Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Racefiets crankstel van aluminium en carbon - altijd optimale druk op je pedalen

Iedereen die denkt, goed te kunnen rijden, rijdt met een crankstel 53-39 - deze misvatting bestaat nog altijd onder wielrenners. Bij het kiezen van de juiste racefietscranks komt echter veel meer kijken dan alleen met de grootst mogelijke kettingbladcombinatie te rijden. Op deze pagina staan de criteria waarmee je jouw ideale racefietscrank kunt vinden. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Crankstel racefiets kiezen op basis van het aantal kettingbladen

Ook al zijn er nog veel drievoudige fietscrankstellen - de standaard zijn tegenwoordig tweevoudige fietscrankstellen. Deze bieden een breed scala aan mogelijkheden voor alle terreinen en rijniveaus. Alleen in cyclocross en gravel komen enkelvoudige aandrijvingen voor. Het grootste voordeel van tweevoudige crankstellen zijn echter nog altijd de aangenaam kleine sprongen tussen de versnellingen.

Van de standaard crank naar de compact crank voor de racefiets

Naast de standaard 53/39-tandsverhouding zijn inmiddels ook compacte cranks met 50/34 en semi-compacte verhoudingen van 52/36 tanden populair geworden. Aangezien tandwielfabrikanten als SRAM en Campagnolo soms zelfs tandwielen met tien tanden op hun cassettes gebruiken, hebben de bijbehorende crankstellen vaak aangepaste kettingbladverhoudingen. Het is belangrijk dat je je racefietsketting, cassette en crank met kettingbladen alleen binnen één schakelgroep combineert, omdat de onderdelen speciaal op elkaar zijn afgestemd.

Racefiets met aluminium of carbon crank - het crankmateriaal

Aluminium of carbon? Racefietscranks zijn er in verschillende materialen. In het lagere en middensegment gebruiken fabrikanten meestal aluminium, terwijl duurdere modellen vaak zijn uitgerust met crankarmen van carbon. Carbon racefietscranks beloven meer stijfheid en minder gewicht. Shimano laat echter zien dat aluminium niet per se minderwaardig hoeft te zijn: de fabrikant vertrouwt ook op hoogwaardig aluminium voor zijn high-end Dura-Ace-modelseries.

Racefiets crankstel - de lengte van de crankarmen

Welke crankarmlengte het beste bij je past, hangt vooral af van je lichaamslengte. Kleinere fietsers hebben meestal een kortere cranklengte nodig dan langere. Voor een vrouw met een lengte van 170 cm is een crankarmmodel met een lengte van 170 mm aan te bevelen. Een man met een lengte van meer dan 185 cm gebruikt liever een crank met een lengte van 175 mm.

Direct-Mount en trapas - racefietscranks en hun crankstandaards

Let er bij je zoektocht op, dat de diameter en lengte van de trapas compatibel zijn met je trapasstandaard. Trapasaanduidingen als PF30, BB30, GXP en andere helpen je bij je keuze. Je moet ook rekening houden met het type kettingbladbevestiging: bij het traditionele ontwerp worden kettingbladen met kettingbladbouten aan de crankspil bevestigd, waarbij de boutcirkel van beide onderdelen overeen moet komen. Bij cranks met een moderne Direct-Mount-bevestiging wordt het kettingblad rechtstreeks op de as geschroefd.

Last but not least - racefietscranks met vermogensmeting

Wie doelgericht wil trainen op een racefiets, stuit vroeg of laat op het onderwerp vermogensmeting. Een vermogensmeter kan een zinvolle investering zijn, die je helpt je training naar een hoger niveau te tillen. In de crankarm, in de crankspin of rechtstreeks in de trapas - een aantal fabrikanten biedt racefietscranks met vermogensmeting of retrofit-opties aan.

Racefietscrank kopen bij BIKE24 - samenvatting

Als je op zoek bent naar een nieuw crankstel voor je racefiets, kun je de hier genoemde selectiecriteria verfijnen met behulp van het filtermenu aan de linkerkant. Naast hoogwaardige racefietscranks biedt BIKE24 - je favoriete shop voor alles rond sportief en ambitieus fietsen - ook alle andere benodigdheden voor je grootste passie op de weg.