Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid

Fietsmanden - praktische alleskunners voor je fiets

Fietsmanden zijn praktisch. Of je nu je bagage moet vervoeren op de dagelijkse rit naar je werk, naar een welverdiende barbecue met vrienden of na het boodschappen doen op de wekelijkse markt. Er zijn fietsmanden voor alle doeleinden, in allerlei kleuren, vormen en van verschillende materialen - met als doel dat ze functioneel, verkeersveilig en gemakkelijk te hanteren zijn. Op deze pagina leggen we uit welke fietsmanden er zijn, waar je op moet letten bij het kopen van een fietsmand en alles wat je verder moet weten over fietsmandjes. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Fietsmanden - hoe je ze kunt gebruiken

Als je van je fiets houdt en hem op vele manieren wilt gebruiken, dan biedt een fietsmand talloze mogelijkheden. Want er zijn fietsmanden voor (bijna) alle situaties. Voor als je je hond comfortabel mee wilt nemen naar het meer of naar het bos een paar kilometer verderop om hem daar uit te laten. Als je je werkdocumenten of de schooltas van je kind veilig wilt bewaren. Als je je sporttas optimaal en snel wilt inpakken op de fiets. Of wanneer je je niet hoeft in te houden bij de weekendboodschappen omdat je een praktische oplossing hebt om je boodschappen veilig te vervoeren.

Fietsmanden zijn ideaal voor alle lichte tot middelzware voorwerpen tot tien kilo. Daarnaast kun je een mandje voor op de fiets gebruiken om ervoor te zorgen dat je huisdier of je bagage veilig en onbeschadigd van A naar B komt. Een schooltas, boodschappentas of rugzak die tijdelijk aan de bagagedrager is bevestigd kan je als fietser niet alleen uit balans brengen, maar in het ergste geval kan hij in de spaken blijven haken en een ongeluk veroorzaken. Met behulp van een fietsmand kun je alles wat je wilt vervoeren veilig opbergen en hoef je je geen zorgen te maken over mogelijke gevaren.

Geschikte en praktische bevestigingsmechanismen voor het stuur en de bagagedrager zorgen ervoor dat je fietsmandjes snel en gemakkelijk kunt bevestigen en verwijderen. Dankzij hun bestendigheid kan zelfs slecht weer de fietsmanden of hun inhoud niet beschadigen. En wie zijn fietsmand veilig wil hebben en op slot wil zetten, komt ook aan zijn trekken. Fietsmanden zijn daarom echte allrounders en allround talenten, en daarom ontvouwt eerlijk gezegd alleen een fiets met fietsmand zijn volledige potentieel tijdens het vervoer.

Welke soorten fietsmanden zijn er?

Ze zijn verkrijgbaar voor voor en achter, open en gesloten, vast gemonteerd en snel afneembaar, voor gemakkelijk vervoer of in XXL, voor groot en ook klein, en voor dames en heren - en zelfs voor de geliefde viervoeter. Fietsmanden behoren tot de populairste fietsaccessoires van allemaal. Zodat je weet welke fietsmand voor jou de juiste is, presenteren we hieronder in detail de verschillende soorten fietsmanden.

Fietsmand voor en fietsmand achter - perfect voor stuur of bagagedrager

Fietsmanden voor aan het stuur bevestig je natuurlijk aan het stuur. Afhankelijk van het model kun je de fietsmand snel en gemakkelijk bevestigen en verwijderen dankzij speciale kliksystemen. Daardoor kun je hem meteen gebruiken als praktische boodschappenmand en hoef je geen extra tas mee te nemen. Er zijn ook fietsmanden die je permanent op je fiets kunt monteren. Dit heeft als voordeel dat niets en niemand ze snel kan verwijderen. Algemeen geldt: stuurmanden mogen niet te zwaar beladen worden, want dan wordt het rijgedrag aangetast en kun je je evenwicht verliezen.

Voor meer bergruimte en een evenwichtige gewichtsverdeling is een fietsmand voor de bagagedrager of een fietsmand achterop de fiets de perfecte oplossing. Fietsmanden achter hebben meestal meer volume, zodat je meer kunt opbergen zonder afbreuk te doen aan je zicht of rijervaring. Je kunt niet alleen grotere ladingen vervoeren, maar er is ook genoeg ruimte voor zware bagage in een fietsmand achterop.

Gesloten fietsmand en open fietsmand - de juiste mand voor het juiste weer

Een andere manier om fietsmanden te onderscheiden is hun constructie. Er zijn zowel open fietsmanden als gesloten. Wil je je spullen beschermen bij slecht weer of voorkomen dat ze eruit vallen op een ongelijke ondergrond? Dan is een gesloten fietsmand een goede keuze. Deze manden zijn gemaakt om regen en nattigheid te weerstaan. Een gesloten fietsmand is een betrouwbare metgezel, vooral bij wisselvallig weer.

De klassieke open fietsmand is echter meer geschikt als alledaagse fietsmand. De goedweermetgezel is niet alleen goedkoper in aanschaf, maar voldoet ook volledig voor de meeste reizen en boodschappen. Bij een spontane stortbui biedt een waterafstotende insteektas of regenbestendige mandzak zo nodig bescherming. Wil je helemaal aan de veilige kant zitten, ga dan meteen voor de gesloten versie.

Lichtgewicht of XXL - het ontwerp maakt het verschil

Fietsmanden voor en achter kunnen nogal wat volume en gewicht bevatten. Fietsmanden voor op de bagagedrager zijn vooral geschikt voor grotere ladingen, bijvoorbeeld compacte schooltassen, huisdieren of zware boodschappen. Afhankelijk van het model is een belasting tot tien kilogram mogelijk. Omdat de rijeigenschappen van fietsmanden snel een gevaar voor het verkeer kunnen worden als ze te zwaar beladen worden, moet je altijd de instructies van de fabrikant volgen. Veiligheid gaat voor alles! We geven je daarom zoveel mogelijk informatie over de betreffende fietsmand in de respectievelijke productbeschrijvingen - zodat je zeker het juiste model voor je vindt.

Fietsmand voor schooltas - veilig van en naar school

Een andere categorie fietsmanden zijn fietsmanden voor de schooltas. Fietsmanden voor de schooltas zijn, zoals de naam al doet vermoeden, bedoeld voor een grote verscheidenheid aan schooltassen. De randen van de mand zijn bij deze modellen hoger, zodat de schooltas bij een kuil of scherpe bocht niet uit de mand valt. Fietsmanden voor de schooltas worden op de bagagedrager gemonteerd. Dit geeft het kind meer zicht en zorgt voor betere rijeigenschappen, zodat je kind veilig naar en van school kan komen.

Kinderfietsmand - voor meer fietsplezier voor de kleintjes

Er zijn ook kinderfietsmandjes voor de allerkleinsten. Ze zijn speciaal gemaakt voor kinderfietsen - en hebben ook een passend ontwerp: vrolijke motieven als kleurrijke vlinders, schattige strikjes of felgekleurde draadmanden wekken bij kinderen nog meer plezier voor het fietsen op. Bovendien zijn deze modellen aangepast aan de afmetingen van kinderfietsen, waardoor kinderen er veilig mee op de fiets of het trottoir kunnen reizen.

Hondenfietsmand - fietsplezier voor viervoeters

Als hondenmand of voor katten - dierenmanden voor fietsen zijn speciaal ontworpen voor het veilige en comfortabele vervoer van viervoeters. In de regel bestaan ze uit vlechtwerk waaraan verwijderbare roosters zijn bevestigd en kunnen ze worden gecombineerd met variabele bescherming tegen wind en weer. Extra reflectoren, draaggrepen en de veilige en gemakkelijke bevestiging van de mand aan de fiets zorgen voor een goede rijervaring - voor mens en dier.

Fietsmanden - de verschillende soorten manden op een rij

Nu ken je de verschillende soorten fietsmanden. In het volgende hebben we alle varianten van fietsmanden nog eens op een rijtje gezet:

 • Fietsmand stuur: deze fietsmanden worden meestal op het stuur of ergens in de cockpit gemonteerd.
 • Fietsmand bagagedrager: deze fietsmanden worden gemonteerd of geklemd op bagagedragers.
 • Open fietsmand: deze fietsmanden zijn aan de bovenkant open, zodat je ze snel kunt vullen of legen.
 • Gesloten fietsband: deze fietsmanden zijn gesloten. Het voordeel is dat de te vervoeren goederen veiliger zijn opgeborgen en zo nodig ook beschermd tegen het weer.
 • Fietsmand voor de schooltas: deze fietsmanden zijn speciaal aangepast aan de grootte van schooltassen.
 • Kinderfietsmand: deze fietsmanden zijn speciaal ontworpen voor kinderfietsen.
 • Hondenfietsmand: fietsmanden voor het vervoer van je geliefde viervoeters.

Van welke materialen worden fietsmanden gemaakt?

Een andere manier om onderscheid te maken en dus een belangrijk aankoopcriterium voor fietsmanden is het materiaal waarvan de draaghulpen gemaakt zijn. Van staal tot aluminium, plastic, polyester, riet, rotan en hout - fietsmanden worden gemaakt van de meest uiteenlopende materialen. Naast je eigen voorkeur speelt het beoogde gebruik een doorslaggevende rol bij het kiezen van de juiste fietsmand.

Fietsmanden van staal

De eerste categorie zijn stalen fietsmanden. Ze zijn de klassieker onder de fietsmanden - stijlvol, modern, functioneel en vooral robuust, weerbestendig en roestvrij. Wind en weer kunnen de stalen manden in het geheel niet beschadigen. Daarom is een stalen fietsmand van alle fietsmanden de meest betrouwbare dagelijkse metgezel. Deze manden zijn visueel universeel en passen dankzij hun eenvoudige kleuren bij elke fiets. Meestal worden hier zwart en zilver gebruikt. Stalen fietsmanden zijn verkrijgbaar in zowel grove als fijnmazige uitvoeringen. Om te voorkomen dat kleinere voorwerpen eruit vallen, raden we een dichte mand aan. Als je vooral tassen en grotere voorwerpen wilt vervoeren, volstaat waarschijnlijk een goedkopere, grofmazige fietsmand.

Fietsmanden van aluminium

De tweede categorie qua materiaal zijn fietsmanden van aluminium. Ze zijn lichter dan stalen manden, maar kunnen soms duurder zijn. Voor het overige zijn ze identiek in hun functie en toepassing. In vergelijking met stalen fietsmanden moet je concessies doen aan robuustheid en duurzaamheid, maar dat betekent niet dat ze niet van goede kwaliteit zijn. Uiteindelijk is het een 2G-beslissing waarbij de twee factoren geld en gewicht de doorslag geven.

Rieten of rotan fietsmanden

Als je waarde hecht aan stijl en een rustieke uitstraling, kun je niet om rieten of rotan fietsmanden heen. Geweven fietsmanden verrukken de ziel en wekken het verlangen op naar zomer, zon en een picknick in het park. En ze zien er ook nog eens heel stijlvol uit.

Fietsmanden van plastic of polyester

Kunststof fietsmanden zijn heel weerbestendig en daardoor duurzamer dan rieten manden. Ze wegen niet veel, zijn gemakkelijk schoon te maken en slijtvast. Ze zijn echter niet onverwoestbaar, want op den duur tast het weer het materiaal aan. Verkleuring is ook mogelijk, daarom raden we aan de manden niet dagenlang buiten in de felle zon te laten staan. Fietsmanden van kunststof zijn verkrijgbaar als geweven variant en als krat.

Fietsmanden van stof

Stoffen fietsmanden verschillen visueel nauwelijks van conventionele stoffen winkelmandjes. Ze zijn meestal zeer vormvast door een stijf binnenframe van aluminium en kunnen zo nodig worden opgevouwen. Met vaak gevoerde draaggrepen en een laag gewicht zijn ze ideaal bij het winkelen. Wij bevelen deze manden vooral aan voor fietsers die een mand zoeken voor boodschappen die ze ook als boodschappentas kunnen gebruiken.

Fietsmanden van hout

Fietsmanden van hout zijn een echte insidertip. Het materiaal is waterdicht, resistent, vaak afkomstig uit duurzame bosbouw en ze worden zelfs voor 100 procent in Duitsland geproduceerd. Als je waarde hecht aan regionaliteit en duurzaamheid en de natuurlijke uitstraling van je fiets niet wilt missen, zijn houten fietsmanden de perfecte keuze.

Fietsmanden - de verschillende materialen op een rij

Fietsmanden zijn verkrijgbaar in de meest uiteenlopende materialen. In het volgende hebben we de belangrijkste materialen die voor fietsmanden gebruikt worden op een rijtje gezet.

 • fietsmanden van staal
 • fietsmanden van aluminium
 • rieten of rotan fietsmanden
 • fietsmanden van plastic of polyester
 • fietsmanden van stof
 • fietsmanden van hout

Hoe bevestig ik mijn fietsmand?

Fietsmanden kunnen gemakkelijk worden bevestigd door ze rechtstreeks op te hangen of door een adapter met een kliksysteem te gebruiken - de systemen Klickfix of Klick&Go worden hier veel gebruikt. Deze laatste variant is ook verkrijgbaar met een slot, zodat de fietsmand niet onbedoeld van het stuur kan worden gehaald als de fiets geparkeerd staat. Als alternatief kan ook een bijbehorende fietsmand stevig worden vastgeschroefd en zo permanent worden gemonteerd.

Het praktische van Klickfix- of Klick&Go-systemen is dat je de mand zo van de fiets kunt halen en meenemen. Het is geen probleem meer om snel naar de winkel te gaan zonder eerst je waardevolle spullen uit de fietsmand te moeten halen. Na het winkelen hoeft de fietsmand alleen nog maar in de bestaande adapterhouder gehaakt te worden en je kunt je reis vervolgen. Kliksystemen zijn vooral wijdverbreid voor stuurmanden, maar ze zijn ook verkrijgbaar voor bagagedragermanden.

De oorspronkelijke manier om een fietsmand of fietskrat te bevestigen is om die tussen het zadel en de klep van de bagagedrager te klemmen. Moderne bevestigingssystemen worden echter alleen al om veiligheidsredenen aanbevolen. Ze zitten stevig verankerd in de houder en op de fiets, waardoor er zelfs op een hobbelige ondergrond niets wegglijdt, wiebelt of afvalt.

Koopadvies - welke fietsmand is geschikt voor jou?

Om te weten welke fietsmand geschikt is voor jouw behoeften en om er lang plezier van te hebben, moet je jezelf bij de aanschaf de volgende vragen stellen:

Checklist voor het kopen van een fietsmand:

 • Wat wil je transporteren?
 • Hoe groot en zwaar is je transportartikel?
 • Wil je een fietsmand voor voor of achter?
 • Van welk materiaal moet de fietsmand gemaakt zijn?
 • Wil je je fietsmand als boodschappentas gebruiken en wil je dat hij comfortabel te dragen is?
 • Moet de fietsmand voorzien zijn van een praktisch kliksysteem of stevig vastgeschroefd zijn?
 • Wil je de fietsmand op slot kunnen zetten?

Fietsmanden - samenvatting

Het volgende staat vast: een fietsmand transformeert de fiets van een puur voortbewegingsvoertuig in een transportvoertuig. Door een fietsmand te monteren kun je je fiets vaker in het dagelijks leven gebruiken en tegelijkertijd iets goeds voor jezelf doen - waaronder frisse lucht halen en je kuiten versterken. Het motto is duidelijk: benauwde metro's, overvolle bussen en stop-and-go verkeer met de auto kunnen dankzij de uitgebreide vervoersmogelijkheden tot het verleden behoren met een fietsmand. Nu blijft er nog maar één vraag over: weet je al welke fietsmand je wilt?

Overigens: heb je wat meer ruimte nodig voor transport, dan hebben we hier in onze winkel ook oplossingen voor je. Voor zwaardere spullen, grote boodschappen, langere tochten of grotere dieren hebben we geschikte fietstassen en fietskarren. En als je vervoerskampioen wilt worden, kunnen bakfietsen ook een alternatief zijn.