Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Loopfietsen - de perfecte fietsintro voor kinderen

Een zadel, een stuur, twee wielen – en weg ben je. Loopfietsen voor kinderen zijn de ideale manier voor de kleintjes om hun natuurlijke bewegingsdrang te volgen en tegelijkertijd spelenderwijs te leren fietsen. Het principe erachter is eenvoudig: kinderloopfietsen hebben geen pedalen of remmen. Want het gaat er vooral om, dat kinderen hun evenwicht kunnen bewaren en het sturen kunnen oefenen. Dat is zo gemakkelijk, dat de overstap naar hun eerste echte fiets niet meer lang duurt. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Hoe loopfietsen spelenderwijs de weg banen naar het fietsen

Spel, plezier en beweging zijn de leukste en effectiefste manieren voor kinderen om nieuwe dingen te leren. Met leren fietsen is het niet anders. Loopfietsen laten kinderen niet alleen kennismaken met het thema kinderfietsen, maar zijn ook een prachtige manier om actieve kinderen het plezier te geven iets uit te proberen en zich uit te leven. In tegenstelling tot een gewone fiets heeft de loopfiets geen pedalen en remmen. In plaats daarvan duwt je kind intuïtief met zijn voeten op de grond om vooruit te komen. Door het constante contact met de grond houden ze controle en kunnen ze met twee voeten sneller remmen.

Kinderen leren spelenderwijs en intuïtief fietsen met deze zogenaamde loopfietsen. Tegelijkertijd ontwikkelen ze motorische vaardigheden, zoals evenwicht en coördinatie. In het algemeen ontwikkelen de kleintjes een beter lichaamsbesef en kunnen ze sneller reageren – of het nu gaat om stoppen of uitwijken. Al met al zijn loopfietsen dus een belangrijke en tegelijk verstandige bouwsteen om de kinderen te ondersteunen bij zelfstandig handelen en denken en bij zelfbewust gedrag. Kinderen die op een loopfiets kunnen rijden, vinden het gemakkelijker om te leren fietsen, vaak zonder zijwieltjes. En ze leren al vroeg bewegingen en snelheden in te schatten.

Wanneer kunnen kinderen leren rijden op een loopfiets?

Het tijdstip waarop kinderen kunnen beginnen met het rijden op een loopfiets hangt sterk af van het kind zelf. De individuele ontwikkelingsfase van het kind is veel belangrijker dan de leeftijd. Er zijn al loopfietsjes voor kinderen die net op eenjarige leeftijd hebben leren lopen. Deze zijn meestal uitgerust met vier wielen, zodat het evenwichtsgevoel aanvankelijk niet zo belangrijk is. Tot nu toe zijn loopfietsjes met twee wielen geschikt gebleken voor kinderen vanaf twee of drie jaar. Driewielers zijn ideaal voor kinderen die voor het eerst zelfstandig willen kunnen trappen. Ze kunnen zelfstandig oefenen met voor- en achteruit rijden en zo het samenspel van verschillende bewegingen leren kennen.

Meer dan de leeftijd moeten echter de nieuwsgierigheid, de bereidheid en de motoriek van het kind de doorslaggevende criteria zijn voor een loopfiets. Je kind moet stevig kunnen staan en de loopfiets zelfstandig kunnen vasthouden. Het is een basisvereiste dat beide voeten de grond raken, zodat je kind zich tegen de grond af kan zetten. Het is minstens zo belangrijk dat je kind zich nooit onder druk gezet voelt en dat het altijd zelf mag beslissen of het wel of niet met de loopfiets wil rijden.
H3 Welke soorten loopfietsen zijn er?

Zoals gezegd zijn er verschillende soorten loopfietsen. In het volgende hebben we de belangrijkste soorten op een rijtje gezet.

  • loopauto: uitgerust met vier wielen. Speciaal ontwikkeld om het de jongsten gemakkelijker te maken met mobiliteit te beginnen.
  • driewieler: uitgerust met 3 wielen. Vereist een complexere bewegingsvolgorde dan loopauto's en helpt zo de coördinatie te verbeteren.
  • loopfiets: uitgerust met twee wielen. Lijkt op een klassieke fiets, maar heeft geen remmen of pedalen. Een klassieker daarbij is de Puky-loopfiets.

Hoe zijn kinderloopfietsen uitgerust?

Loopfietsen zijn een voorloper van kinderfietsen. Zodat de kleintjes niet in één keer te veel hoeven te leren, zijn de functies ervan beperkt. Hieronder hebben we de verschillende functies opgesomd.

  • frame: het frame van kinderloopfietsen kan van metaal, kunststof of hout zijn. De instap van de loopfiets is vaak wat lager, om het op- en afstappen te vergemakkelijken. Een treeplankje vergemakkelijkt ook het opstappen.
  • stuur: dankzij de comfortabele antislip-handgrepen aan het stuur heeft je kind een stevige grip op het stuur. Een begrenzing van de stuuruitslag zorgt ervoor, dat het stuur niet doordraait en de loopfiets omkiept. Vooral kleinere kinderen, die nog geen sterk gevoel voor bochten hebben, profiteren hiervan.
  • zadel: een comfortabel en ergonomisch zadel biedt je kind een comfortabele zit en een stevige steun, zodat hij of zij kan genieten van langere fietstochten. Als het zadel in hoogte verstelbaar is, kan de fiets met je kind meegroeien en meerdere jaren gebruikt worden.
  • banden: luchtgevulde rubberen banden zorgen meestal voor een goede rit. Ongelijke oppervlakken worden gecompenseerd, zodat de gewrichten van je kind worden beschermd. Er zijn ook loopfietsen met massief rubberen banden, die robuuster zijn en niet gemakkelijk beschadigd kunnen worden, maar ze hebben niet zo'n zachte vering. Loopfietsen met massief rubberen banden zijn daarom meer geschikt voor gladde oppervlakken.
  • remmen: om met een loopfiets tot stilstand te komen, gebruiken de kleine fietsers het beste hun voeten. Vooral als ze de coördinatieve vaardigheden nog moeten aanleren, kan een rem hen in verwarring brengen. Vooral omdat ze vaak de nodige kracht missen om de rem te bedienen. Remmen op fietsen zijn zinvol voor kinderen vanaf drie jaar, om ze geleidelijk voor te bereiden op hun eerste echte kinderfiets.

Van welke materialen zijn loopfietsen gemaakt?

Of de loopfiets voor je kind van aluminium, staal, carbon of magnesium moet zijn, hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Belangrijker dan het materiaal zelf is misschien wel de kwaliteit en het vakmanschap van het kinderwiel om het kind een veilige rijervaring te geven. De volgende varianten zijn beschikbaar:

  • metalen loopfiets: metalen loopfietsen komen het meest voor. Het ontwerp en de constructie verschillen van fiets tot fiets. Ze zijn er ook in de felste kleuren en de modernste lakken. Wat betreft de uitrusting zijn er ook loopfietsen met en zonder remmen, reflectoren, bellen en zijstandaards. De toppers zijn Puky-loopfietsen, die voor traditie, kwaliteit "Made in Germany" en duurzaamheid staan.
  • kunststof loopfiets: loopfietsen van kunststof respectievelijk met carbonvezels versterkt kunststof zijn licht van gewicht en daardoor bijzonder praktisch - bij het optillen, vasthouden, wegrijden, duwen, tot stilstand brengen en parkeren. Hoe lichter je kind is, hoe meer je erop moet letten, dat de loopfiets licht genoeg is.
  • carbon loopfiets: ouders met een grote passie voor fietsen zullen veel plezier beleven aan het hoogwaardige materiaal carbon. Hoogwaardige materialen, chique ontwerpen, minimaal gewicht en geoptimaliseerde geometrie maken van een carbon loopfiets een echte blikvanger.

Hoe vind ik de juiste loopfiets-grootte voor mijn kind?

12-inch en 14-inch-modellen zijn de meest voorkomende loopfiets-grootten. Ze zijn geschikt voor kinderen van ongeveer 1,5 tot twee jaar oud en minstens 80 centimeter lichaamslengte. De motoriek is tegen die tijd meestal voldoende ontwikkeld, zodat de investering in een loopfiets de moeite waard is.

Om de juiste grootte voor je kind te vinden, zijn de belangrijkste factoren de staplengte en de lichaamslengte. Een voldoende staplengte is belangrijk, omdat je kind in een zittende houding beide voeten op de grond moet kunnen zetten en zich zo kan afzetten. Kortom, als het zadel te hoog is, kan je kind de grond niet bereiken. Als het zadel te laag is, komt je kind niet goed weg. De optimale loopfietsgrootte vind je als bij het zitten de beide benen van je kind licht gebogen zijn.

Omdat kinderen snel groeien, zijn de meeste loopfietsen zo ontworpen, dat ze met het kind mee kunnen groeien. De hoogte van het stuur en het zadel kunnen dan worden aangepast aan de grootte van je kind.

Let op de veiligheid bij het kopen van een kinderloopfiets

Als het gaat om een loopfiets voor kinderen, zorgen fabrikanten ervoor dat het ontwerp te allen tijde veilig is voor wildebrassen en optimaal voor kleine kinderhanden. Een brede wielbasis zorgt voor meer stabiliteit, zachte en antislip stuurgrepen voor meer grip en een stuurhoekbeperking voor meer kiepstabiliteit. Voor maximale veiligheid moet de loopfiets altijd worden aangepast aan de grootte van het kind. Een verstelbare, ergonomische zitting en een in hoogte verstelbaar stuur maken dit mogelijk.

Voordat de eerste rit kan beginnen, moeten de ouders alle schroeven opnieuw aandraaien en het kind voorzien van een helm. Een kinderhelm hoort net zo goed bij fietsen als tomatensaus bij spaghetti. Laat ze er dus vanaf het begin aan wennen. Vooral kleintjes reageren bij een val nog niet intuïtief genoeg om zichzelf goed op te vangen. Zelfs op heuvels of bij snellere ritten overschatten de jongsten zichzelf soms, en daarom horen valpartijen bij het leerproces. Een helm en eventueel beschermers zijn daarom bijzonder aan te bevelen.

Een loopfiets kopen - alles wat je moet weten in één oogopslag

Met een loopfiets kunnen kinderen hun evenwichtsgevoel versterken alsmede hun spierkracht vergroten. Vooral loopfietsen, met twee wielen dus, geven je kind gevoel voor het fietsen en maken het later gemakkelijker, daarmee te beginnen. Rijden met een loopfiets geeft je kind ook de eerste ervaring met zelfstandig onderweg zijn en het kunnen bijhouden van een volwassene tijdens wandelingen.

Denk je erover om voor je kind een loopfiets te kopen? Maar je moet nog bepalen van welke loopfiets je kind liefst zo lang mogelijk plezier zal hebben? Tot slot hebben we de belangrijkste criteria op een rijtje gezet.

  • Of je kind al op een loopfiets kan rijden, hangt van het individuele kind af. Het belangrijkste is of je kind nieuwsgierig is en het graag op een loopfiets wil rijden.
  • Als je kind zeker is bij het lopen en een zeker lichaamsbesef heeft, is het zeer waarschijnlijk dat hij of zij het leuk vindt om op een loopfiets te rijden.
  • Met een loopfiets traint je kind zijn evenwichtsgevoel, spierkracht en motoriek.
  • Loopfietsen zijn gemaakt van metaal, hout of kunststof. Je eigen voorkeuren en eisen aan materiaal en ontwerp bepalen je keuze.
  • Je moet de paslengte en lichaamslengte van je kind meten om het juiste model loopfiets te vinden.
  • Als je wilt dat de loopfiets met je kind meegroeit, let er dan op dat het stuur en het zadel in hoogte verstelbaar zijn. Bij het verstellen van het stuur en het zadel moet je ze zo afstellen, dat je kind een goede zitpositie heeft.
  • Loopfietsen zijn verkrijgbaar met en zonder remmen. Afhankelijk van of je op vlak of op heuvelachtig terrein rijdt, kan een rem meer of minder nodig zijn. Voor kleinere kinderen is het beter een loopfiets zonder remmen te gebruiken, zodat het kind minder wordt belast.
  • Een loopfiets is voor actieve kinderen het perfecte trainingstoestel om hun eerste ervaringen en vaardigheden voor het fietsen op te doen.