Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Bibshorts, hoe kies je de juiste?

Een fietstocht is leuk, maar zonder een goede fietsbroek met bretels, de bibshort, kan het een echte beproeving zijn. Daarom is het belangrijk om de juiste fietsbroek voor jou en je rijstijl te kiezen. En daarbij kunnen we jou helpen! Verder lezen

Sorteren op Populariteit

De perfecte bib-shorts voor jou

Tot nog niet zo lang geleden waren fietsbroeken niet uitgerust met bretels.
De eerste fietsbretels waren in elk opzicht identiek aan gewone bretels, waardoor ze oncomfortabel waren om te dragen en onvermijdelijk leidden tot roest op alle metalen onderdelen die in contact kwamen met zweet.
Daarom werden de eerste modellen fietsbroeken met geïntegreerde bretels uitgevonden en deze werden al snel favoriet onder fietsers. In de wielersport wordt dit type broek een bib-short genoemd.
Er zijn verschillende soorten bib-shorts, die verschillen in pasvorm, zeem, materiaal en fietstype.
Laten we ze eens bekijken.

Bib-shorts voor vrouwen en bib-shorts voor heren

Het grootste verschil tussen de bib-short voor dames en de bib-short voor heren is de pasvorm.
Behalve het onderscheid in snit, om rekening te houden met de verschillende anatomie van mannen en vrouwen, vooral als het gaat om de bretels, is er een verschil voor wat betreft het zeem.

Het zeem van bib-shorts in de fietssport

Het zeem van bib-shorts is de padding van het zitvlak tussen het zadel en de fietser. Hiervan hangt een groot deel van het comfort van de bib-short af.
Wielershorts met gelvulling zijn het populairst, en de meeste wielershorts hebben dan ook een gelvulling. Het alternatief, een schuimvulling, is alleen beschikbaar bij bib-shorts in de hogere prijsklasse.
Er zijn verschillende soorten zeem, voor korte of lange ritten, en de fabrikanten van bib-shorts geven meestal aan, waarvoor ze het meest geschikt zijn. Natuurlijk zijn de paddings voor lange ritten ook geschikt voor korte ritten, maar ze zijn meestal dikker, wat je misschien niet zo prettig vindt, vooral als het niet nodig is, en ook omdat deze bib-shorts tot het hogere prijssegment behoren, en dus duurder zijn. Het is daarom niet ongewoon om één koersbroek of meerdere bib-shorts in je fietsgarderobe te hebben voor korte ritten, die je vaak gebruikt, en één voor lange en zeer lange ritten, de "zondagse" bib-short, zoals ze in de vorige eeuw hadden gezegd.
Nu we begrijpen wat het zeem is en wat de functie ervan is, gaan we verder met de lengte van de bib-short.

Bib-shorts voor de zomer, de winter en daartussen

Als we het over bib-shorts hebben, denken we meteen aan de zomerversie, maar fietsbroeken met bretels zijn geschikt voor alle seizoenen.
Er zijn zowel lange bib-shorts voor in de winter, voor een goede bescherming tijdens koudere ritten, als ook driekwart bib-shorts, voor in het tussenseizoen. Deze laatste zijn erg praktisch als de zomer-bib-short niet volstaat, maar de winter-bib-short te lang is. Met hun mid-kuitlengte zijn ze ideaal om je benen warm te houden.
Maar niet alleen het weer en de seizoenen veranderen, er zijn bijvoorbeeld ook waterdichte fietsbroeken, en ook het type fiets speelt een rol bij het kiezen van de juiste bib-shorts.

Racefiets- en MTB-bib-shorts

Strak zittende bib-shorts vinden hun oorsprong in racefietsbroeken. En terwijl loszittende bib-shorts zonder bretels worden gebruikt in veel mountainbike-disciplines, worden MTB-shorts die identiek of bijna identiek zijn aan die voor racefietsen gebruikt in de cross-country-sector.
Over strak gesproken: sommige modellen bieden gecontroleerde compressie, om de prestaties te verbeteren.

Bib-shorts voor gravelbikes

Ze worden ook wel cargo-bib-shorts genoemd, omdat ze zakken aan de zijkanten en/of achterkant hebben.
Deze eigenschap maakt bib-shorts voor gravelbikes erg handig om dingen in mee te nemen, die niet in zakken of jerseyzakken passen en die je graag bij je hebt, bijvoorbeeld een gel.

Kortom, het plezier van een fietstocht hangt af van de juiste bib broek.
En je vindt zeker de juiste bib-shorts voor jou in het grote aanbod op BIKE24!