Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Bandenplakset - de snelle helper bij een lekke band

Een luid sissend geluid – en je staat aan de kant van de weg met een lekke band. Iedere fietser kent deze situatie. Het is dan ook geen toeval dat een fietsreparatieset een onmisbaar hulpmiddel is bij het fietsen. Maar wat is een bandenplakset eigenlijk? Welke accessoires bevat het? En wat heb je nodig om je binnen- of buitenband te repareren bij een lekke band? We beantwoorden al deze vragen op deze pagina. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Bandenplakset - welke onderdelen heb ik nodig?

Je band plakken met een fietsreparatieset - in bepaalde situaties kan het je dag redden. Want niets is vervelender dan een rit die voortijdig eindigt vanwege een lekke band. Het maakt niet uit of je op een racefiets, een mountainbike of een trekkingfiets rijdt - bandenplaksets, waaronder zelfklevende fietsplakkers, zijn een belangrijke must-have voor elke fietstocht.

Fietsreparatiesets kunnen in principe in twee categorieën worden verdeeld: emergency-kits, die alleen het essentiële bevatten om binnenbanden te repareren, en advanced kits, die extra binnen- en buitenband-accessoires bevatten of bijvoorbeeld een minipomp. Klassieke kits bestaan meestal uit:

  • lapjes: rubberen lapjes om een gat in de binnenband af te dekken. Deze sets bevatten meestal lapjes met verschillende diameters en vormen.
  • schuurpapier of rasp: schuurpapier of een rasp is essentieel om de beschadigde plek in de band op te ruwen en zo voor te bereiden op de reparatie.
  • lijmoplossing: met deze oplossing kun je het lapje op het opgeruwde gat aanbrengen. Opmerking: er zijn ook fabrikanten die zelfklevende fietspatches aanbieden. In dit geval heb je geen lijm nodig.

Wat heb je behalve een bandenplaksetje op elke fietstocht nodig?

Lapjes, lijm of anders zelfklevende fietspatches zijn de basiscomponenten van de meeste fietsreparatiesets. Maar om een binnenband te kunnen repareren en je tocht voort te zetten, heb je nog meer accessoires nodig. Ook die hebben we hieronder op een rijtje gezet.

  • minipomp: zonder lucht is zelfs de beste binnenbandreparatie nutteloos. Daarom bevat een uitgebreide bandenplakset altijd een fietspompje. Lichte fietspompen in miniformaat zijn ideaal voor onderweg.
  • bandenlichter: is de band plat, maar lijkt hij wel aan de velg vastgeplakt? Dan brengt een bandenlichter uitkomst. Ook die moet je bij je hebben. De ervaring leert dat het altijd een goed idee is om twee bandenlichters in je zadeltas te hebben. Dit maakt het veel gemakkelijker om de band van de velg te halen en er weer op te zetten.
  • reserve-binnenband: zelfs de beste bandenreparatieset voor je fiets bereikt op een gegeven moment zijn grenzen. Als het gat bijvoorbeeld te groot is of de binnenband op een andere manier beschadigd is, is de enige optie die overblijft, om de binnenband te vervangen. Behalve een bandenplakset moet je daarom altijd een reserve-binnenband - passend bij de betreffende buitenband - bij je hebben.
  • multitools en ander gereedschap: veel fietsers willen het zekere voor het onzekere nemen en hebben extra fietsgereedschap bij zich. Dit zijn bijvoorbeeld een kettingklinknagel om de ketting te repareren of een multitool die verschillende gereedschappen in een compacte vorm combineert. Bij BIKE24 vind je een grote selectie van deze gereedschappen voor onderweg, die je fietsreparatieset perfect kunnen aanvullen.

Bandenplakset - de conclusie

In geval van nood kunnen fietsreparatiesets je helpen je fietstocht voort te zetten of in elk geval een weg te vinden naar de volgende werkplaats of naar huis. Het is aan jou om te beslissen welke fietsaccessoires je meeneemt. Het is echter belangrijk dat je ermee vertrouwd bent voordat je op weg gaat en weet wat je nodig hebt om je fietsbanden te repareren. Zo ben je goed voorbereid als je een lekke band krijgt. Uiteraard kun je bij BIKE24 ook een bandenplakset kopen.