- Home
- Fietsen
- Fietsaccessoires
- Fietsgereedschap & -onderhoud
- Fietsgereedschap
- Kettingzwepen
Kettingzweep - was is het en hoe gebruik je hem?
De kettingzweep is een eenvoudig, maar onmisbaar hulpmiddel, omdat het design speciaal is afgestemd op de fietsketting. Hiermee is het verwijderen van de cassette eenvoudig, een kwestie van seconden, maar het klopt ook, dat elke cassette anders is en een andere hoeveelheid kracht kan vereisen. Daarom moet je bij het kopen van een dergelijk gereedschap letten op de snelheden van de cassette, om er zeker van te zijn dat het gereedschap compatibel is met de schijven. Verder lezen
Wat is een kettingzweep?
Kettingzwepen, in het Engels ook wel chain tools genoemd, zijn gereedschappen met één doel. Hun taak is het los- of vastdraaien van de kettingbladen van de cassette aan het achterwiel, dat wil zeggen de getande schijven die verbonden zijn met de fietsketting. Ze zijn met het wiel verbonden via de naaf. De naaf is een eenvoudig element, waarvan het ontwerp de afgelopen drie decennia hetzelfde is gebleven en dat de voortdurende innovaties in racefietsen en mountainbikes heeft doorstaan. Met de komst van het kettingbladschakelen veranderde alles en moesten fabrikanten zich aanpassen aan het nieuwe concept van de cassette, die wordt gekenmerkt door zijn lichtheid en de eenvoud van het schakelsysteem.
Het punt is, dat de kettingbladen door middel van inkepingen in de naaf worden bevestigd en samen verantwoordelijk zijn voor de trapbeweging. De naaf heeft bovendien een reeks pallen, die ervoor zorgen dat het wiel vrij beweegt, zelfs als je niet trapt. Het grootste probleem wanneer je een kettingblad uit de cassette wilt halen, is, te voorkomen dat de schijven gaan draaien. Daar komt de kettingzweep om de hoek kijken, die net als de kettingpons een must is in elke deugdelijke gereedschapskist.
Hoe functioneert een kettingzweep?
Vanwege de eigenschappen van de naaf is er speciaal gereedschap nodig voor het vast- of losdraaien ervan. Elke andere sleutel zou eeuwig doordraaien, zonder de naaf los te krijgen. Een kettingzweep zorgt ervoor, dat het buitenste kettingblad volledig gefixeerd is. Zodra dit onderdeel stilstaat, zul je zien dat de rest van de ketting stilstaat. Je kunt dan het handvat van het gereedschap gebruiken om de nodige kracht uit te oefenen om de borgring van de naaf te verwijderen. Zodra je dit veiligheidsonderdeel hebt losgemaakt, kun je de cassette beetje bij beetje vrijleggen, tot je bij de schijf komt die je wilt vervangen.
Afhankelijk van het model kettingzweep dat je gebruikt, zijn er meer of minder details om je het leven gemakkelijker te maken. Sommige hebben een veiligheidspen aan het uiteinde van de kettingzweep. Door deze kettinghaak aan het laatste kettingblad te bevestigen, voorkom je dat de sleutel van de ketting glijdt en je helemaal opnieuw moet beginnen.
Wat kun je verwachten van een kettingzweep?
Kettingzwepen worden gemaakt van hoogwaardige materialen. Het meest gebruikelijke is roestvrij staal, dat wordt gekenmerkt door zijn lichtheid en duurzaamheid. Een ander veelgebruikt materiaal is kraton, een polymeer met spectaculaire eigenschappen, dat vaak wordt gebruikt in elastomeren. Houd er echter rekening mee, dat er zich na het fietsen veel modder en stof op fietscassettes en kettingen ophoopt, waardoor de kettingzweep tijdens het onderhoud gevoelig is voor vuil. Als je er net zo goed voor zorgt als voor je fiets, kun je er zeker van zijn, dat hij jarenlang meegaat.
Door zijn formaat is de fietskettingzweep niet per se een gereedschap om mee te nemen. Je kunt hem het beste thuis of in de werkplaats bewaren. De reden hiervoor is het handvat, dat lang genoeg moet zijn voor een precieze en krachtige hefboomwerking. Het handvat is ongeveer 15 cm lang, plus of minus een centimeter. Het is meestal gemaakt van rubber, om het hanteren te vergemakkelijken, want afhankelijk van de staat van de cassette moet je misschien meer kracht zetten dan noodzakelijk. Kettingzwepen werken ook onder zeer speciale omstandigheden, bijvoorbeeld voor noodreparaties in de regen of met handschoenen aan.
Bij het kopen van een kettingzweep moet je rekening houden met de versnellingen van je fiets: kettingzweep 11 speed of kettingzweep 12 speed. De beste merken zijn geschikt voor aandrijvingen met tien tot twaalf versnellingen, maar je kunt ook aangepaste modellen vinden. De fabrikanten laten niemand in de steek.
Cassettetang - het ultieme design
Zelfs de simpelste gereedschapssets krijgen te maken met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van design. Cassettetangen zijn een voorbeeld van zo'n verbetering. Ze werken op een vergelijkbare manier als kettingsleutels of tandwieltrekkers, maar zijn qua design identiek aan conventionele tangen: de kracht wordt uitgeoefend met een bek die niet eindigt in een platte punt, maar in de karakteristieke vorm van een fietstandwiel.
Deze tangen sluiten zich om het tandwiel en zetten het volledig vast, zodat het kan worden vervangen. Ook hier wordt de beweging van het freewheel geremd, zodat het proces zo eenvoudig mogelijk is. Er is geen risico dat je de tandwielen verbuigt of je handen verwondt tijdens de werkzaamheden.
Ze werken normaal gesproken met tandwielen van 11 tot 26 tanden op cassettes met vijf tot twaalf versnellingen, hoewel elk merk anders is en deze bereiken licht kunnen variëren. Natuurlijk kun je bij BIKE24 ook een kettingzweep kopen.