Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Urban e-bikes - stijlvolle flitsers voor de city

Wendbaar, stijlvol en op het eerste gezicht nauwelijks te onderscheiden van een klassieke fiets - urban e-bikes zijn waarschijnlijk de meest stijlvolle variant van elektrische fietsen. Dankzij talloze functies zijn ze niet alleen chique metgezellen voor onderweg naar het volgende café, maar ook het ideale voertuig als je een alternatief voor de auto zoekt in het dagelijkse woon-werkverkeer. Hieronder lichten we de kenmerken van urban e-bikes en de beschikbare soorten urban e-bikes toe. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Urban e-bikes - van klassieke elektrische fiets tot lifestyle-pedelec

De fiets als milieuvriendelijk alternatief voor de auto - steeds meer mensen hebben de afgelopen jaren besloten hun auto thuis te laten staan en in plaats daarvan te gaan fietsen. Vooral de e-bike heeft aan deze ontwikkeling bijgedragen. Dat is geen toeval, er zijn nu immers verschillende onderzoeken die bewijzen dat de e-bike niet alleen duurzamer is dan andere vervoermiddelen, maar vaak ook sneller voor korte afstanden. Vooral op trajecten van maximaal tien kilometer zijn elektrische fietsen vaak een veel efficiënter vervoermiddel in het drukke stadsverkeer – of het nu gaat om het dagelijkse woon-werkverkeer, de rit naar de dichtstbijzijnde supermarkt of gewoon een ontspannen cruise door de stad met een tussenstop bij een café.

Maar het is niet alleen om milieu- en snelheidsredenen dat steeds meer fietsers in de stad kiezen voor e-bikes. Deze wendbare voertuigen zijn allang een statussymbool geworden. Vooral bij urban e-bikes hebben fabrikanten de integratie van accu en aandrijving nu zo goed onder de knie, dat je urban e-bikes bijna niet kunt onderscheiden van klassieke fietsen zonder aandrijving. Het is dan ook niet zonder reden dat urban e-bikes nu ook wel design-fietsen of modefietsen worden genoemd.

Urban e-bike - wat onderscheidt een urban e-bike?

Het volledig geïntegreerde ontwerp is het belangrijkste kenmerk van een urban e-bike. Deze stijlvolle elektrische stadsfiets heeft in principe een slanke framevorm en is teruggebracht tot het essentiële. Terwijl city-e-bikes en toerfietsen bijvoorbeeld vaak zijn uitgerust met robuuste bagagedragers, kan de urban e-bike ook zonder racks. En in plaats van aangeschroefde, extra lampen verdwijnt het verlichtingsconcept meestal naadloos in het fietsontwerp. De accu van de urban e-bike is ook compact en slank, om zo min mogelijk af te leiden van het harmonieuze totaalbeeld van de fiets. De bandenmaat is ook vaak smaller dan die van trekking-e-bikes, die vaak in de stad worden bereden. Dat komt omdat de laatste ook gebruikt kunnen worden op grind en brede bospaden, terwijl de urban e-bike uitsluitend ontworpen is voor gebruik in de stad en op asfalt of paden met zeer fijn grind.

Opvallend: uit het gereduceerde ontwerp kun je geen conclusies trekken over de prestaties. Want hierbij kunnen urban e-bikes de veel zwaarder gebouwde elektrische fietsen beslist bijhouden. Het lagere gewicht van deze fietsen, meestal minder dan 20 en vaak zelfs minder dan 15 kilogram, zorgt ervoor dat de motor minder werk hoeft te verrichten - een duidelijk voordeel als het gaat om de actieradius. Toch is de actieradius van urban e-bikes over het algemeen kleiner dan die van trekking-e-bikes of e-mountainbikes. Dat is logisch, want je zult in de stad zelden meer dan 50 kilometer op een dag rijden. En het lichtere gewicht heeft nog een voordeel: je kunt een urban e-bike veel gemakkelijker een trap op of af dragen dan een zware "SUV"-e-bike.

Urban e-bike versus trekking-e-bike - dit zijn de verschillen

 • Terwijl de klassieke urban e-bike vooral een toonbeeld van design en lichtheid is, is de massiever gebouwde trekking-e-bike meer bedoeld voor toertochten en activiteiten in de stad en daarbuiten.
 • Dat begint al bij de uitrusting: terwijl toerfietsen profielbanden hebben en daardoor goed werken op grindwegen of off-road, zijn de banden van de city-categorie meer ontworpen voor asfalt of wegen met fijn grind.
 • Het frame van een trekking-e-bike is robuuster en stabieler, waardoor de fiets zwaardere lasten kan dragen.
 • Terwijl een city-e-bike een kleinere accu heeft met een kleiner bereik, die in de stad prima voldoet, zijn de accu's van trekking-e-bikes veel groter en krachtiger.
 • Dus voor sportieve uitstapjes in de natuur is de trekking-e-bike de betere keuze - voor de weg naar kantoor of naar het dichtstbijzijnde café zijn urban e-bikes de juiste keuze.

Welke soorten urban e-bikes zijn er?

Zoals bij alle soorten fietsen kunnen ook de urban e-bikes in verschillende categorieën worden ingedeeld. Één ding vooraf: de overgangen hier zijn vloeiend. Daarom presenteren we hieronder de belangrijkste categorieën urban e-bikes.

 • klassieke urban e-bikes: bij deze fietsen staat een klassiek fietsontwerp centraal. De frames zijn vaak van staal of aluminium en hebben een zeer rechtlijnig ontwerp. Bovendien hebben de meeste klassieke urban e-bikes geïntegreerde spatborden - perfect om door de stad te cruisen.
 • urban e-bikes met bagagedrager: deze e-bikes zijn ook ontworpen voor de stad, maar ze hebben een extra bagagedrager. Die is vaak zo ontworpen, dat je er ook grotere tassen of rugzakken comfortabel mee kunt vervoeren.
 • urban e-bikes met riemaandrijving: de riemaandrijving is bijzonder schoon, stil en onderhoudsarm. Daarom wordt hij zo vaak gebruikt op e-bikes voor in de stad. Dit type aandrijving is precies goed voor jou als je je ketting toch niet vaak onderhoudt en tegelijkertijd op een fiets wilt rijden met een bijzonder ontwerponderdeel.
 • opvouwbare urban e-bikes: deze fietsen zijn bijzonder praktisch, omdat je ze zeer ruimtebesparend kunt opbergen. Vooral in tijden waarin de treinen overvol zijn, kan zo'n vouwfiets een interessante optie zijn.

Urban e-bike dames versus urban e-bike heren

Een vraag die vaak gesteld wordt in verband met urban e-bikes, is het verschil tussen dames- en herenmodellen. Dat is er inderdaad. Urban e-bikes voor dames hebben vaak een frame met een lagere instap. Dit maakt het op- en afstappen bijzonder comfortabel. Klassieke herenfietsen daarentegen zijn gebouwd met een ruitvormig frame.

Urban e-bike koopadvies - welke urban e-bike is geschikt voor jou?

Het aanbod van verschillende modellen urban e-bikes is inmiddels enorm. Daarom moet je voor aankoop goed nadenken over de eisen waaraan je nieuwe fiets moet voldoen:

 • Heb je bijvoorbeeld een bagagerek nodig?
 • Heb je een voorkeur voor een bepaalde geometrie of framevorm?
 • Wil je een onderhoudsarme of stille riemaandrijving als onderdeel van de uitrusting?
 • Wil je dat de fiets een bepaald design heeft?

Al deze vragen spelen een rol als je overweegt, een urban e-bike aan te schaffen. Daarnaast zijn er de klassieke vragen die je jezelf moet stellen voordat je een fiets koopt - zoals die naar de juiste framemaat.

Stedelijke e-bikes - samenvatting

 • Urban e-bikes zijn het meest stijlvolle type elektrische fiets. Ze worden vaak design-fietsen of modefietsen genoemd.
 • De reden is het bijzonder stijlvolle uiterlijk van deze fietsen. De accu en motor zijn zo goed geïntegreerd in het ontwerp van deze fietsen, dat ze van buitenaf nauwelijks te herkennen zijn.
 • Een urban e-bike is ontworpen voor exclusief gebruik in de stad. Daarom zijn de onderdelen ervan ook ontworpen voor rijden op asfalt of eenvoudige grindpaden. Wil je meer off-road rijden, dan is een trekking-e-bike waarschijnlijk de betere keuze.
 • Daarom hebben urban e-bikes meestal banden met weinig profiel. Ook worden vaak onderdelen met een bijzonder design gebruikt.
 • Bagagedragers zijn op veel modellen leverbaar. Om ontwerpredenen rusten sommige merken er hun urban e-bikes echter niet mee uit.