Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Stuurlinten op je fiets - meer grip en comfort tijdens je tochten

Stijlvol accessoire of toch meer? Duidelijk het laatste! Stuurlinten op je fiets zorgen niet alleen voor visuele accenten, maar ook voor meer grip in natte omstandigheden en voor meer comfort tijdens lange tochten. Stuurtape is verkrijgbaar in een groot aantal uitvoeringen en voor elk wat wils, dus de keuze wordt moeilijk! Op deze pagina leggen we alles uit wat je moet weten over stuurlinten. Zodat je het perfecte stuurtape voor jou kunt vinden. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Een fietsstuurlint - wat is dat eigenlijk?

Een kunststof band die voor meer grip en comfort om het stuur en de schakel-/remgrepen van je racefiets wordt gewikkeld - het is een eenvoudig idee dat in de wielersport al zo'n 100 jaar een vaste plaats inneemt. Terwijl de eerste fietsen nog rubberen of houten handvatten hadden om het sturen met een metalen stuur makkelijker te maken, werden zogenaamde stuurlinten vanaf de jaren twintig steeds populairder. Dit zijn linten die je om het stuur van je fiets kunt wikkelen – en veel soepeler zijn dan de ouderwetse, vaak wat plomp aandoende handvatten.

Maar stuurtape heeft dezelfde functie: het moetehet rijden comfortabeler maken, door hobbels en schokken te absorberen. Tegelijkertijd moeten stuurlinten voor meer grip zorgen - bijvoorbeeld bij regen of bij extreem warm weer en zweterige handen. Vooral bij vocht kan het anders snel gebeuren dat je onaangenaam wegglijdt of zelfs de controle over je fiets verliest. Met een stuurlint heb je echter altijd een stevige en zekere grip. Stuurlinten kunnen ook heel prettig zijn op lange tochten, omdat ze je handen wat meer comfort en padding bieden.

Waarom heb ik op sommige fietsen een stuurlint nodig?

Fietsstuurlinten zorgen voor meer grip en comfort. Zeker - handvatten zijn nog verkrijgbaar. Mountainbikes of toerfietsen zijn bijvoorbeeld nog steeds voorzien van comfortabele, ergonomische handvatten. Maar op bepaalde fietsen, zoals racefietsen, baanfietsen of triatlonfietsen, wordt stuurlint gebruikt. De reden is het gereduceerde ontwerp van deze fietsen, die meestal geen handvatten hebben. Stuurlinten zijn hier de ideale keuze, omdat ze vrijwel geen gewicht toevoegen en zelfs bij extreme stuurbewegingen niet verschuiven. Bovendien kun je stuurriemen gemakkelijk zelf aanbrengen of verwijderen - dit is vooral belangrijk voor ambitieuze fietsers, die regelmatig van materiaal wisselen.

Stuurtape op fietsen - welke soorten zijn er?

Stuurtape is verkrijgbaar in allerlei uitvoeringen - van smal tot breed, met noppen of glad, in klassiek zwart of opvallend rood. Welk stuurlint je kiest, is vooral een kwestie van smaak. Er zijn echter een paar dingen die je in gedachten moet houden bij je keuze. Stuurlinten zijn van verschillende materialen gemaakt - de meest voorkomende zijn textiel, kurk en kunstleer. Er zijn ook stuurlinten van rubber. Welk stuurtape voor jou geschikt is, hangt af van de eisen die je stelt aan je stuurlint en het doel waarvoor je het wilt gebruiken.

Behalve op het materiaal zijn er nog andere dingen waar je op moet letten bij het kopen van een stuurlint: allereerst het ontwerp. Omdat het stuurlint bijna het hele stuur van je fiets bedekt, moet je vooraf goed nadenken over de betreffende kleur. De populairste kleur voor de meeste racers is zwart, omdat die het beste past bij andere fietsonderdelen zoals het zadel, de zadelpen, de banden of de stuurpen en het stuur. Er zijn echter ook racefietsers die graag een wit stuurlint of stuurlinten in andere kleuren monteren. Bij BIKE24 bieden we je daarom stuurlinten aan met allerlei kleuren en patronen. Naast het ontwerp speelt ook de reinigbaarheid van een stuurlint een rol. Vooral lichte kleuren worden snel vuil. Daarom moet het stuurlint gemakkelijk schoon te maken zijn, zodat het lang zijn kleur behoudt.

Stuurlint voor racefietsen - Overzicht van aankoopcriteria

 • Grip: Het stuurlint moet een zo stevig mogelijke grip bieden en antislip zijn - zelfs als het nat is.
 • Demping: Het stuurtape moet beschermen tegen schokken en trillingen – en zo het comfort verhogen.
 • Duurzaamheid: Het stuurlint moet tegen een stootje kunnen, zodat het meerdere ritten in ongunstige omstandigheden of bij zweet zonder schade kan doorstaan.
 • Gevoel: Het stuurlint moet goed aanvoelen als je het vastpakt. Belangrijk: je mag niet het gevoel hebben aan het stuur te kleven.
 • Rek: Hoe rekbaarder en kneedbaarder een stuurlint is, hoe gemakkelijker je het kunt wikkelen. Stijve stuurlinten bijvoorbeeld hebben veel meer spanning nodig om te gewikkeld te worden dan flexibele stuurlinten.
 • Ontwerp: Het stuurlint moet visueel bij je fiets passen – of een visueel accent vormen.
 • Reinigbaarheid: Hoe gemakkelijk kan vuil van het stuurlint worden verwijderd?

Welk stuurlint gebruiken de profs?

mdat het stuurlint uit de wielersport komt, zijn er natuurlijk veel racefietsfans die hun grote voorbeelden willen evenaren. Een veelgestelde vraag is dan ook welk stuurlint professionele wielrenners gebruiken. Hier hangt het helemaal af van de specifieke race en de voorkeuren van de betreffende racer. In wedstrijden over kinderkopjes, zoals de voorjaarsklassieker Parijs-Roubaix bijvoorbeeld, gebruiken de meeste profs zeer zwaar gewatteerde stuurlinten. Sommige rijders rijden zelfs met een dubbelgewikkeld stuurlint. En ook teamsponsors spelen een rol. Bij BIKE24 vind je een grote selectie stuurlinten die ook in het professionele peloton vertegenwoordigd zijn. Wij bieden bijvoorbeeld banden aan van bedrijven als Deda Elementi, Fizik, Silca of Supacaz.

Stuurlint wikkelen - tien tips voor het monteren van een stuurlint

 1. Voordat je je stuurlint kunt omwikkelen, moet je eerst het oude stuurlint verwijderen en eventuele lijmresten verwijderen. Zorg ervoor dat je je handen grondig wast, want vette of geoliede vingers kunnen een negatief effect hebben op de hechting van het stuurlint aan het stuur.
 2. Qua gereedschap heb je een schaar nodig om het stuurlint op maat te knippen. Je hebt ook stuurpluggen nodig, om het stuurlint aan het uiteinde van het stuur vast te klemmen. Het is ook belangrijk om wat tape te hebben, om het stuurlint aan de bovenkant van het stuur te bevestigen. Beide worden echter meestal meegeleverd door de stuurlintfabrikanten.
 3. Stuurlint wordt meestal op twee rollen geleverd - één rol voor elke kant van het stuur.
 4. Knip een kort stuk, ongeveer 10-15 centimeter lang, voor het gebied van de remhendel. Sommige leveranciers leveren deze extra stukken al geprefabriceerd.
 5. Je kunt het rubber rond de remhendels het beste binnenstebuiten rollen, zodat je het stuurtape strak om de eigenlijke stuurgreep kunt wikkelen.
 6. Het stuurlint moet over het uiteinde van het stuur heen zitten. Je kunt het uitstekende deel in het stuur klemmen en vastzetten met een plug. Je kunt nu beginnen met het omwikkelen van het stuurlint.
 7. Zorg ervoor dat het stuurlint altijd een beetje overlapt en houd de spanning hoog.
 8. Bijzondere voorzichtigheid is geboden bij de remhendel. Dit geldt des te meer omdat het stuur in dit gebied gebogen is. Vermijd hier koste wat kost kreukels.
 9. Het stuurtape moet zo ver mogelijk tot het midden van het stuur reiken. Dit is belangrijk, zodat je het stuur ook in de centrale bovenste stuurstand comfortabel kunt vastpakken.
 10. Heb je moeite om het stuurlint aan het stuur te bevestigen? Een klein stukje dubbelzijdig tape op het stuur kan een oplossing bieden.