Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Met een fietsnavigatiesysteem ben je altijd op de juiste weg

De goede oude landkaart is steeds moeilijker te vinden. Maar daarvoor echter de vaker geavanceerde GPS-fietscomputers die niet veel gemeen hebben met de originele fietssnelheidsmeter. Of het nu gaat om lange trainingsritten, tijdens fietsvakanties of op MTB-avonturen – fietsnavigatiesystemen helpen je met veel nuttige functies om veilig en via de gewenste route je bestemming te bereiken. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

GPS-fietscomputers voor alle fietsers en routes

De fietsnavigatie of fiets gps kan op vele manieren worden gebruikt: Je kunt vooraf geplande routes fietsen (of deze tijdens het rijden opnieuw plannen), of gewoon de meest directe route naar huis of naar het dichtstbijzijnde café berekenen. Bovendien kun je ook je routes bijhouden met behulp van fietsnavigatie, wat betekent dat je kunt volgen wanneer je waar hoe snel reed.

Moderne modellen onder de fietsnavigatiesystemen zijn doorgaans robuust en overwegend waterdicht. Met een cliphouder of een elastiek bevestig je het navigatiesysteem aan de fiets – bijvoorbeeld aan het stuur of de stuurpen.

Dankzij een verscheidenheid aan satellieten heb je zelfs in dichte bossen of diepe ravijnen meestal een stabiele GPS-verbinding, in tegenstelling tot het netwerkbereik van smartphones. De displayverlichting maakt het mogelijk om op de kleine schermen voldoende te zien, zowel in het donker als in direct zonlicht. Een fietsnavigatiesysteem kan zelfs worden bediend met gesproken opdrachten, zodat je je kunt concentreren op het fietsen.

Fietsnavigatie met of zonder kaart

Als je een fietsnavigatiesysteem wilt aanschaffen, moet je eerst beslissen of je de voorkeur geeft aan een fietsnavigatie met of zonder kaart.

Fietsnavigatiesystemen zonder kaarten

Een fietsnavigatiesysteem zonder kaart is gewoonlijk goedkoper en gebruiksvriendelijker. Navigatiesystemen van dit type maken gebruik van opgeslagen routes of zogenaamde “breadcrumbs” – dat zijn vooraf gedefinieerde wegpunten waarmee die de route wordt weergeven. Aan de hand van de weergegeven GPS-positie kun je herkennen, of je je in de buurt van de geplande route bevindt.

Als hulp wordt een kaart weergegeven om je te helpen bij de oriëntatie. In sommige gevallen kun je een dergelijk navigatiesysteem voor je fiets gebruiken met apps zoals Komoot of Strava om extra functies, zoals het wijzigen van je route, te hebben. Populaire modellen van fietsnavigatiesystemen zonder kaarten zijn onder andere de Wahoo Fitness ELEMNT BOLT, Bryton Aero, Bryton Rider for MTB, Sigma Sport ROX 11.0, Ciclosport Ciclocontrol HAC, Lezyne Super Pro / Lezyne Mega XL of Garmin Edge 130.

Fietsnavigatiesystemen met kaarten

Dergelijke apparaten maken gebruik van digitale topografische kaarten om je een actieve en flexibele navigatie op de fiets mogelijk te maken. Je kunt je route handmatig of automatisch aanpassen, obstakels vermijden of je route afkorten of verlengen. Je kunt ook je omgeving bekijken en speciale punten vinden, zoals tankstations, supermarkten of restaurants. Sommige modellen tonen je de meest populaire routes van mountainbikers en wielrenners.

Navigatie voor fietsers met kaarten is meestal duurder. Tot de populairste modellen behoren onder andere de Sigma Sport ROX 12.00, Wahoo Fitness ELEMNT ROAM of Garmin Edge 820, 830 en 1030.

Je moet hier rekening mee houden als je een fietsnavigatiesysteem wilt kopen

In het algemeen moet je minstens de volgende criteria in acht nemen bij het kiezen van een navigatiesysteem voor je fiets:

  • met of zonder kaarten?
  • levensduur van de accu
  • helderheid van het display
  • gewicht

connectiviteit met satellietsystemen
Er zijn ook andere criteria – afhankelijk van het doel waarvoor je je fietsnavigatiesysteem wilt gebruiken. De eerste stap is het controleren van welke services het fietsnavigatiesysteem biedt, terwijl je natuurlijk je budget in de gaten houdt. Bovendien kan opslagruimte een rol spelen, evenals de vraag welke kaarten beschikbaar zijn.

In de tweede stap kun je evalueren hoe het fietsnavigatiesysteem moet worden bediend en of je dat zo goed vindt. Zijn er knoppen en/of een toetsenbord, of wordt het apparaat bediend via het touchscreen of zelfs via spraakbediening? Zijn Smart Notifications (SMS, telefoongesprekken, e-mails) mogelijk of vind je die belangrijk?

Afhankelijk van het feit of je een mountainbiker, een wielrenner of een toerenfietser bent, moeten de kaarten de juiste details en schaal hebben. Controleer ook of er gratis kaarten (zoals OpenStreetMaps) kunnen worden gebruikt of zelfs vooraf geïnstalleerd zijn en indien nodig “Points of Interest” kunnen worden geselecteerd en/of opgeslagen.

Sommige fietsnavigatiesystemen zijn ook uitgerust met een kompas en/of hoogtemeter, of maken tracking van live-segmenten op Strava mogelijk. Met een TMC-module kunnen actuele verkeersmededelingen worden bekeken. En op sommige modellen is zelfs een automatische ongevallendetectie geïntegreerd.

Sommige fietsnavigatiesystemen kunnen je ook helpen met de prestatiemeting. Via een borstband kan de hartslagmeting worden gemeten, evenals andere prestatiegegevens zoals verbruikte calorieën, FTP (Functional Threshold Power) en VO2max (Oxygen Absorption Capability). Vul je fietsnavigatiesysteem aan met extra toebehoor zoals een cadenssensor of watt-meter.

Draagbare navigatiesystemen

Voor fietsers, wandelaars en hardlopers die graag in de wildernis onderweg zijn en een paar geocaches willen ontdekken, zijn er speciale handheld navigatiesystemen (zoals Garmin GPS eTrex). Deze hebben vooraf geïnstalleerde kaarten, geven geocaches weer en zijn bijzonder robuust. De displays zijn vaak groter en bijzonder gemakkelijk af te lezen, zelfs in fel zonlicht. Met een ingebouwde camera kun je van de geotags foto's met hoge resolutie maken (bijvoorbeeld met het model Garmin Montana).

Navigatie op de fiets – met klok, kompas en kaart

Een alternatief voor het fietsnavigatiesysteem – of zelfs een back-up als de accu eens leeg raakt – zijn hoogwaardige kompassen van bedrijven als Silva of Suunto. Ook navigatiehorloges met GPS- of kompasfunctie zijn verkrijgbaar. Sommige kunnen ook met een passende houder als navigatiesysteem op de fiets worden gebruikt. Voordelen ten opzichte van het fietsnavigatiesysteem zijn het geringere gewicht en het onproblematische multisportgebruik. Hier zijn een paar populaire fabrikanten en modellen: Garmin (Forerunner, Fenix), Polar (Vantage) en Suunto (Core, Traverse, 9, Ambit, Spartan).