Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Hondenfietsmanden - de ideale vervoersmogelijkheid voor je trouwe viervoeter

Of het nu gaat om een zondags ritje in het bos of een tochtje naar je favoriete café - met een hondenfietsmand heb je altijd je beste vriend bij je. Dus als je op zoek bent naar een veilige en comfortabele manier om je huisdier mee te nemen op de fiets, ben je hier aan het juiste adres. Want met een fietsmand voor de hond is dat niet alleen ongecompliceerd en huisdiervriendelijk, maar ook verkeersveilig. In het volgende leggen we alles uit wat je moet weten over de hondenfietsmand. Verder lezen

Fietsmand voor hond - wanneer de viervoeter een reisgenoot wordt

De hond als passagier op je fiets in plaats van als loopmaatje naast je - een hondenfietsmand is een praktisch vervoermiddel voor honden als je met de fiets of e-bike onderweg bent. Het maakt niet uit of je een ritje voor je viervoeter zoekt op je dagelijkse routes of hem wilt meenemen op een uitgebreide fietstocht - de hondenfietsmand zorgt in elke fietssituatie voor meer comfort en veiligheid in het wegverkeer. 

Op het eerste gezicht lijken hondenfietsmanden op gewone fietsmanden. In feite zijn de meeste modellen klassieke fietsmanden, waarvan de basisconstructie als basis dient voor de hondenfietsmand. Het verschil is een beschermend rooster. Want opdat de hond veilig over de weg vervoerd kan worden - en niet plotseling van de fiets springt bijvoorbeeld - zijn de manden voorzien van een beschermrooster. Deze bescherming verhoogt de veiligheid op de weg voor zowel jou als je beste vriend aanzienlijk. Een ander kenmerk van hondenfietsmanden is dat ze hoger en comfortabeler zijn voor honden.

In de regel kun je met een hondenfietsmand hondenrassen tot 15 kilogram vervoeren. In sommige gevallen is zelfs tot 20 kilo mogelijk. Verschillende modelvarianten en montagemogelijkheden - bijvoorbeeld op het stuur of op de bagagedrager - bieden je maximale flexibiliteit. Kortom: hondenfietsmanden geven jou en je huisdier meer vrijheid en tijd om samen door te brengen. Het zal een heleboel dingen in je leven gemakkelijker maken, waar je harige vriend minstens evenveel baat bij heeft.

Fietsmand hond - dit zijn de voordelen

Je hond kan zich ontspannen en veilig voelen in de hondenfietsmand. Hij kan oogcontact met je maken en je aanraken. Dit kalmeert hem en laat hem meer genieten van de rit.
Een hondenfietsmand is handig als je een langere afstand per fiets wilt afleggen of als je er rekening mee moet houden dat je harige vriendje vroeg of laat uitgeput kan raken. Dit is vooral belangrijk voor kleinere honden, omdat hun korte poten veel meer kracht en energie vergen om bij te blijven tijdens het fietsen. Houd in gedachten dat je de gewrichten en spieren van je viervoeter niet moet overbelasten. Vooral jonge pups moeten langzaam wennen aan intensieve lichaamsbeweging.
Vooral kleine honden voelen zich vaak ongemakkelijk als ze naast een fiets moeten lopen. Daardoor zijn ze gemakkelijker afgeleid, wat kan leiden tot onvoorspelbaar gedrag of snelle koerswijzigingen. Dit kan gevaarlijk zijn voor jou en je viervoeter. Je kunt dit voorkomen met een hondenmand voor op de fiets.
Vooral voor oude, zieke of zwakke honden is een hondenfietsmand voorop of achterop heel praktisch. De viervoeter hoeft niet alleen thuis te blijven, maar kan zoveel mogelijk tijd en nabijheid met jou blijven delen.
Bepaalde stukken weg of omstandigheden zijn ongemakkelijk of zelfs pijnlijk voor de poten van honden. In de zomer kunnen ze het risico lopen hun poten te verbranden als de paden en asfaltwegen snel oververhit raken. Een hondenmand voor op de fiets kan hierbij helpen.
Je kunt een hondenmand op elke fiets monteren, hetzij op het stuur, hetzij op de bagagedrager.
Handige accessoires voor een hondenfietsmand, zoals een kussen of regen- en windbescherming, zorgen voor extra comfort voor je viervoeter.

Koopadvies - waar je op moet letten bij het kopen van een hondenfietsmand

Zoals we al geleerd hebben, verschilt een hondenfietsmand in enkele essentiële kenmerken van een klassieke fietsmand. Omdat de prijsklasse van hondenfietsmanden op de markt groot is, maar het veilige vervoer van je protegé prioriteit heeft, moet je bij de aanschaf rekening houden met de volgende zaken:

Montage - de hondenfietsmand achterop of voorop bevestigen?

Je kunt de hondenmand gemakkelijk en in een paar stappen op de fiets monteren. Afhankelijk van het ontwerp kun je de hondenfietsmand direct aan het stuur of aan de bagagedrager bevestigen. Controleer op je fiets of remkabels of elektronische accessoires het mogelijk maken de gewenste hondenfietsmand te bevestigen. 

Het grootste voordeel van hondenfietsmanden voor de bagagedrager is meestal de hogere laadlimiet tot 20 kilogram voor zware honden. Hondenfietsmanden die aan de voorkant van het stuur worden bevestigd zijn een goed idee, omdat hond en baasje elkaar dan altijd in de gaten kunnen houden. Wat het rijgedrag betreft, zijn hondenfietsmanden achterop beter.

Fietsmand honden - de grootte en het gewicht bepalen

Om ervoor te zorgen dat je hond in de fietsmand past, moet je letten op de pasvorm, de grootte en de gewichtslimiet van de betreffende hondenmand. In principe zijn hondenfietsmanden voorop ontworpen voor kleine hondenrassen tot 15 kilogram, hondenfietsmanden voor achteraan voor honden tot 20 kilogram. Het beste is om je hond eerst te meten en te wegen en dan het gewicht te vergelijken met de specificaties van de fabrikant van het betreffende model mand.

Welk materiaal is het beste voor een fietsmand voor de hond?

Een hondenfietsmand moet zo comfortabel mogelijk zijn voor de hond. Daarom is een fietsmand voor de hond meestal gemaakt van wilg, rotan, stof of plastic. De gevlochten hondenmanden van rotan en wilg zijn bijzonder luchtdoorlatend, wat een voordeel kan zijn op warme dagen, maar een nadeel op regenachtige en koele dagen. Een plastic hondenfietsmand is uiterst licht en gemakkelijk schoon te maken. Hoewel hij goed beschermt tegen vocht van onderen en kou, moet hij inleveren op het gebied van luchtcirculatie.

Bescherming tegen wind en weer - zo houd je je viervoeter droog

Een beschermhoes voor de hondenfietsmand helpt tegen wind, regen en sterk zonlicht. Hij voorkomt ook dat je hond tijdens de rit een zonnesteek oploopt of verkleumd raakt.

Beschermrooster voor de hondenfietsmand - veiligheid voor jou en je hond

Om ervoor te zorgen dat je je hond veilig in de fietsmand kunt vervoeren, zijn er beschermroosters van metaal. Ze voorkomen dat je hond per ongeluk uit de mand valt. Ze voorkomen ook dat hij tijdens de rit uit de hondenfietsmand springt in een moment van schrik of bij het spotten van een andere hond. De meeste fietsmanden voor honden zijn ook voorzien van een geïntegreerde riem of bevestiging.

Fietsmand hond - accessoires zoals kussens etc.

Om het voor je huisdier comfortabel te houden tijdens lange of hobbelige ritten, zijn er bijpassende kussens voor de hondenfietsmand. Ze kunnen meestal gerepareerd worden. Het kussen mag namelijk onder geen beding wegglijden om niet in de spaken verstrikt te raken.

Samenvatting - hoe vind je de juiste fietsmand voor je hond?

  • Een hondenfietsmand opent vele mogelijkheden om nog meer tijd met je viervoeter door te brengen.
  • De leeftijd, het ras, de gezondheidstoestand, het gewicht en het beoogde gebruik kunnen voor jou doorslaggevende redenen zijn om een geschikte fietsmand te kopen.
  • Op lange ritten of in weer en wind is een hondenfietsmand de perfecte plek voor je beste vriend om te ontspannen en te genieten van de rit.
  • Fietsmand hond 15 kg aan de voorkant: afhankelijk van het model en de fabrikant kun je je hond tot 15 à 20 kilogram in de hondenmand vervoeren. Aan de voorkant is de grens meestal 15 kilogram.
  • Bij zwaardere honden is het gevaar groot dat je tijdens het rijden je evenwicht verliest en stort. Om dit te voorkomen moet je de aanwijzingen van de fabrikant over de maximale belasting volgen.
  • Ook de montage van de hondenfietsmand - of die nu voor of achter is - is heel eenvoudig.

FAQ - de belangrijkste vragen en antwoorden over hondenfietsmanden


Hoe laat ik mijn hond wennen aan de fietsmand?

Plaats de hondenfietsmand in je huis en laat je hond er rustig aan snuffelen. Zodra hij er gaat zitten of liggen, geef je hem bevestiging. Je kunt er ook een traktatie in stoppen om te helpen. Als je hond vertrouwd is met de fietsmand, probeer dan samen met je hond de mand voorzichtig op te tillen en aan de fiets te bevestigen. Als je viervoeter rustig blijft, kun je de fiets een paar meter duwen en dan langzaam een rondje maken.

Wat is het verschil tussen een hondenfietsmand en een gewone fietsmand?

Op het eerste gezicht lijkt een hondenfietsmand op een gewone fietsmand. Bij nadere beschouwing worden de verschillen echter duidelijk: hij is hoger gesneden en comfortabeler voor honden. Verder zorgen extra voorzieningen voor veilig reizen.

Moet ik kiezen voor een hondenfietsmand of liever voor een hondenkar?

Als je hond 20 kilo of meer weegt, bereikt je hondenfietsmand zijn grenzen. Voor honden van meer dan 20 kilo raden we hondenfietskarren aan, die je ook in ons assortiment vindt. Dit zijn klassieke fietskarren die speciaal ontworpen zijn voor gebruik met honden.