, en het wordt ook blootgesteld aan vuil en water. En: er zijn veel verschillende types en afmetingen. Hier vind je alles wat je moet weten over de balhoofdset van je fiets. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

De balhoofdset van de fiets en zijn functie

Klein, onopvallend en toch enorm belangrijk: de balhoofdset zit verborgen in de balhoofdbuis van elke fiets en bestaat uit twee stevige lagers aan de boven- en onderkant van de balhoofdbuis. De stuurbuis wordt in deze lagers gestoken. De balhoofdset zorgt ervoor, dat de vork stevig in het frame zit, maar dat je toch kunt sturen. Daarom wordt de balhoofdset ook wel een balhoofdlager of stuurlager genoemd. Vanwege de hoge belasting is het een slijtageonderdeel. Daarom geldt: als de lagers stroef worden, moet je ze vervangen.

Dit is echter allesbehalve eenvoudig - tenminste als het gaat om het kopen van de juiste balhoofdset. In de loop der jaren zijn er talloze typen en afmetingen ontstaan. Kortom: er zijn veel verschillende soorten balhoofdsets en je moet op een paar dingen letten als je een nieuwe balhoofdset koopt.

Balhoofdset met schroefdraad versus Ahead-balhoofdset

Het eerste fundamentele onderscheid dat je moet kennen op het gebied van balhoofdsets is dat tussen een balhoofdset met schroefdraad en een Ahead-balhoofdset. Het volgende is van toepassing:

  • Ahead-balhoofdset: Alle moderne balhoofdsets - inclusief racefiets-balhoofdsets en mountainbike-balhoofdsets - zijn Ahead-balhoofdsets. Dit betekent, dat de lagerspeling wordt ingesteld door middel van een schroef, die aan de bovenkant van de balhoofdkap zit. Gefixeerd wordt de balhoofdset via de stuurklem. De balhoofdset wordt afgedekt door de zogenaamde Ahead-kap.
  • schroefdraad-balhoofdset: Hierbij wordt de balhoofdset bevestigd met een moer op een schroefdraad in de stuurbuis. Vroeger was dit ontwerp gebruikelijk, maar tegenwoordig is het vooral te vinden op retro-fietsen.

S.I.H.S. - de constructietypes van balhoofdsets

Naar alle waarschijnlijkheid heb je een Ahead-balhoofdset op je fiets. Maar ook hier zijn er verschillen. Om je te helpen het juiste type Ahead-headset te vinden, is er sinds 2021 het Standardised Headset Identification System - afgekort S.I.H.S. Dit systeem is bedoeld om het classificeren van balhoofdsets te vergemakkelijken, waarbij de volgende drie hoofdtypen worden onderscheiden:

  • External Cup (EC): Bij dit traditionele ontwerp worden twee lagercups in de balhoofdbuis geperst, waarin vervolgens de twee balhoofdlagers rusten. De balhoofdset bevindt zich buiten het frame, de balhoofdbuis wordt langer afhankelijk van de hoogte van de twee cups.
  • Zero Stack (ZS): Bij de semi-geïntegreerde balhoofdset worden twee lagercups in het frame geperst. Afgezien van een smalle ring zitten deze echter volledig in de stuurbuis. Ze veranderen de lengte van de stuurbuis niet.
  • Internal Stack (IS): De geïntegreerde balhoofdset heeft helemaal geen lagerschalen nodig. De positie van het lager is precies voorgevormd in de stuurbuis en de balhoofdlagers liggen direct in de stuurbuis. Er steekt helemaal niets uit.

Balhoofd fiets - waar je nog meer op moet letten bij aankoop

Naast deze drie hoofdgroepen zijn de afmetingen van je balhoofdset essentieel. Met name de diameter van de stuurbuis en de lagerdiameter zijn de twee belangrijkste parameters.

  • stuurbuisdiameter: De stuurbuis van vorken is verkrijgbaar in verschillende diameters. Deze afmeting is cruciaal bij het zoeken naar een balhoofdset met de juiste lagers. Vroeger hadden alle stuurbuizen één diameter (straight). De gebruikelijke diameter is 1 1/8 inch, maar 1,5 inch komt ook voor. Inmiddels zijn er echter ook stuurbuizen met een diameter die richting vorkkroon toeneemt (tapered). Veel voorkomende diameters zijn 1 1/8 tot 1 1/4 inch, 1 1/8 tot 1 ½ inch en 1 1/8 tot 1 3/8 inch.
  • diameter fietsbalhoofdset: Als je alleen losse lagers wilt kopen, moeten de binnen- en buitendiameter overeenkomen: binnen tot aan de stuurbuis, buiten tot aan de lagerzitting.

Zo vind je de juiste balhoofdset bij BIKE24

Als je een nieuwe balhoofdset wilt kopen, moet je precies weten welke je nodig hebt. Vooral de afmetingen van de stuurbuis waar de balhoofdset op past, zijn belangrijk. Met deze informatie kun je het juiste model vinden. Je kunt het filtermenu aan de linkerkant gebruiken om de balhoofdsets in ons assortiment te sorteren. Onze klantenservice adviseert je ook graag bij het kopen van een balhoofdset.