Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid

Fietstassen - de perfecte oplossingen voor elke dag, bikepacking en fietstochten

Dat de fiets een prachtig voertuig is, is algemeen bekend. Maar de tweewieler slaat ook een geweldig figuur als transportmiddel. De boodschappen kun je opbergen in je fietstas. En tijdens fietstochten zorgen speciale fietstassen zoals frame- en stuurtassen ervoor, dat je de essentiële spullen altijd bij je hebt. Op deze pagina laten we je zien welke mogelijkheden je hebt om je bagage op je fiets kwijt te kunnen. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Hoe fietstassen de fiets wereldkampioen transport maken

Op je fiets stappen en gewoon wegrijden. Altijd je neus achterna, verder en verder. Stel je dat eens voor! Dit verlangen naar lange dagen in het zadel, naar avontuur en natuur overvalt de meeste fietsers waarschijnlijk wel eens. Daarbij is de stap van de eerste dromen naar de eigenlijke fietstocht niet zo groot: een fiets, wat bagage, een ruw plan - en daar ga je. Het maakt niet uit of het een lange fietstocht langs de rivier is of een bikepacking-avontuur - het principe is altijd hetzelfde: je bevestigt de bagage met tassen aan de fiets - en de reis kan beginnen.

Fietstassen zijn zeker niet alleen tijdens reizen nuttig. Op weg naar je werk zijn speciale fietstassen voor forenzen het perfecte fietsaccessoire om kleding, de computer of belangrijke documenten veilig en beschermd tegen weersinvloeden te vervoeren. En als je naar de winkel fietst, bieden volumineuze fietstassen genoeg ruimte om al je weekboodschappen in op te bergen. Alle fietstassen hebben daarbij één ding gemeen: ze zijn tijdens het fietsen veel comfortabeler dan een fietsrugzak op je rug. Dankzij de waterdichte materialen beschermen de meeste fietstassen hun inhoud beter dan open manden of dozen. En als het op pakvolume aankomt, verslaan ze zelfs grote fietsmanden.

Overzicht van de verschillende fietstassen

Dat brengt ons bij de verscheidenheid aan fietstassen. Als je op zoek bent naar een alternatieve transportoplossing voor een rugzak tijdens het fietsen, word je al snel geconfronteerd met een bijna eindeloze keuze aan verschillende fietstassen. Deze korte lijst helpt je, om een eerste overzicht te krijgen van de meest voorkomende fietstassen en hun gebruikelijke toepassingen. Aangezien bijna alle soorten fietstassen verkrijgbaar zijn in verschillende maten en ieders behoeften daarbij natuurlijk verschillend zijn, dient deze lijst alleen als een eerste ruwe oriëntatie:

 • kleine zadeltas: perfect voor reserveonderdelen tijdens trainingsritten en toertochten. De meeste zadeltassen bieden genoeg ruimte voor een of twee reservebinnenbanden, bandenlichters en een minitool.
 • bovenbuistas: tas die je aan de bovenbuis bevestigt. Ideaal voor proviand, camera en smartphone. Vooral gebruikt voor bikepacking-avonturen, training of triatlon.
 • stuurtas: tas die aan de voorkant van het stuur hangt. De stuurtas wordt vooral gebruikt door bikepacking-enthousiastelingen op hun avonturen. Biedt doorgaans ruimte voor een slaapzak of reservekleding.
 • frametassen: ook vooral gebruikt bij bikepacking en fietstochten. Frametassen maken perfect gebruik van de ruimte in de framedriehoek en creëren zo extra opbergruimte.
 • voortassen: tassen die je door middel van een beugel aan de zijkant van de vork bevestigt. Dienen als aanvulling op de bikepacking- of biketouring-set-up. Vanwege het statische karakter van de meeste fietsvorken zijn ze vooral bedoeld voor lichte bagage.
 • grote zadeltas: deze tassen zijn de grotere broers of zussen van de klassieke zadeltas. Ze bieden genoeg opbergruimte om bijvoorbeeld een kleine tent mee te nemen en worden daarom ook veel gebruikt bij bikepacking. In de scene worden ze vaak met een knipoog "ass rockets" genoemd, vanwege hun uiterlijk.
 • zijtassen: hang je aan de bagagedrager - zowel voor als achter. Zijtassen, ook wel achtertassen genoemd, bieden een maximaal pakvolume en zijn daarom de standaardopstelling voor langere fietstochten. Maar ze worden ook vaak gebruikt voor dagelijks gebruik - bijvoorbeeld op weg naar het werk of bij het winkelen.
 • messenger-bag en schoudertas: dit zijn geen klassieke fietstassen, maar ze maken deel uit van de uitrusting van veel urban-bikers. De informele messenger-bags kun je niet alleen op de fiets dragen, maar ook comfortabel nadat je bent afgestapt.
 • heuptas en drinkgordel: zijn ook tassen die je op het lichaam draagt. Heuptassen en hydratatiegordels worden vooral gebruikt bij triatlon en dan om eten en drinken in op te bergen.

Vind de juiste fietstas voor jouw voornemen

Zadeltas, stuurtas, frametas of grote zijtassen voor je fiets? De grootte van de opbergruimte die je nodig hebt, hangt in de eerste plaats af van de lengte en het type van je tochten en reizen. Je moet echter ook je bestaande fiets meenemen in je planning: de belangrijkste factor hierbij is, of er bijvoorbeeld bevestigingsmiddelen aan de staande achtervork en aan de voorvork zitten, maar ook de framemaat en stuurbreedte kunnen een rol spelen. Tot slot moet je overwegen of je je fietstassen permanent wilt bevestigen als transportmogelijkheid, of tijdelijk.

Bovenbuis- en zadeltassen - de fietstassen voor training en wedstrijd

Tijdens langere tochten zijn reparatiesets en gereedschap een must. Als je je shirttassen er niet mee wilt vullen, is een klein zadeltasje voor de gebruikelijke reserveonderdelen een goed idee. Deze tasjes zijn snel met klittenband onder het zadel te bevestigen en bieden genoeg ruimte voor het hoognodige.

Tijdens ritten die meerdere uren duren, is het essentieel om voldoende eten en drinken bij je te hebben. Repen, gels, bananen en meer kunnen prachtig worden opgeborgen in kleine stuur- of bovenbuistassen en zijn zo gemakkelijk toegankelijk, zelfs tijdens het fietsen. Afhankelijk van het model bieden deze fietstassen zelfs ruimte voor een regenjack, armwarmers en een hoofdband voor als het kouder wordt. Beide oplossingen zijn vrij smal en praktisch genoeg voor gebruik tijdens wedstrijden, zoals fietsmarathons.

Bikepacking-tassen - de fietstassen voor korte tochten

Staat de eerste "overnighter" op het programma, als je dus voor het eerst gaat overnachten, moet je een kleine hoeveelheid kleding en de meest noodzakelijke toiletspullen meenemen, evenals normale schoenen. Hiervoor zijn een grotere stuurtas plus een frame- of zadeltas ideaal. Alle drie de varianten kun je snel bevestigen met klittenband. Vooral de laatste is verkrijgbaar in veel verschillende maten, met een volume tot 16 liter. Hoe groter de zadeltas, hoe belangrijker het is om hem evenwichtig te vullen: anders slingert de fietstas als een wilde koeienstaart achter je aan zodra je gaat rijden.

Bij stuur- en frametassen moet je ook heel precies de afmetingen ervan vergelijken met je fiets: een racestuur biedt slechts beperkte ruimte in de breedte en ook de afstand van bovenkant stuur tot aan het wiel is vaak beperkt, afhankelijk van de geometrie. Vooral bij kleine framematen loont het ook de moeite om vooraf te controleren dat de mooie frametas echt in de framedriehoek van je eigen fiets past.

Zo'n complete set van frame-, stuur- en zadeltas biedt in totaal bijna 30 liter aan opbergruimte met een leeggewicht van iets meer dan een kilogram. Dit betekent dat je goed voorbereid bent op al je avonturen op de racefiets en het zelfs zonder veel extra gewicht kunt stellen.

Zijtassen - de grote fietstassen voor langere reizen

Als je meerdere dagen zelfvoorzienend onderweg wilt zijn en zowel je kookgerei als je tent, slaapzak en slaapmatje op je fiets wilt vervoeren, kun je nauwelijks om een bagagedrager met goede zijtassen heen. Hier komen ook de eigenschappen van je bike om de hoek kijken: om een bagagedrager en fietstassen goed te kunnen bevestigen, hebben toerfietsen en ook sommige gravelbikes extra bevestigingen aan de staande achtervork. Ook bevestigingspunten aan de buitenkant van de vork zijn gebruikelijk op fietsen die voor dit doel ontworpen zijn. Een enkele zijtas biedt al een goede 20 liter aan volume; in combinatie met een tweede zijtas en grotere stuur- en vorktassen kun je gemakkelijk 80 liter aan bagagevolume creëren.

Uiterlijk nu wordt duidelijk, dat een dergelijke lading niet geschikt is voor een moderne racefiets met een gewichtslimiet van meestal rond de 110 tot 130 kilogram. Een sportieve geometrie, een smal racestuur en een sierlijke, lichtgewicht constructie zijn eenvoudigweg niet ontworpen voor "heavy-duty"-inzet met grote fietstassen. Trekkingfietsen of touring-e-bikes zijn een ander verhaal. Het is daarom essentieel om uit te zoeken welk maximumgewicht je fiets aankan, voordat je aan je fietstocht begint.

Belangrijke criteria bij het kiezen van een fietstas

Eén ding is duidelijk: de "perfecte tas" bestaat niet. Elke fietstas is een compromis tussen opbergruimte, gewicht en gebruiksgemak. Met behulp van de leidraad hierboven zou je al moeten kunnen bepalen welke fietstas het meest geschikt is voor jouw doeleinden. Nu is het tijd om het beste model te vinden van het type tas dat je hebt gekozen. Waar moet je op letten bij het vergelijken van modellen? Hieronder hebben we een checklist gemaakt om je te helpen bij het kiezen van je fietstas(sen):

 • Waarvoor wil je je fietstas(sen) vooral gebruiken? Is hij meer voor dagelijks gebruik of gebruik je hem liever voor op reis?
 • Op welke fiets wil je de fietstassen monteren? Is het bijvoorbeeld een gravelbike of een trekkingfiets?
 • Past de tas bij de afmetingen van de fiets of de bagagedrager?
 • Welke eigenschappen moeten de fietstassen hebben? Ben je op zoek naar de lichtst mogelijke bepakkingsoplossing? Of heb je veel opbergruimte nodig?
 • In welke weersomstandigheden ga je fietsen? Waterdichte fietstassen bieden het voordeel, dat je je onderweg geen zorgen hoeft te maken over natte bagage.
 • Hoe intuïtief en praktisch is het gebruiksgemak van de tassen? Vooral voor sportief gebruik is het belangrijk dat je snel alles, wat je nodig hebt, kunt bereiken.
 • Moet de tas andere speciale features hebben, zoals een transparant venster voor een kaart tijdens het fietsen?
 • Kun je de tas gemakkelijk losmaken? Dit is vooral belangrijk voor urban tassen voor woon-werkverkeer of boodschappen doen.

Tips en trucs voor het gebruik van fietstassen

Als je eenmaal je persoonlijke favoriet hebt gevonden, staat niets je avontuur meer in de weg. Om er zeker van te zijn dat je vanaf het begin plezier hebt van je nieuwe vrijheid, neem dan de volgende tips ter harte - zodat er niets verkeerd kan gaan:

 • Montage: Voorkom schade aan het lakwerk van je fiets door te controleren op contactpunten tussen tas en frame. Vooral tassen die alleen met klittenband aan de fiets zijn bevestigd, hebben de neiging om krassen en lakbeschadigingen achter te laten. Tip: Isolatietape is een goede manier om de contactpunten af te schermen.
 • Inpakken: Zuinigheid is de belangrijkste regel bij het inpakken. Niet alleen moet je elk grammetje moeizaam omhoog krijgen bij elke helling, overbodige spullen nemen ook kostbare opbergruimte weg van essentiële spullen. Zorg er ook voor, dat je zware voorwerpen zo dicht mogelijk bij het bevestigingspunt op de fiets plaatst, om onnodig slingeren en bouncen van de lading te minimaliseren.
 • Testen: Voordat je aan je eerste lange reis begint, moet je je nieuwe set-up testen. Een testbepakking en een testrit brengen snel potentiële problemen en zwakke punten in je uitrusting aan het licht. Dit bespaart je kostbare tijd en stress op je eigenlijke tocht. 
 • Zekeren: Als je je fiets af en toe uit het zicht moet laten, bijvoorbeeld om boodschappen te doen, moet je een extra diefstalbeveiliging voor je bagage overwegen. Afhankelijk van het type tas kan een smalle staalkabel met een hangslot een goede oplossing zijn, zodat je snel een paar boodschappen kunt doen. 
 • Fixeren: Als je routes je over ruw terrein voeren of als je van plan bent om een paar trails te rijden, kunnen gummi bevestigingsriemen de moeite waard zijn om je bagage te fixeren. Deze extra riemen zorgen voor veiligheid en stabiliteit bij hobbels, zodat je bagage blijft waar hij hoort en je optimaal kunt genieten van je nieuwe vrijheid op de fiets.

Fahrradtaschen bei BIKE24 kaufen

Naast fietsmanden hebben fietstassen zich ontwikkeld tot het perfecte alternatief om je fiets van een klassiek voertuig om te toveren tot een praktische transporthulp. Er zijn fietstassen voor elk doel - van dagelijkse inzet tot sportief gebruik. Welke fietstas de juiste is, hangt af van je behoeften en de technische vereisten van je fiets. Wij bieden je in ieder geval een breed assortiment aan fietstassen - of je nu een wereldreis op de fiets plant of gewoon op zoek bent naar ondersteuning voor je ritjes naar de supermarkt.