Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

De vermogensmeter - jouw sleutel tot succes

Als je al lang een hartslagmeter of fietscomputer gebruikt om je training te analyseren, dan kan een fietsvermogensmeter interessant voor je zijn! Onder actieve fietsers en vooral triatleten is trainingscontrole door middel van een vermogensmeter wijdverbreid. Ook jij kunt je doelen bereiken met deze uiterst nauwkeurige methode van vermogensmeting. De technologie hiervoor zit goed geïntegreerd in de crank-onderdelen, in de pedalen of in de naaf van het achterwiel. De analysegegevens worden weergegeven via een afzonderlijk beschikbaar apparaat zoals een fietscomputer. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Heb je een Watt-meter nodig?

De volgende W-vragen kunnen helpen:

Wat is fietsen voor jou - zie je het meer als ontspanning en hobby of meer als doelgerichte training en sport?

Wat zijn je doelen - wil je meedoen aan wedstrijden en de steile ladder richting professioneel atleet beklimmen, of wil je gewoon voor je plezier rijden en nieuw terrein verkennen?

Wat wil je aan geld in je hobby investeren? Racefiets- en MTB- vermogensmeters zijn nogal prijzig.

Wat zijn de voordelen van een powermeter boven hartslagmeting of een fietscomputer? Ze meten de totale prestatie van de fietser, dus niet alleen de cardiale output of de snelheid of het gemiddelde, dat vaak een vertekend beeld geeft door rugwind. Bovendien: als je je prestatieontwikkeling nauwkeurig analyseert, raak je vaak behoorlijk meer gemotiveerd.

Ook de evaluatie van de training in de vorm van de totale belastingsintensiteit kan nauwkeuriger worden bepaald. Je kunt een "burn-out" of "overdaad" voorkomen, voordat het te laat is.

Ontdek nu hoe een vermogensmeter voor fietsen werkt en welke waarden hij levert!

Hoe een fietsvermogensmeter werkt

Op een fiets is een zeer nauwkeurige meting van het directe fysieke totale vermogen in Watt mogelijk. De fietsvermogensmeter gebruikt sensoren, rekstrookjes genaamd, die de mechanische torsie (koppel) of de uitgeoefende kracht meten.

Een intern micro-elektronisch systeem, beschermd naar industriële normen, dat zelfs weersomstandigheden kan detecteren, berekent de waarden aan de hand van een formule. Deze formule is even eenvoudig als geniaal.

vermogen = mechanische torsie x trapfrequentie (cadans)

De interne technologie stuurt de gegevens vervolgens draadloos via ANT+ of Bluetooth naar je stuurdisplay, je fietscomputer, je navigatieapparaat of gewoon naar je smartphone. De apparaten die, afgezien van de smartphone, bij BIKE24 apart verkrijgbaar zijn, geven je prestatiewaarden en analysegegevens overzichtelijk weer.

Welke waarden/gegevens levert een vermogensmeter voor MTB of racefiets?

De basisfuncties van zulke apparaten zijn de bepaling van het totale vermogen in Watt - zowel minimum / maximum als gemiddeld en natuurlijk bepaalt het de trapfrequentie en snelheid.

Meer geavanceerde systemen bieden bovendien een afzonderlijke vermogensmeting van het linker- en rechterbeen.

Ook zie je vaak de berekening van de afgelegde hoogtemeters, het energieverbruik en de weergave van de actuele hoogte en temperatuur. Verder is het mogelijk prestatietests uit te voeren, zoals FTP - functionele prestatiedrempel, VO2max en lactaatdrempel.

De beste feature als laatste: met behulp van een powermeter kunnen racefietsers, mountainbikers en triatleten gericht aan intervalrijden doen. Een van de belangrijkste methoden om effectief het kracht-uithoudingsvermogen te vergroten.

De voor de bepaling benodigde rekstrookjes kunnen in verschillende fietsonderdelen zijn ingebouwd.

De verschillende Watt-meters voor racefiets en MTB

Cranksystemen

Het bepalen van vermogen via de crank is waarschijnlijke de meeste gebruikte vorm. Vermogensmeters aan cranks zijn met een afwijking van +/- 1,5% zeer nauwkeurig.

De rekstrookjes voor het meten van het koppel kunnen zich bevinden in of op de krukarmen, in de krukas of in de spider (bevestigingsplaats van de kettingbladen). Aparte vermogensmeting voor het linker- en rechterbeen is mogelijk via de crank-armen en de as. Betaalbare krukassen en spinsystemen meten meestal maar aan één kant en de weergegeven waarden worden berekend, wat tot onnauwkeurigheden kan leiden.

Het doorslaggevende voordeel van de overeenkomstige MTB- en racefietsvermogensmeters is, dat je crankspider en trapassen afzonderlijk achteraf kunt monteren op modulaire cranks.

Problematisch echter kan de installatie zijn, die alleen mag worden uitgevoerd door professionele fietsenmakers en met geschikt gereedschap. Gebeurt dit niet, dan is het mogelijk dat de fietsvermogensmeter niet meer correct gekalibreerd is en onjuiste meetwaarden geeft.

Pedaalsystemen

Pedaalgebaseerde vermogensmeters zijn ook erg populair op racefietsen. Ze kunnen een nog hogere nauwkeurigheid respectievelijk een lagere afwijking van slechts +/- 1% bereiken. De meetstroken zitten voordelig aan één kant of op de linker en rechter pedaalas. Een ander argument voor de afzonderlijke metingen is de mogelijkheid om spieronevenwichtigheden in een vroeg stadium te herkennen en tegen te gaan. Het grootste voordeel van deze Watt-meters voor racefietsen is, dat ze uiterst eenvoudig te installeren zijn. Door hun ontwerp zijn racefietspedalen met geïntegreerde vermogensmeting iets gevoeliger voor omgevingsinvloeden en gevoeliger voor gewichtsoverbelasting.

Naaf-vermogensmeting

Naven of wielen vormen zelden de basis voor een vermogensmeter, omdat voor het gebruik ervan kennis van de wielconstructie nodig is. Qua nauwkeurigheid (+/- 1,5% afwijking) doen ze echter niet onder voor hun concurrenten. De spanningsmeters zitten in de naaf van het achterwiel, aan de zijde zonder aandrijving, direct op de as. Deze visueel meest onopvallende oplossing voor fietsvermogensmeting kan, volledig gemonteerd, zonder problemen en zonder gereedschap worden gebruikt op verschillende fietsen van hetzelfde type.

Producten voor vermogen & prestatiemeting bij BIKE24 kopen

Vermogensmeters voor racefietsen en MTB's zijn een grote investering, die zich echter terugbetaalt als je ze aanpast aan je individuele behoeftenprofiel. Behalve vermogensmeters vind je in deze categorie ook geschikte accessoires en reserveonderdelen.