Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid

Voorvorken - soorten, materialen en tips om de beste fiets voorvork te kiezen

De fietsvork is een van de onderdelen waarvan de keuze een directe invloed heeft op je comfort. Afhankelijk van je fietsdiscipline heb je een breed scala aan opties, waarbij materialen en kleine design-details grote invloed op je performance kunnen hebben. Sommige veranderen je vaardigheid, andere je uithoudingsvermogen en veiligheid, enzovoort, om elk aspect van het fietsen op de markt te omvatten. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Wat is een voorvork fiets?

Een fietsvork is een buisvormig accessoire, dat verdeeld is in twee armen, die met de naaf van het voorwiel verbonden zijn. Dit design komt niet alleen voor op fietsen, maar ook op motorfietsen, waar het een gelijkaardige functie vervult.

De fietsvork is via de stuurpen verbonden met het stuur. Hier komt een reeks lagers om de hoek kijken, die we stuurinrichting noemen en die ervoor zorgen, dat het wiel in beide richtingen kan draaien. Afhankelijk van je interesses kan de vork ook vering hebben, om de impact van het neerkomen op de grond te verminderen. Dit is meestal het geval bij mountainbikes, die worden gebruikt op oneffen tracks en bij allerlei obstakels. In elk geval is de aanwezigheid van vering een persoonlijke keuze, die rekening houdt met het gebruik van de bike en onze ervaring ermee.

Typische materialen voor voorvorken

Welke materialen worden gebruikt voor onderdelen zoals fietsvorken hangt ook af van hoe we ze gebruiken. Als je graag op een racefiets rijdt, moet je een lichtgewicht vork kopen. Aluminium wordt meestal gebruikt in 6061- of 7005-legeringen, die bekend staan om hun lichte gewicht en opmerkelijke sterkte.

Een ander materiaal dat het vermelden waard is, is carbon. Je vindt het in professionele fietsen.

Daarnaast zijn er ook vorken gemaakt van zwaardere materialen zoals staal, die tot de meest resistente op de markt behoren en ontworpen zijn voor veeleisend gebruik, waarbij de fiets tegen een stootje moet kunnen.

Voorvorken naar discipline

Er zijn drie soorten fietsvorken, afhankelijk van het type fiets. Zelfs binnen elke categorie zijn er verschillende ontwerpen, maar ze worden meestal onderverdeeld in vorken voor racefietsen, mountainbikes en citybikes.

Voor racefietsen worden meestal vorken van aluminium of carbon gebruikt. De vorm is aangepast aan de grootte van de wielen: 25 inch, 26 inch en 27 inch.

De vorm is heel specifiek, omdat ze smaller zijn aan de basis, het gedeelte dat vastzit aan de wielnaaf. Dit design vermindert de trillingsdemping aanzienlijk en verhoogt in combinatie met een bredere bevestiging ook de sterkte en robuustheid van de constructie.

In elk geval zijn deze fietsvorken niet ontworpen om tegen een stootje te kunnen. Omdat ze zo licht zijn, zijn ze alleen geschikt voor racefietsen, wat ze een essentieel onderdeel maakt van elke snelheidsverhoging.

Mountainbikes hebben stijve, kortere en bredere vorken. Ze komen overeen met het design van 26-inch-MTB-fietsen. Ze zijn ook iets zwaarder en er zijn twee modellen, afhankelijk van of ze vering hebben of niet.


Mixed-bikes, die het net zo goed doen op het platteland als in de stad, zijn qua prestaties vergelijkbaar met mountainbikes. Ze zijn minder veeleisend en er passen veel verschillende vorken op, dus in sommige opzichten zijn ze flexibeler.

De minder gebruikelijke enkelarmige vorken voor de linkerkant zijn de grootste innovatie in het segment fietsvorken. Ze compenseren de onbalans tussen kracht en lichtheid en bieden de rijder meer gevoeligheid en een soepelere rit.